Tekoäly ei ole tiede, vaan teknologia

Kaski: ”Tekoäly on työkalu, jolla voidaan ratkaista ongelmia paremmin.”

Tulevaisuusvaliokunnan yleistysharhoja tekoälystä
Lauri Gröhn 18.4.2018

Tulevaisuusvaliokunnan uuden raportin kardinaalivirhe on, että tekijät eivät ole sisäistäneet teknologian kehittämisen paradigmaa: Idea-demo-proto-tuote-tuoteperhe.

Raportti tekee johtopäätöksiä lähinnä demojen perusteella syyllistyen yleistysharhoihin. Joskus demoista ja jopa protoista voi kestää vuosikymmeniä tuotteen markkinoille pääsyyn. Tästä esimerkkejä tekoälyyn liittyvästä tekstistä:

Tv: Oppiva tekoäly on keskeisellä sijalla robottiliikenteessä, kielenkääntämisessä, konenäössä ja finanssisektorin monissa sovelluksissa.

Lg: Oppiminen on suhteellista. Kovasti mainostettu yhtä syöpätyyppiä diagnosoivan tekoälyn kehittäminen vaati 3 vuotta ja 11 henkilötyövuotta. Robottiliikenne perustuu: erikoiskarttohin jne.

Tv: Tekoäly oppii pelejä itseään vastaan pelaamalla, ja oppii luomaan ihmisen näköisiä kuvia, kun toinen tekoäly kritisoi kuvien puutteita. Tekoäly on oppinut pelaamaan sekä shakkia että Go-peliä mestareita paremmin.

Lg: Pelien säännöt voidaan esittää muutamalla kymmenellä lauseella, joten ongelma eksakti. Kuvien emulaatio ei edes vaadi tekoälyä.

Tv: Tekoäly on myös ratkonut matemaattisia ongelmia. Diagnostiikassa, autonajossa, kuvankäsittelyssä ja useissa muissa tehtävissä tekoäly suoriutuu ammattilaisen tavoin. Kielenkääntökilpailuissa tekoäly on saavuttanut ammattilaisten keskimääräisen tason.

Lg: Vahvaa liioittelua, yleistysharhoja.

+2
grohn
Sitoutumaton Turku

Asun Nauvossa, Bryssel 97-04. 3 lasta, 4 lastenlasta. Koulu Keravalla. Tutkinto: teoreettinen fysiikka. Työura: Yliopisto (kurssiassistentti 2v.), iltaoppikoulu, Ollituote, Kone, Telefenno, Telenokia, Tekes 84-97 (erikoistutkija, konsultti, organisoi 60 softayrityksen ryhmän, EU-infon päällikkö), yrittäjä Bryssel, EU-komissio (puiteohj.). Yrittäjä 05-17. Rakensin kotona tietokoneen 76. Skepsiksen siht. 91-92, pj. 93. Kehitin 2001- softan, joka muuttaa kuvat musiikiksi: www.synestesia.com/cd05/2005.html
PS. Olin komppanian mestari suunnistuksessa ja rynnäriammunnoissa …

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu