Hallitus kaatui, pulinat pois, hihat ylös: – sote on kuitenkin tehtävä!

Sipilän hallitus on ottanut eron. Presidentti Niinistö hyväksyi Juha Sipilän eroanomuksen ja pyysi hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä tämän Eduskuntakauden loppuun. Kyseessä on ollut vain muodollisuus. Mikään ei muutu. Samat naamat jatkavat ministerin tehtävissä. Tämän aamuinen on siis puhdasta vaalistrategista taktikointia Juha Sipilältä, mikä paistaa kilometrien päähän.

 

Sipilä kertoi aamupäivän tiedotustilaisuudessa olevansa pettynyt. Juha hyvä, minäkin olen pettynyt. Luulen kuitenkin, että olen pettynyt eri syistä, kuin Sinä. Olen pettynyt tavasta, jolla hallitus yritti jääräpäisesti viedä maan tärkeintä uudistusta tällä hallituskaudella eteenpäin. Kun olisi pitänyt hakea laajaa konsensusta ja ottaa tavoitteeksi parlamentaarinen laajapohjaisen yhteisymmärryksen valmistelumalli, niin siinä hallitus epäonnistui täysin. Toisaalta, annetaanko se anteeksi ensimmäistä kauttaan harjoittelevalle pääministeri Sipilälle. Toista kautta et pääse harjoittelemaan, se on tässä kohtaa jo aivan varmaa. Viisi viikkoa ei mitenkään voi riittää kasvojen pesuun edes keskustalaisten äänestäjien edessä.

 

Tiedotustilaisuudessa kävi ilmi, että hallituksen eropyyntö oli Sipilän henkilökohtainen ratkaisu. Tämä taas kerran osoittaa vahvaa näyttöä paitsi yhteistyökyvyttömyydestä, myös haluttomuudesta neuvotella omien kumppaneidensa kanssa. Ehkä kepulainen tapa on sitten jättää kumppaninsa tekstiviestillä? Tästähän olemme saaneet osviittaa jo aiemminkin. Vaan miltähän mahtaa Petteristä ja Samposta nyt tuntua? Ei varmaankaan kovin hyvältä. Tässä onkin nyt luotu sitten hyvä pohja seuraavan viiden viikon mittaiselle vaalitaistelulle siitä kuka, miksi ja minkä takia kaatoi hallituksen lopulta? Kenen syytä se oli ja kuka epäonnistui eniten?

 

Soteuudistus on seuraavalla hallituskaudella saatava maaliin. Sen me tiedämme kaikki. Toivottavaa onkin se, että käytämme kaikki tämän seuraavan viisi viikkoa vaalikentillä sen pohtimiseen, mitä hyviä aihioita tällä hallituskaudella on jo rakennettu ja miten tästä eteenpäin? Toivottavaa on sekin, ettemme etene ristiriidassa ja syyttävin sormin, vaan etsimme yhteistä konsensusta asian kanssa. Tarve sote- ja maakuntauudistukselle ei ole mihinkään hävinnyt. Se on yhtä vahvasti olemassa, kuin viimeiset kymmenen vuotta. Vaikka Keskustavetoinen hallitus Juha Sipilän johdolla ei sitä saanutkaan maaliin, meillä on seuraavalla hallituskaudella velvollisuus jatkaa kokonaisuudistuksen rakentamista. Toivon, että kaikki eduskuntapuolueet ottavat nyt oppia tämän hallituksen epäonnistumiseen johtaneista seikoista ja aloittavat rakennustyön täysin uusin metodein. Suomessa ei koskaan saada näin isoja hankkeita aikaiseksi, kuin ehdottoman avoimuuden ja luottamuksen ilmapiirissä. Valmistelun on oltava parlamentaarista, laajaa ja asiantuntijatahoja kunnioittavaa.

 

Ministeriöiden virkamiehet, maakuntaliittojen virkakoneisto ja me kunnissa töitä tekevät, olemme käyttäneet valtavasti aikaa ja nähneet vaivaa maakunta- ja soteuudistuksen valmisteluun viimeisten vuosien aikana. Tämä on varmasti paikoin syönyt aikaa myös niin sanotulta perustehtävältämme. Hyvät aihiot on olemassa. Ei hukata niitä romukoppaan.

 

Toivon, että Eduskuntavaalien jälkeen meillä on hallitus, joka arvostaa avoimuutta ja laajaa valmistelupohjaa siinä määrin, että on halukas viemään sote- ja maakuntauudistuksen tarvittavaan maaliin, jotta peruspalvelut ja niiden rahoitus voidaan jatkossakin Suomessa turvata. Hallitus, joka ei ole liian ylpeä kuunnellakseen muita. Hallitus jolla on aito tahtotila saada asia hoidettua, jolla ei ole omaa lehmää ojassa, vaan sen toimintaa ohjaa puhdas halu tehdä kaikkensa suomalaisten parhaaksi, jotta sosiaali- ja terveyspalvelut saadaan turvattua mahdollisimman yhdenvertaisesti, laadukkaasti ja kustannustehokkaasti ja tämä tapahtuu mallissa, joka on kansalsisille demokratinen ja läpinäkyvä. 

Hihat siis ylös ja aletaan hommiin! 

hannakaisalahde
Vihreät Kotka
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen vuonna 1974 syntynyt nainen, tytär, äiti ja avovaimo. Koulutukseltani olen kulttuurituottaja YAMK sekä nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja.
Toimin Kotkan vihreän valtuustoryhmän toisena edustajana kaupunginhallituksessa. Työskentelen kansanedustaja Hanna Holopaisen poliittisena avustajana eduskunnassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu