Miksi HSL ei tuo lähimaksamista busseihin?

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) päätös korottaa lippujen hintoja on jakanut mielipiteitä. Päätös oli myös erittäin tiukka, sillä äänestyksen lopputulos oli seitsemän puolesta ja seitsemän vastaan. Päätöksen ratkaisi puheenjohtajan kanta. HSL perustelee lippujen hinnan korottamista koronalla, mutta valtion antama tuki ei päätöstä muuttanut. Asiaa ihmetteli myös liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka. Jaan huoleni lippujen kallistumisesta, sillä monille pienikin korotus voi olla ratkaiseva.

Toinen ihmetyttävä uutinen oli päätös lopettaa kuljettajien lipunmyynti. Koronan takia lipunmyynti keskeytyi, ja siitä on päätetty nyt tehdä pysyvä muutos. Päätöksellä on varmasti vaikutusta matkanteon nopeuttamisessa, mutta tuleeko uudistus palvelemaan kaikkia?

HSL on ottanut isoja askelia eteenpäin tuomalla HSL-sovelluksen ja HSL-lippujen nettilatauksen matkustajille. Sen sijaan, että lipunmyynti lopetettaisiin täysin busseissa, olisiko HSL voinut tuoda lähimaksamisen tilalle? Juna-asemien lähettyvillä on yleensä R-kioski tai lippuautomaatti, josta on voinut ostaa lipun matkaa varten. Syrjäisemmällä seudulla tai kaikilla bussipysäkeillä ei niitä todellakaan ole. Eikä lippuautomaattien toimivuuttakaan voi taata juuri ennen matkantekoa. HSL-sovelluksen käyttö voi myös olla hankalaa joillekin matkustajille esim. lapsille tai ikäihmisille. Vaihtoehtoisia ratkaisuja tarvitaan. Sen sijaan, että HSL lopettaisi täysin kuljettajien lipunmyynnin, näkisin että lähimaksaminen voisi olla kätevämpi ratkaisu. Lähimaksamisen teknologia on kuitenkin yleinen ja HSL-korttien leimaaminen on edelleen yleistä.

Nuorena ihmisenä hallitsen hyvin HSL-sovelluksen ja nettilataamisen, ja liikkuminen on minulle helppoa. Kaikilla ei kuitenkaan ole samanlaista etuoikeutta. Tuleeko näistä päätöksistä esteitä matkustamiselle vai tottuvatko matkustajat uudistukseen? Se jää nähtäväksi. Heitän koppia kuitenkin HSL:n johdolle näiden asioiden osalta. Päätöksissä tulisi ottaa kaikki näkökulmat huomioon.

Gurmann Saini
https://www.facebook.com/sainigurmann

Gurmann Saini

Olen 23-vuotias yhdenvertaisuuden edistäjä ja kulttuurituottaja Vantaalta. | Taiteen ja kulttuurin puolutustamista Taku ry:n hallituksessa. | Eurooppa-keskustelua Eurooppalaisen Suomen varapuheenjohtana. Ehdolla Vantaan kuntavaaleissa 2021!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu