Skeptikon kysymyspakki

Laadin tämän pakin ensimmäisen version 90-luvun puolivälissä, kun menin Nils Mustelinin sijaisena pitämään yhtä skeptistä luentoa. Korjattavaa?

Skeptikon kysymyspakki

AIVOT
Miksi mm. skientologit ja TM uskottelevat, että ihminen käyttää vain 5–10% aivokapasiteetistaan? Miksi new age väittää aivotutkimusten vastaisesti, että ihminen käyttää normaalisti vain jompaa kumpaa aivopuoliskoaan?
ASTROLOGIA
Kuka selvitti Pluton symboliikan pian Pluton löytymisen jälkeen ja millä perustein? Miksi ihmiset eivät löydä omaa astrologista luonnekuvaustaan 12 eri aurinkomerkkiä edustavan kuvauksen joukosta? Miksi astrologit viittaavat huonosti todistettuun Gauquelinin ”Mars-efektiin”, mutta eivät hylkää aurinkomerkkiastrologiaa, jonka Gauquelin hyvin perustellusti kumosi?
AURA
Miksi selvänäkijä ei pysty pimeässä erottamaan, onko huoneessa yksi vai kaksi henkilöä? Miksi ”aurakuvauksessa” saadaan aura, vaikka henkilö on poistunut kameran edestä? Miksi ”aurakuvauksessa” ei saada auraa, jos kättä ei aseteta kontaktilevylle?
BERMUDAN KOLMIO
Miksi vain kolme ”ilmiön” yli sadasta tapauksesta sattui kolmion sisällä? Miksi osaa laivoista ja lentokoneista ei ollut olemassakaan?
BIOENERGIA
Miksi new agen markkinoimaa ”bioenergiaa” ei voi todeta mittalaitteilla? Miksi ”bioenergian” vaikutuksista ei ole näyttöjä? Miksi ”bioenergiasta” puhuvat vain tieteeseen heikosti perehtynet rajatiedon harrastajat?
BIORYTMIT
Miksi ihmiset uskovat mekanistiseen ja fatalistiseen kelloon perustuvaan kolmeen rytmiin, vaikka näyttöä noiden rytmien oleassaolosta ei ole?
GELLER, SAI-BABA
Miksi ihmiset pitävät Uri Gelleriä ja Sai-Babaa ihmeiden tekijöinä, vaikka taikuri pystyy toistamaan kaikki heidän temppunsa lusikoista taivaantuhkaan?
GRAFOLOGIA
Miksi grafologian toimivuudesta ei ole tieteellistä näyttöä? Miksi grafologi ei pysty kertomaan ikää, sukupuolta, älykkyyttä, ulos/sisäänpäin kääntyneisyyttä? Miksi ihmiset eivät löydä omaa luonteenkuvaustaan esim. kymmenen kuvauksen jukosta?
HOMEOPATIA
Hahnemann ”keksi” homeopatian kiniinin avulla, mutta miksei silti ole homeopaattista valmistetta malarian hoitoon? Miksi homeopatia ei tehoa tartuntatauteihin? Miksi korkeat laimennokset ovat homeopaattien mukaan vaarallisia, mutta skeptikko voi silti syödä valmisteita rajattomasti? Miksi steinerilainen homeopatia on ristiriidassa klassisen homeopatian kanssa? Miten olemattomat aineet vikuttavat?
IHMEPARANTAMINEN
Miksi tuo yksinkertaiseen suggestioon perustuva kaatamistemppu saa ihmiset uskomaan, että kyseessä on ihmeteko? Miksi parantumisia tutkittaessa on jouduttu toteamaan, että osa ”parantuneista” on kuollut, osalla on tautinsa jäljellä ja muilla ei tautia ole ollutkaan? Miksi skeptikon läsnäolo estää ”pyhän hengen suorittaman” ihmeparannusen?
IIRIS-ANALYYSI
Miksi iridiologialla ei valvotuissa kokeissa ole pystytty löytämään sairauksia? Onko ihmisellä iiris-analyysin mukaan oikea  ja vasen vatsalaukku?
JÄLLEENSYNTYMÄ
Miksi jälleensyntymästä ei ole kunnollisia todisteita?
KIRLIAN-KUVAUS
Miksi kuvat mystifioidaan, vaikka ne kertovat vain pinnan rakenteesta, kosteudesta jne.? Miksi fantomikuvia edelleen levitetään, vaikka tiedetään, että ne syntyvät kun lasilevyä ei puhdisteta? Miten heikot ”aurat” voisivat erottua, kun normaalisti kuvissa näkyvät 20 kilovoltin jännitteen aiheuttamat purkaukset?
KIROPRAKTIIKKA
Miksi tiede ei ole pystynyt todentamaan hoitomuodon pätevyyttä? Miksi kiropraktikot käyttävät apunaan pseudotieteellisiä menetelmiä? Miksi kaikkien sairauksien väitetään aiheutuvan selkärangan hermon kireydestä?
KUOLEMANRAJAKOKEMUKSET (NDE)
Miksi edelleen uskotaan ”rajan takana” käymiseen, vaikka ilmiölle on luonnollisiakin selityksiä? Miksi kertomuksia tulkitaan sananmukaisesti, vaikka esim. unienkaan tapahtumia ei pidetä todellisina?
KUUHULLUUS
Miksi ihmiset yhä uskovat kuuhulluuteen, vaikka rikos- ja sairaalatilastojen avulla on osoitettu, ettei täysikuulla ole vaikutusta rikollisuuteen tai sairastuvuuteen?
MAASÄTEILY
Miksi taikavarpumies osuu oikeaan vain silloin, kun tietää, missä laatikossa esine on? Miksi eri henkilöt eivät löydä maasäteilyä samasta paikasta?
MORFINEN RESONANSSI
Miksi new age perustelee oppejaan mm. Sheldraken hypoteesilla morfisesta resonanssista, vaikka todisteita asialle ei ole?
PARAPSYKOLOGIA
Miksi ihmiset uskovat ”puhelintelepatiaan”, vaikka näiden yhteensattumien puuttuminen voidaan osoittaa paljon epätodennäköisemmäksi?
PIILOVIESTIT
Miksi edelleen uskotaan, että filmeihin ja äänitteisiin voidaan sijoittaa piiloviestejä, vaikka jo lähtökohtaidea perustui huijaukseen eikä näyttöjä ole?
RUUMISTAPOISTUMINEN (OOBE)
Miksi edelleen uskotaan, että jokin poistuu, vaikka ilmiölle on luonnollisiakin selityksiä? Miksi kertomuksia tulkitaan sanamukaisesti, vaikka esim. unienkaan tapahtumia ei pidetä todellisina? Miksei ole näyttöjä toiseen paikkaan siirtymisistä?
SELVÄNÄKÖ
Miksi selvänäkijä ei pysty kertomaan eilisen tapahtumia, mutta esittää kaikenlaista huomisesta
SILVA-MENETELMÄ
Miksi Silva-menetelmä markkinoi vanhentuneita oppeja aivoista? Miksi se markkinoi myös telepatiakykyjä, vaikkei sellaisista ole vähäisintäkään näyttöä?
SKIENTOLOGIA
Mikä huonon tieteiskirjailijan todistamattomissa opeissa vetoaa ihmisiin? Miksi Hubbardia markkinoidaan oppineena miehenä, vaikka hän menestyi huonosti teknillisessä oppilaitoksessa ja jätti opiskelun kesken? Miksi Hubbardin ensimmäinen vaimo piti häntä ”hopelessly insane” ja miksi toisessa avioliitossa syntynyt poika teki itsemurhan?
STEINERILAISUUS
Miksi steinerilaiset peittelevät sitä, että Steiner oli okkultisti ja kirjoitti mm. kirjan ”Okkultistinen tiede”? Miksi Steiner uskoi jälleensyntymään? Miksi jopa ministeritasolla sekoitetaan biologinen viljely (luomu) steineriläisten biodynaamiseen viljelyyn, jossa käytetään astrologiaa ja magiaa?
TRANSSENDENTTINEN MIETISKELY
Miksi TM-liike opettaa myös ilmassa leijumista? Miksi TM tekeytyy tieteelliseksi? Miksi oppia markkinoidaan, vaikka samaan päästään hiljentymisellä ja elämäntapamuutoksella? Miksi TM-liike väittää rikollisuuden ja onnettomuuksien vähenevän, kun riittävän suuri joukko meditoi (Maharishi efekti), vaikka todisteet ovat riittämättömiä.?
UFOT
Ihminen voi valehdella hypnoosissa ja keksiä sivupersoonia, mutta miksi hypnoosia silti käytetään abduktiotapausten ”tutkimisessa”? Miksi kunnollista näyttöä avaruudesta tulleista aluksista tai humanoideista ei ole? Miksi Venäjän ”ufo-tutkimusta” markkinoidaan tieteenä, vaikka se on puhdasta harrastustoimintaa? Miksi Mogul-projektin kehittämää ydinräjäytyksiä tarkkailevaa laitetta pidetään yhä ”Roswellin ufona”? Miksi sotketaan keskenään ufoharrastajien ehdotus YK:lle ja YK:n varsinainen päätös, jossa juttu käytännössä lakaistiin maton alle?
VALEMUISTOSYNDROOMA (FMS)
Miksi puoskareiden sallitaan ”löytää” ihmisiltä valemuistoja synnyttävillä metodeilla abduktioita, vuosikymmeniä vanhoja kuviteltuja insestikokemuksia ja muistumia ”edellisistä elämistä”?
VYÖHYKETERAPIA
Miksi vyöhykkeitä ei ole löydetty? Miksi hoitotuloksista ei ole kuin plasebo-näyttöä? Miksi ihmiset uskovat kutitteluun perustuvaan magiaan?

Lauri Gröhn

grohn
Sitoutumaton Turku

Synt. 45 Hki., isä puuseppä. Asunto Nauvo/Turku. Bryssel 97-04. 3 lasta, 4 lastenlasta. Vaimo kuoli 2006 syöpään kotona saattohoidossa. Koulut Keravalla, paras pääsykokeessa. Laulajapoika. Sai hymypojan. Kävi viulutunneilla, yhtyeen jäsen. Alaluokilla tanhuryhmässä. Suunnistaja. Lukiossa shakkikerho. Luontokerhon siht. toimitti yhden lehden. Tutkinto: teor. fysiikka. 1970 liftailin 4 viikkoa Euroopassa. Vanhaa valtaamassa. Kitaralla flamencoa. Työura: Posti, Yliopisto (kurssiassistentti 2v.), iltaoppikoulu, Ollituote, Kone, Telefenno, Telenokia(Softan laatupäällikkö), TEKES 84-97 (erikoistutkija, koordinaattori/Finprit ja Finsoft, konsultti, perusti 60 softayrityksen ryhmän SEPIIRI, EU-infon päällikkö), virallinen kielenkääntäjä englanti - suomi 1995. Media-pelissä. Perhe-Interrail. Yrittäjä Bryssel, EU-komissio (puiteohj.). Yrittäjä 05-17. Vene. Rakensi kotona tietokoneen 76. SKEPSIS siht. 91-92, pj. 93. TV :ssä 7 kertaa. Kehitti softan, joka muuttaa kuvat musiikiksi: www.synestesia.com/cd05/2005.html Lanseerasi termit sulautetut järjestelmät (embedded systems) ja ohjelmistotuotteen hallinta (software configuration management). Keksi termin TIETOISTETTU YHTEISKUNTA. INNOVAATIO on käsitteellisesti uusi menestyksellisesti lanseerattu tuote, prosessi tai palvelu. Alikersantti. Oli komppanianmestari suunnistuksessa ja ammunnoissa. 5 kertaa islannissa. Käynyt: Chicago, Los Angeles, San Francisco, Las Vegas, Tokio, Peking, Shanghai, Singapore ...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu