Tiedettä muka: tietojärjestelmätiede

Tietojärjestelmätiede ei ole tiedettä

Tieteen luoteeseen kuuluu tiedon kumuloituminen. Tiedon laadunvalvonta (arviointi ja vertaisarviointi) useimmiten takaa sen, ettei hömppää pääse opinnäytteisiin tai tutkimuksiin liiaksi asti ja jos pääsee, niin jälkikritiikin tuloksena tiede korjaa itseään.

Kun älyllinen viirus pääse portin lävitse merkitsee se, että roskaa on päässyt sisään ja siitä taas seuraa, että roskaa ulos.

Usein roskatietoa syntyy teknologian kehittämisen oheistuotteena aloilla, jotka eivät siis ole tiedettä vaan teknologiaa. Tietotekniikka on merkittävin näistä. Artefaktien rakentelu ja niiden käytön pohdiskelu ei ole tiedettä, vaan teknologiaa.

Korkeakoulujen ”tietojenkäsittelytiede” ja vastaavat ovat esimerkki tieteen nimissä kulkevasta teknologiasta. Sitten on tutkimuslaitoksia, jotka toimivat tietotekniikan alueella kontekstinaan artefaktit ja puolivillainen yhteiskuntatiede. Suomessa esimerkiksi Tietotekniikan tutkimuslaistos HIIT.

Eniten roskatietoa julkaistaan erilaisissa konferensseissa.

PS.

Matematiikkakaan ei käsitteellisesti ole tiede, koska se kehittelee ja ”tutkii” artefakteja ja niiden ominaisuuksia.

0
grohn
Sitoutumaton Turku

Asun Nauvossa, Bryssel 97-04. 3 lasta, 4 lastenlasta. Koulu Keravalla. Tutkinto: teoreettinen fysiikka. Työura: Yliopisto (kurssiassistentti 2v.), iltaoppikoulu, Ollituote, Kone, Telefenno, Telenokia, Tekes 84-97 (erikoistutkija, konsultti, organisoi 60 softayrityksen ryhmän, EU-infon päällikkö), yrittäjä Bryssel, EU-komissio (puiteohj.). Yrittäjä 05-17. Rakensin kotona tietokoneen 76. Skepsiksen siht. 91-92, pj. 93. Kehitin 2001 softan, joka muuttaa kuvat musiikiksi: www.synestesia.com/cd05/2005.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu