Apu heti ja jo eilen

Ihmisen pitää saa apua heti sairastuessaan. Jonoissa makuuttaminen ei säästä, eikä hyödytä. Siksi kannattaa huolella kiinnittää huomio hoidon oikea-aikaisuuteen.

 

Terveyskeskuksen lääkärille tulijoista 40 % kärsii kivuista. Heidän odotusajoistaan, vääränlaisesta hoitopolusta, heikosta opastuksesta ja tämän kaiken aiheuttamasta työkyvyttömyydestä aiheutuu valtavia kustannuksia yhteiskunnalle. Tähän on saatava muutos. Esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinpotilaiden suora ohjaus fysioterapeutille saattaa tuoda juuri oikean palikan hoitoon ja on kokemusten mukaan kustannuksia säästävää, kun lääkärikäyntien tarve selvästi vähenee jatkossa. Ja olo paranee.

 

Apua pitää saada jo eilen. Se tarkoittaa ennalta ehkäisyä ja nopeaa puuttumista ongelmiin. Nämä kauniit sanat eivät ole mitään korulauseita vaan puhdasta kenttätyötä, jota joko tehdään tai ei. On syytä muistaa, että pieni vähemmistö, 7–10 % sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaista, aiheuttaa peräti 80 % kustannuksista. Jos näitä ihmisiä autetaan jo etukäteen, saadaan isoa inhimillistä säästöä ja myös erittäin tarpeellista taloudellista säästöä.

 

Kun Pudasjärvellä ryhdyttiin antamaan liikunta- ja terveysneuvontaa määrätietoisesti, paljon palveluita käyttäneiden asiakkaiden aiheuttamat kustannukset vähenivät 60 %. Neuvontaan satsatut rahat saatiin siten moninkertaisesti takaisin.  Asiakkaat paransivat terveystottumuksia ja lisäsivät liikuntaa, kunto ja työkyky paranivat ja kivut vähenivät. Nämä tulokset tuntuvat takuulla elämänlaadussa.

 

Haluan Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueesta malliesimerkin siitä, miten ihminen otetaan vastaan ja hän saa juuri oikean avun, juuri oikeaan aikaan.
+1
Hanna-Lea Ahlskog
Kristillisdemokraatit Kokkola
Ehdolla aluevaaleissa

Minulle tärkeitä ovat inhimillinen kohtelu ja kestävä talous. Haluan löytää ratkaisuja, jotka tukevat kumpaakin. Erityisen tärkeää on pitää huolta lapsiperheistä.

Olen toiminut monissa luottamustehtävissä; tarkastuslautakunnassa, pelastuslautakunnassa, rakennus- ja ympäristölautakunnassa, Soiten valtuustossa. Tällä hetkellä vaikutan Soiten hallituksessa ja Kokkolan ja Nordlabin tarkastuslautakunnassa.

Minulla on valtiotieteiden maisterin koulutus, pääaineeni on kansantaloustiede ja sen ohella olen opiskellut sosiaalipolitiikkaa ja viime vuosina hallinto-oikeutta.

Perheeni on kaksikielinen ja harrastamme musiikkia. Meillä on viisi lasta ja shetlanninlammaskoira. Asumme luonnonkauniissa Öjassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu