Asumismenot ovat kasvaneet enemmän pieni-, kuin suurituloisilla

Tällä kertaa lähdin laskeskelemaan, että onko pieni- ja suurituloisten asumismenoissa eroja. Mittavuosiksi otin 2008 ja 2018, koska tuon 2008 jälkeen tilanne on muuttunut erikoiseksi, jonkalaista ei ole nähty ennen Suomen historiassa. Asuntolainojen korot ovat nollissa ja vuokra-asumisen hinta on kasvanut muuta inflaatiota nopeammin koko tuon ajanjakson.

Asumismuotojen inflaation ynnäilin ja tämän jälkeen suhteutin ne tuloluokkiin sen mukaan, että kuinka iso osa tuloluokasta asuu minkäkin laisessa huushollissa.

Tilastokeskuksella eivät osanneet vastata, että miten tehdä omat kuluttajahintaindeksit velkaiselle omistusasunnolle ja velattomalle omistusasunnolle. Heiltä löytyy vain ”omistusasuminen”-palkki erittelyineen, jossa minusta korostuu liiaksi asuntolainojen korot (vaikka ne ovatkin nykyään todella matalalla). Noin puolet omistusasunnoista on kuitenkin velattomia, niin sillä lähdin askartelemaan kaavaa, joka meni yksinkertaistaen siten, että velattomien kotien inflaation laskin poistaen asuntolainan korkojen merkityksen. Velallisten kotien inflaation kohdalla taas tuplasin korkojen merkityksen. Vuokrat oli sentään helpompi ynnäillä…niin ja jätin tässä pois joukon, jonka asunnon hallintasuhde on ”muu”.

Ääni pään sisällä tässä sanoo, että ei tätä voi ihan näin laskea, koska asuntojen hallintasuhteet on otettu 2017 vuoden tilanteesta, kuluttajahintaindeksin painotukset 2019 vuodelta ja mittausajanjakso on kuitenkin kymmenen vuotta ja sitä rataa. Jos nyt leikitään, että kaavani eivät ole ihan pielessä ja tilanne asuntojen hallintasuhteissa on ollut samantyylistä muinakin vuosina, niin sitten olen aika liki. Pienituloisten asumismenot ovat kasvaneet muuta väestöä nopeammin, minkä voi itsekin todeta myös tulonjakotilastosta ”Asumiskustannus- ja asumismenoindikaattoreita tulodesiiliryhmittäin 2002 – 2017”.

Kuluttajahintaindeksin painotukset

2017 vuoden asunnon hallintasuhde tulodesiileittäin

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu