Hallitus laittaa pisteen sähkönsiirtomaksujen himokorotuksille
Sähkö on modernin elämän perusedellytys. Ilman valoa ja lämpöä ei voi Suomessa elää. Sähkön tulee olla ympäristöystävällistä sekä taloudellisesti kaikkien saatavilla. Siksi hallitus on laitamassa pisteen sähkönsiirtomaksujen ylisuurille korotuksille.
Vasemmistoliitto vastusti jo aikoinaan luonnollisen sähkönsiirtomonopolin, eli valtionyhtiö Fortumin sähköverkkojen, myymistä sijoittajille ja olemme vaatineet rotia sähkönsiirtomaksuihin jo vuosia.
On hienoa, että nykyinen hallitus ryhtyy korjaamaan epäkohtaa ja on valmistellut lakiesityksen, jolla sähkönsiirtomaksuja hillitään.
Lakiuudistuksen myötä jakeluyhtiöiden mahdollisuudet korottaa hintojaan ja paisuttaa voittojaan kapenevat huomattavasti. Monopoliyhtiöiden sallittu tuotto supistuu lähes kolmanneksella. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jakeluverkot voivat ensi vuonna kerätä asiakkailtaan satoja miljoonia euroja vähemmän kuin viime vuonna.
Arvio on, että kerrostalossa asuvan siirtomaksu tippuu keskimäärin useita kymppejä vuodessa, sähkölämmitteisessä pientalossa asuvalta jopa satasia. Lisäksi asiakkaat eivät enää koe ylisuuria vuosikohtaisia korotuksia.
Hintojen korotuksia ja sähkönkäyttäjien lompakosta riivittäviä ylisuuria voittoja estetään monella tavalla. Siirtomaksujen vuotuista korotuskattoa lasketaan puoleen nykyisestä.
Toimitusvarmuustavoitteiden täytäntöönpanoaikataulua jatketaan 8 vuodella niille jakeluverkoille, joissa on paineita kustannusten nousuun suurten muutosten vuoksi. Sählöverkkojen rakentaminen ja ylläpito edellytetään tehtävän kustannustehokkaasti: maakaapeloinnin sijaan tulee käyttää muita menetelmiä, jos ne ovat kustannustehokkaampia. Lisäksi Energiaviraston tekemä valvontamallin muutos vähentää sähkönsiirtoyhtiöiden mahdollisuuksia nostaa ylisuuria voittoja.
Näiden muutosten lisäksi hallitus aikoo ryhtyä valmistelemaan toimenpiteitä, joilla sijoittajien omistuksessa olevien sähkönsiirtoyhtiöiden harjoittamaan verovälttelyyn päästäisiin käsiksi.
Tämä on tärkeää, sillä yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö Finnwatch arvioi viime vuonna, että Suomi on viimeisen viiden vuoden aikana menettänyt pelkästään Elenian ja Carunan verovälttelyn vuoksi 90 miljoonaa euroa verotuloja.
Julkaistu Koillismaa -lehdessä 10.2.2021
https://yle.fi/uutiset/3-11775244
X
Ilmoita asiaton viesti
Ei laita ainakaan koskien sähkön siirtohintoja. Mitä sitten lienevät himokorotukset, joihin nyt tässä pistettä laitetaan, on varmasti aivan eri asia.
Täällä päin siirtohinnet ovat Suomen korkeimpia ja verkkoyhtiön omistavat kunnat nostavat vuosittain mahtiosinkoja piiloverotuksena kuntien käyttöön.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö lakia muuttaa jotenkin, sillä esimerkiksi jos myy vaikka ylimäärästä aurinkosähköä sähköyhtiölle, niin siitäkin joutuu maksamaan siirtomaksun?
https://www.motiva.fi/ratkaisut/uusiutuva_energia/aurinkosahko/aurinkosahkojarjestelman_kaytto/ylijaamasahkon_myynti
”Myyntiin liittyvät kulut sisältävät veroja sekä mahdollisen myyntimarginaalin, joka riippuu sähkönmyyjästä. Lisäksi jakeluverkkoyhtiö voi periä pientuottajan verkkoon syöttämästä sähköstä verkkopalvelumaksua korkeintaan 0,07 c/kWh.”
Ilmoita asiaton viesti
Himokorotukset on jo ajat sitten tehty ja verkkoyhtiöt voivat nauttia niistä seuraavat vuosikymmenet ja lisäksi tulevat hieman lievemmät” kohtuulliset” korotukset sen päälle tekipä teidän hallituksenne mitä tahansa.
Suurin virhe tapahtui, kun Suomen suurin verkkoyhtiö Caruna syntyi, kun Fortumin luopui sähkönjakelusta.
”Caruna on Suomen suurin sähkönjakelija. Carunan hintoihin ja veronmaksuun liittyvää toimintaa ja päätöstä, jolla Fortumin sähkönsiirtobisnes myytiin sille, ovat arvostelleet pitkin matkaa monet poliitikot ja vielä useampi hinnankorotuksiin kypsynyt kuluttaja.
Myynti edellytti kuitenkin hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan hyväksyntää, joten poliittinen vastuu oli sillä – ennen kaikkea vastuuministerillä eli omistajaohjausministerillä Pekka Haavistolla (vihr).”
Ilmoita asiaton viesti
En usko, että edustaja Sarkkinen tähän vastaa, mutta minkä pisteen hallitus on nyt laittamassa sähkönsiirtomaksujen himokorotuksille?
Käsittääkseni on esitetty, että siirtoyhtiöt saavat jatkossa nostaa siirtohintoja korkeintaan 8,5% vuodessa. Jos näin on, niin voisiko edustaja jotenkin perustella tuon himokorotuspisteen? Edelleen hallitus on myöntämässä siirtoyhtiöille jatkoajan tälle ryöstämiselle, jolloin tuo puhe rajoittamisesta kutistuu entisestään.
Ihan vain esimerkkinä edustajalle tuosta hallituksen ”himokorotus pisteestä”: Jos nyt siirtolasku on 100 euroa kuukaudessa, niin paljonko tuo on kymmenen vuoden päästä ajatuksena, että siirtoyhtiöt nostavat vuosittain hintaa 8,5%?
Ilmoita asiaton viesti
Oikeustaju ei ymmärrä, että vaikka autiotalosta on itse katkaisut sähköt eli sähkön kulutus 0 kWh, mutta siirtomaksu 70 €/kk. Sähköä ei silloin siirry. Toki sähköyhtiöllekin pitää tämän lisäksi tyhjästä maksaa perusmaksut alvit ja sähköverot yms. Niin kauan kuin sopimus on voimassa.
Ilmoita asiaton viesti