Tieteen päivät 1: ”Tieto on valtaa”
Tieteen päivät aloitti höpsimällä otsikon lauseesta. Outoa ettei historiantutkija tiennyt lauseen taustaa. Toisena puhujana oli ns. tulevaisuudentutkija, jonka ”tiedon” perustana on vain konsultin työkalupakki.
Tieto on valtaa
Baconin aikana hänen otsikon lauseensa ei tarkoittanut samaa, kuin mitä lauseen nykyiset siteeraajat sillä ymmärtävät. Baconille tieto tarkoitti käytännön osaamista, ei teoreettista tietoa.
Pitääkö otsikon sitaatti paikkansa riippuu tottakai siitä mitä tietää, sekä siitä osaako ja pystyykö tietoa soveltamaan käytäntöön.
Kyllä se niin on, että älystä (kyky soveltaa ja päätellä) on yleensä enemmän hyötyä käytännössä kuin ulkoa opituista tiedonmuruista.
Ilmoita asiaton viesti
Valta päättää, mikä on hyväksyttyä tietoa ja totuutta, ja mikä on valeuutista tai salaliittoteoriaa, on valtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tietoa saa lukemalla ja älykkyys tulee geeneistä ja nämä yhdessä on Lauri.
Ilmoita asiaton viesti
Tossa taulukossa on taloustiede luokiteltu oppimisjärjestelmäksi. En tiedä tarkalleen mitä sillä tarkoitetaan mutta entäs se puoli kyseisestä tieteestä jossa kehitellään erilaisia yhteiskunnan toimintaa kuvaavia mittareita joiden avulla pyritään sitten mahdollisesti ”säätämään” yhteiskunnan toimintaa?
Mihin tossa taulukon luokittelussa kuuluu kauppatieteet? Niissäkin on myös osa-alueita joissa on kehitelty yrityksen toimintaan liittyviä mittareita joiden perusteella toimintaa säädetään.
Ilmoita asiaton viesti
Ha-Joon Chang esittelee kirjassaan 9 eri talousteoriaa. Kaikki enemmän tai vähemmän poliittisia. Siis on kyse poliittisista arvotuksia sisältävistä teorioista tieteen valepuvussa. https://www.adlibris.com/fi/kirja/taloustiede-9789522647924
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos mielenkiintoisesta linkistä.
Ilmoita asiaton viesti
Jostain syystä YouTube hyppäsi live lähetyksen jälkeen vuoden 2019 paneeliin, jossa aiheena tiede ja media:w
https://www.tieteenpaivat.fi/fi/ohjelma-2019/lauantai-12-1/rohkeus-olla-hiljaa
Erityisesti jäi mieleen ”aivotutkija” psykologian maisterin Katri Saarikiven täydellinen roska tieteestä. https://youtu.be/Q2h9PXlyjUI
Ilmoita asiaton viesti
tieto on valtaa,mutta onko se totuus ?
Ilmoita asiaton viesti
Tieteellinen totuus on tutkittu, todisteltu tosi uskomus, jota tiede korjaa ja päivittää aina itse uudella tiedolla.
– Toisin kuin esim. raamatun dokmit ja ”totuudet” ja muu huuhaa.
Ilmoita asiaton viesti