Sammio
Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Bloggaaja, oletko ehdolla kuntavaaleissa? Voit nyt päivittää ehdokkuutesi näkyviin profiilisi tiedoista.

Helsingin kaupungin Katuluotsin viimeinen toiminnanjohtaja heräsi iloisiin uutisiin

Helsingin Sanomat uutisoi eilen, että Helsingin kaupunki ja HUS perustavat uudenlaisen toimintamallin väkivaltaisesti oireilevien nuorten auttamiseksi.

Uutisessa kerrotaan, että ”rikoksia tekevät ja vakavista päihdeongelmista kärsivät nuoret ovat Helsingissä saamassa uudenlaista apua. Kaupungin lastensuojelu on keväällä ja tulevana syksynä aloittamassa uusia sosiaalityön ja nuorisopsykiatrian palveluita nuorille.

”Nämä nuoret ovat sellaisia, jotka eivät hyödy nykyisistä palveluista. Nyt työntekijämme menevät nuorten luo eikä heidän tarvitse tulla palveluiden luo”, sanoo lastensuojelun johtaja Saila Nummikoski.

ENSIN maaliskuussa alkaa yhdessä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) kanssa jalkautuva työ. Sillä on määrä auttaa erityisesti nuoria, joilla on tarvetta erikoissairaanhoitoon kuuluvalle, vaativalle mielenterveyshoidolle. Tätä työtä on valmisteltu noin vuoden ajan.

Syksyllä alkaa vielä kahden muun uuden työryhmän työ. Lastensuojelun sosiaalityössä aletaan tukea entistä enemmän toistuvasti tai vakavasti rikoksista kiinni jääneitä nuoria. Heillä on usein käytöshäiriöitä ja päihteiden käyttöä. Tätä ryhmää tukee avopalveluiden uusi työryhmä.”

Kun kelaan omaa työuraani taaksepäin, niin sain toimia viimeiseksi jääneenä toiminnanjohtajana Helsingin kaupungin monihallintokuntaisessa ja moniammatillisessa etsivän työn (out reach work) Katuluotsissa. Meidän yksikkö oli sekä sosiaali-, että terveysviraston ja nuorisoasiankeskuksen yhteistä toimintaa, jossa työskenteli toiminnanjohtajan isäksi kaksi nuorisotyöntekijää, sosiaaliohjaaja ja terveydenhoitaja.

Alun perin Katuluotsin työparina toimi niin ikään monihallintokuntainen ja moniammatillnen Nuorten tukikeskus Doris. Ydinkeskustan kaduilla paljon aikaansa viettävät ja väkivaltaisesti tai päihteiesti oireilevat nuoret ohjattiin tukikeskus Dorikseen saamaan matalan kynnyksen apua ongelmiinsa. Työ oli usein saattaen tukevaa ja perustui vapaaehtoisuuteen. Doriksessa oli tarjolla mielenterveyspalveluita, päihdeohjausta ja työvälineinä toimi NLP, agression hallinta, sekä muita matalan kynnyksen toimintamalleja. Dooriksessa ja Katuluostissa oli myös vahva osaaminen muusta nuorille suunnatusta palveluverkostosta, mistä kulloisenkin nuoren tai nuorisoporukan kohdalla saattoi olla hyötyä. Katuluostin väellä oli vahva verkosto mm. nuorisopoliisin, tyttöjen talon, A-kilinikan, Vailla vakitusita asuntoa ry:n, Pro Tukipisteen ja Walkkerstalon väen kanssa. Lisäksi Katuluostin väki toimi ikäänkuin tuntosarvina kadulla keräten tietoa kadulla esiin nousevista ilmiöistä, jotta emovirastoissa voitiin etupainotteisesti reagoida tulevaan. Katuluotsi toimi myös IRC-galleriassa.

Aloitin itse Katuluotsin toiminnanjohtajana maaliskuussa 2006. Tuolloin säästösyistä oli meneillään Nuorten Tukikeskus Doriksen alasajoprosessi. Ilman Dorista Katuluosti jäi vaille ammatillista työparia, jonne nuoria suoraan ohjattiin. Muut verkostot laajenivat ja Katuluostin toimijat yrittivät löytää paikkaansa uudenlaisessa toimintaympäristössä. Ei mennyt montaa vuotta, kun työmme kadulla alkoi käydä työnteijöille raskaaksi. Olimme kadulla monialaisesti oireilevien nuorten omassa viitekehyksessä ja tekohengitimme nuoria, joille ei ollut enää paikkoja minne heitä ohjata. Terveysvirasto vetäystyi Katuluostin toiminnasta ja siirsi terveydenhoitajan toisiin tehtäviin. Jäljelle jäi Katuluostin torso, jossa nuorisoasiankeskus ja sosiaalivirasto yrittivät ylläpitää toimintaa kadulla. Melko pian kävi selväksi, ettei toiminta ollut enää nuorisoasiainkeskuksen mukaista toimintaa. Sen vetovastuuta yritettiin siirtää sosiaalivirastolle, koska kadulla kohtaamamme nuorten ongelmat eivät olleet enää nuorisotyövetoisesti rataksitavissa.

Työstämme uutisitiin paljon vuosien 2007 ja 2008 aikana.  Poliisi TV oli kanssamme kadulla tutustumassa toimintaamme 2008. Hesari oli kansamme kadulla niin ikään vuonna 2008.   Tavallaan toiminnanjohtajana myönnän näiden olleen myös omanlaisia hätähuutoja asiakasnuortemme puolesta. Säästöpaineet kaupungilla olivat kovia. Muistan käyneeni lehtien palstoilla jopa henkilökohtaista sotaa resurssien kohdentamisen puolesta.

Vetovastuun ottajaa ei kuitenkaan löytynyt ja niin Katuluostin toiminta ajettiin alas vuonna 2009. Katuluostin resurssit jaettiin muoihin työmuotoihin.  Tarve vastaavalle toiminnalle ei kuitenkaan hävinnyt. Sitä on ollut kaikki nämä vuodet.  Säännöllisin väliajoin on uutisoinnissa esiintynyt ilmiöitä, joiden vuoksi kadulla pitäisi olla.

Olen vilpittömästi iloinen, jos Halsingin kaupunki on jälleen herännyt näihin ongelmiin ja on nyt kehittämässä uudelleen moniammatillista jalkautuvaa toimintaa Helsingin kaduille.

Toiminnan käynnistäjille annan kuitenkin vinkin, että Katuluostin historiiaan kannattaa tutstua tarkkaan. Katuluostihan periustetiin alun perin vastaamaan jengiytymisongelmiin Steissillä ja Asematunnelissa jo 1980-luvun lopulla. Siihen haettiin mallia Oslosta, missä on kehitettu outreach-työmuoto jengi- ja huumenuorten auttamiseksi.  Myös nuorten Tukikeskus Doriksen konseptiin kannattaa tutustua. Helsingin nuorisoasiankeskus julkaisi ainakin vuonna 2008 teoksen, missä kuvattiin moniamattillisen ja monihallintokuntaisen yhteustyön 15 vuotiasta taivalta missä kuvattiin niin Katuluostsin, Doriksen, kuin alueellisten Luotsitoimintojenkin historiaa.

Näistä vanhoista työmuodoista voi olla otettavaksi soveltuvin osin elementtejä, jotka sopivat myös nykyisten nuorten kohtaamiseen. Myös vanhoista virheistä, kuten riittävien resurssien alasajosta voi ottaa opikseen. Kaikkia pyöriä ei tarvitse alusta saakka keksiä uudestaan. Tsemppiä tärkeään työhön!

 

hannakaisalahde
Vihreät Kotka
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen vuonna 1974 syntynyt nainen, tytär, äiti ja avovaimo. Koulutukseltani olen kulttuurituottaja YAMK sekä nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja. Toimin Kotkan vihreän valtuustoryhmän toisena edustajana kaupunginhallituksessa. Työskentelen kansanedustaja Hanna Holopaisen poliittisena avustajana eduskunnassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (4)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
  1. suburbian

    Huomasitko otsikon kirjoitusvirheen? Voit poistaa tämän kun olet lukenut sen.

    Ilmoita asiaton viesti