Maa täyttyy yhden ja kahden hengen asuntokunnista

Jaoin väestön kunnittain sen mukaan kuinka väestö on kasvanut 1990 ja 2018 aikana. Eniten väestö on kasvanut Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Oulussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Turussa, jotka muodostivat n35% Suomen väestöstä 2018. Muut jäljellejääneet n300 kuntaa jaoin vielä keskijoukkoon ja heikoimman väestönkehityksen kuntiin.

Tämän jälkeen yhdistin tilaston asuntokuntien kokoon. Aivan yksiyhteen väkiluvut eivät menneet, koska asuntokuntiin ei lasketa käsittääkseni ainakaan laitoksissa eläviä, silti aika lähelle pääsin. +7 hengen taloudet arvoin 8 hengen talouksiksi.

Lähes kaikissa kunnissa yksin ja kaksin elävien määrä oli lisääntynyt. Ajanjaksolla noin sadassa kunnassa väestö lisääntyi ja päälle kahdessa sadassa väestönmäärä laski. Kun nämä yhdisti asuinkuntien kokoon, niin eniten väestöään menettäneissä kunnissa kolmen tai useamman hengen asuinkuntien (lapsiperheet) väkimäärä väheni radikaalisti. Mitä aiemmin noita kuntien asukkaiden keski-ikää sun muita olen seuraillut, niin vaikuttaisi siltä, että pienten kuntien nuoret lähtevät lapsuuden kodeistaan suurempiin kaupunkeihin ja jäljelle jää yhden tai kahden hengen talouksia, ja tämä toisaalta lisää muuttovoittokuntien yksin ja kaksin elävien määrää.

Lähteet:

http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__asu__asas/statfin_asas_pxt_116a.px/

http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__vrm__vaerak/statfin_vaerak_pxt_11ra.px/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu