Kuntalaisaloite Vantaalla: Ilmaston puolesta!

Ilmastonmuutoksen aiheuttamat haasteet vaikuttavat sekä arkeen, että yhteiskunnan rauhaan. Pahimmillaan ilmastonmuutos voi aiheuttaa terveyshaittoja ja vaikuttaa negatiivisesti talouteen. Tärkeintä on kuitenkin säilyttää kaunis ympäristömme hyvässä kunnossa myös tuleville sukupolville. Ilmastohaasteen ratkaiseminen vaatii kiireellisiä tekoja. Vantaan tulisi Suomen neljänneksi suurimpana kaupunkina olla edelläkävijä ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa ja julistaa ilmastohätätila Vantaalle.

Mikä on hätätilan julistus?
Ilmastohätätila ei ole rajoja sulkeva tai taloutta loukkaava poikkeustila. Hätätilan julistus on merkki siitä, että päättäjien on korkea aika toimia ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Julistus ei ole pelkkää sanahelinää tai satua. Julistuksen tarkoitus on herättää päättäjät, viranhaltijat sekä asukkaat siihen, että nyt on aika huomioida ilmastoa kokonaisvaltaisesti ja läpileikkaavasti poliittisessa päätöksenteossa. Sen sijaan, että keskustelu pyörisi naapurin diesel-auton käytön ympärillä, meidän tulee rakentaa yhteiskunta kestävälle pohjalle, jotta ilmastoystävällisiä vaihtoehtoja löytyisi myös peruspalveluiden piiristä laadusta tinkimättä.

Miksi Vantaalle?
Hätätila on julistettu Helsingissä ja Euroopan unioni hyväksyi myös osaltaan päätöksen ilmastotoimien parantamiseksi. Tällä hetkellä yli 500 aluehallintoa tai kuntaa ympäri maailmaa ovat julistaneet ilmastohätätilan.
Vantaan tulee olla eturintamassa torjumassa ilmastonmuutosta toiminnallaan ja näyttää esimerkkiä muille kunnille. Ilmastohätätilan julistus tukisi myös Vantaan strategisia tavoitteita, kuten olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Ilmastonmuutos vaikuttaa luontoomme jo nyt. Emme voi odottaa.

Siksi myös Vantaan tulisi julistaa ilmastohätätila!

Myös ei-vantaalaiset voivat allekirjoittaa aloitteen, jos asioit Vantaalla.

Voit allekirjoittaa aloitteen osoitteessa: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/17020

Gurmann Saini

Olen 23-vuotias yhdenvertaisuuden edistäjä ja kulttuurituottaja Vantaalta. | Taiteen ja kulttuurin puolutustamista Taku ry:n hallituksessa. | Eurooppa-keskustelua Eurooppalaisen Suomen varapuheenjohtana. Ehdolla Vantaan kuntavaaleissa 2021!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu