Lapsilisä on perheellisen perusturva

Syntyvyys laahaa kestämättömän alhaalla ja monen suomalaisen lapsihaave jää toteutumatta. Taloudellinen epävarmuus on merkittävä syy tähän. Yhteiskunnan pitäisi antaa nopeasti viesti, että lapsiperhettä ei tässä maassa koskaan jätetä pulaan ja ryhtyä myös sen mukaisiin toimiin.

Lapsilisät ovat menettäneet arvoaan vuosittain, koska niihin ei ole tehty inflaatiokorotuksia. Tänä vuonna lapsiperheet ovat hintojen noususta erityisen kauhuissaan, sillä lapsiperheiden perusmenoja on vaikeaa karsia ja ruokaa, lämpöä ja polttoaineita on pakko saada.

Nyt näemme, miten katastrofaalista on, että lapsilisää ei ole sidottu indeksiin. Kun hallitus joulukuussa tuplaa lapsilisät, se korvaakin vain tämän vuoden inflaatiota jälkikäteen. Tammikuussa lapsilisä on taas entistä pienempi inflaation jatkaessa laukkaansa. Edellisen vuoden tammikuuhun verrattuna sen arvosta siinä kohtaa sulanut jälleen osa, tällä kertaa nähtävästi vajaa kymmenys.

Lapsilisä on nerokas etuus, sillä se ei aiheuta kannustinloukkuja ja se on halpa hallinnoida. Se on oikeudenmukainen, sillä lapsesta aiheutuu jokaiseen perheeseen kustannus, josta tietty osa korvataan. Jokaisesta lapsesta aiheutuu kustannus ja jokaisesta sitä korvataan, enemmän isoille perheille, joiden tulovajaus on suurempi, sillä kenenkään palkka ei kasva lapsivastuun mukaan.

Jos tässä maassa joku on rikas, niin ei se ainakaan lapsilisistä johdu. Siksi on turha mennä mukaan spekulointeihin siitä, tarvitsevatko rikkaat lapsilisiä. Tuloja kannattaa tasata palkkojen mukaan verotuksella, kuten nykytilanteessa tehdään. Jos halutaan tasata entistä enemmän, niin kannattaa verottaa enemmän niin lapsettomia kuin lapsellisiakin, eikä lapsilisää peukaloimalla pelkkiä lapsiperheitä. Luomalla leikkureita lapsilisiin luotaisiin vain yksi sekava veroprogression kaltainen järjestelmä lisää.

Hyvinvoiva lapsiperhe on yhteiskunnan tulevaisuus. Taloudellisen ahdingon sijaan tarvitaan varmuus siitä, että huomennakin saadaan ruokaa, lämpöä, yhteenkuuluvuutta ja elämisen vapautta. Lapsilisää on nostettava ja se on sidottava indeksiin pysyvästi, jotta perheiden perusturva säilyy.

Hanna-Lea Ahlskog
Kristillisdemokraatit Kokkola
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Minulle tärkeitä ovat inhimillinen kohtelu ja kestävä talous. Haluan löytää ratkaisuja, jotka tukevat kumpaakin. Erityisen tärkeää on pitää huolta lapsiperheistä.

Olen toiminut monissa luottamustehtävissä; tarkastuslautakunnassa, pelastuslautakunnassa, rakennus- ja ympäristölautakunnassa, Soiten valtuustossa. Tällä hetkellä vaikutan Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen valtuustossa ja tarkastuslautakunnassa, Kokkolan ja Nordlabin tarkastuslautakunnissa.

Minulla on valtiotieteiden maisterin koulutus, pääaineeni on kansantaloustiede ja sen ohella olen opiskellut sosiaalipolitiikkaa ja viime vuosina hallinto-oikeutta.

Perheeni on kaksikielinen ja harrastamme musiikkia. Meillä on viisi lasta ja shetlanninlammaskoira. Asumme luonnonkauniissa Öjassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu