Kaikki panokset nyt päihdetyöhön.

 

Ihan mielenkiinnosta aloin selailemaan OPH;n sivuja. Kiinnosti Päihdetyön ammattitutkinnon arvostus, miten OPH arvio on tänäpäivänä. Se ei ole yllätys miten kunnat ja / kaupungit toteuttaa sitä esimerksiksi kilpailutusohjeistuksissa ja henklöstön määrittelyssä. Tämän päivän in sana on kokemusasiantuntijuus, ehkä siksi että pääsunnittelijoina on ollut eri kaupungit/kunnat, siis tavalla kolmannen sektorin osaamisaloilla.

Yllätyin hieman tästä tutkinto todistuksen liitteestä, joka oph;n sivuilla. Kopioin siitä näitä muutamia kohtia.

Mikä tässä on hieman erilaista, kuin aiemmin, on se, että mitään pohjakoulutusta ei tarvita. Aiemmin oli maininta sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, tai vastaavat tiedot ja taidot. Kun haettiin opiskelemaan siinä käytettiin ns. tunnustamisperiaatetta, eli ei hyväksilukemista. Mikä tässä vielä tekee erikoiseksi, tässä on mainittu että, ” sekä asumispalveluja tukevaa mielenterveys- ja päihdetyötä”. Tutkinnon osia on vain neljä, aikaisemman viiden erillisen näyttökokeen osalta.

Tämän lisäksi on Päihde ja mielenterveyspuolen erikoisammattitutkinto.

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnon perusteet Yrkesexamen i mentalhälsoarbete och missbrukarvård Tutkinnon perusteiden voimaantulopäivä 01.08.2018 (OPH-138-2018)

Tutkinnon taso (kansallinen tai kansainvälinen) Kansallinen tutkintojen viitekehys (nqf) 4 Eurooppalainen tutkintojen viitekehys (eqf) 4 ISCED 3

Kansainväliset sopimukset

Pohjakoulutusvaatimukset Tutkinnon suorittamiselle ei ole asetettu muodollisia koulutusvaatimuksia.

Jatko-opintokelpoisuus Tutkinto tuottaa kelpoisuuden korkeakouluopintoihin.

Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017 ja sitä täydentävät asetukset. sekä laki aikuisopiskelusta.

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnon suorittaneen työ on asiakkaiden sekä heidän lähi- ja läheisverkostojensa kanssa tehtävää ehkäisevää, kuntouttavaa, hoidollista, toipumista edistävää, haittoja vähentävää sekä asumispalveluja tukevaa mielenterveys- ja päihdetyötä.

Perustimme aikoinaan Suomen Päihdetyöntekijöiden yhdistyksen, joka yritti pitkän aikaa ajaa PAT asiaa ja hyväsymistä, ammatiipätevyydeksi. Ajoimme ja lanseerasimme tällaisen nimikkeen kuin kokemusammattilaiset.

Sen jälkeen kunnat/kaupungit alkoivat kikkailemaan sanalla terveydenhoidon ammattilainen. Tietääkseni PAT tutkinto on edelleen VALVIRAN rekisterissä ja minulla on myös lausunto VALVIRALTA, siltä ajalta, kun ammattirekisteriä alettiin valmistelamaan. PTA tutkinto on edelleen ammattipätevyys, vaikka sitä ei erikseen mainita ammattirekisterissä. Kysymys on enemmänkin siitä, minkä palvelun tarjoaja ja tuottaja asettaa ammattivaatimukseksi. Tämä kuntien ja kaupunkien kikkailu johti siihen että, monet, lopettivat työt, koska PTA tutkintoa ei hyväksytty, osa kävi lähihoitaja koulutuksen, osa luki itsensä sosionomiksi asti. Tämä tavallaan söi yhden osaamisalueen arvostuksen kokonaan pois, kokemusammattilaiset. Minusta nyt jonkun pitäisi alkaa lanseeraamaan tätä ajatusta uudelleen, koska tiedän että meillä on tavallaan reservissä todella hyviä henkilöitä, joilla on ammatillinen koulutus, sekä oma kokemus päihteitten käytöstä ja selviämisestä siitä. Kuka ottaa kopin. Olen laittanut viestiä myös poliittisille päättäjille, koska nyt on hyvä tehdä uudistuksia juuri nimenomaan kun tohina SOTE alkaa… Nyt tarvitaan ammattitaitoisia henkilöitä kentälle ja samalla viestiä Eduskunnan, SOTEN ja kuntien päättäjille. Tarvitaan tuo osaava reservi käyttöön.

5946494 (opintopolku.fi)

+2
hanante
Muut Nurmijärvi

Olen 67 vuotias
Eläkkeellä.
Harrastuksina: veneily, ravit. Harrastukset vähenee, vene on myyty, samoin asuntoauto, eli pitkä karavaanari ura alkaen -87 on mennyttä kauraa.. ja raveihin en pääse kuin kesällä.
Liikun paljon. Harvoin kotona. Koti on siellä asun, eli sekin on muuttunut, nyt olen paljon kotona...
Aviossa, asun Espanjassa, vaikka tiedoissa lukee Nurmijärvi. Kesäisin pyrin olemaan Suomessa.
En ole ehdolla, siihen on omat perusteeni, politiikka on menettänyt kasvonsa ja arvokkuutensa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu