Sote-uudistus tehdään ihmisiä varten
Suomessa köyhä mies kuolee noin kymmenen vuotta rikasta aiemmin. Terveyskeskuslääkärille pääsyä voi joutua jonottamaan yli kuukauden. Ehkäisevään sosiaali- ja perhetyöhön ei riitä resursseja ja korjaavan palvelun tarve lisääntyy. Moni kunta odottaa pelolla erikoissairaanhoidon laskua. Liian moni kunta on ulkoistanut sosiaali- ja terveyspalvelut terveysjäteille.
Vaikka Suomen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä on yksi maailman tehokkaimmista, kaipaa se uudistamista. Uudistus on tehtävä, jotta kaikille suomalaisille voidaan turvata toimivat palvelut. Kuntapohjainen palvelujärjestelmä ei enää kykene tähän, sillä monen kunnan väestö vähenee ja ikääntyy ja rahat loppuvat, samalla kun palvelutarpeet monimutkaistuvat, teknologia kehittyy huimaa vauhtia ja osaavasta työvoimasta käydään veristä kilpailua.
Tarvitsemme kuntia laajemmat järjestäjät
Sote-uudistusta tehdään ihmisiä varten. Me tarvitsemme kuntia laajempia alueita, jotka kykenevät järjestämään palvelut asukkailleen. Tarvitsemme myös rahoitusmallin, joka varmistaa, että kaikkialla Suomessa ihmisten tarvitsemat palvelut myös pystytään järjestämään. Korona-tilanne on vahvistanut näkemystä siitä, että myös poikkeustilanteita ajatellen tarvitaan nykyistä yksinkertaisempi järjestelmä ja vahvemmat järjestäjät.
Kaikki puolueet ovat hallitusvuorollaan yrittäneet tehdä uudistuksen, joka siirtää vastuun sote- ja pelastuspalveluiden järjestämisestä nykyisiä kuntia laajemmille alueille, ja jossa perus- ja erikoistason palvelut tuodaan yhteen. Uudistuksen tarve on ilmeinen. Nykyjärjestelmällä jatkaminen ei ole vaihtoehto. Tai se on vaihtoehto ainoastaan, jos on valmis hyväksymään palveluiden eriarvoistumisen ja hallitsemattoman yksityistämiskehityksen. Hyvät edustajat, tekemättä ei voi jättää.
Laitetaan piste yksityistämiskehitykselle
Tällä hallituksella on edellytykset tehdä kaivattu uudistus; aiempien yritysten myötä on muodostunut kuva siitä, missä kulkevat perustuslain vaatimukset ja poliittiset realiteetit. Perustuslakivaliokunnan vaatimuksiin demokraattisuudesta, rahoituksen riittävyydestä ja riittävästä julkisesta palvelutuotannosta on etsitty ratkaisut. Uudistus on aiempia yrityksiä suppeampi. Poliittisesti tärkeä Uudenmaan erillisratkaisu on sorvattu ja hyvinvointialueiden määrä on asetettu hyväksyttävissä olevalle tasolle.
Tärkeintä on, että uudistus auttaa turvaamaan toimivat ja tasa-arvoisemmat sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille. Pidän tärkeänä, että ensimmäistä kertaa lailla säädetään sote-palveluiden riittävästä omasta tuotannosta, eli laitetaan piste hallitsemattomalle yksityistämiskehitykselle. Yritysten ja kolmannen sektorin tuottamille palveluille on toki jatkossakin roolinsa eikä monituottajuutta hävitetä.
Voitontavoittelu sopii huonosti esimerkiksi vanhushoivaan tai lastensuojeluun, ja toivon, että jatkossa hyvinvointialueet palauttaisivat yhä enemmän myös sosiaalipalveluiden tuotantoa omaksi työkseen.
Sote-palvelut on rahoitettava oikeudenmukaisesti ja riittävästi
Kaikilta kykynsä mukaan ja kaikille tarpeensa mukaan, se on sote-rahoitusmallin kantava periaate. Pääosin väestön palvelutarpeeseen perustuva valtakunnallinen rahoitusmalli on ehto sille, että terveyseroja päästään kaventamaan.
Rahoituslaskelmat ovat ymmärrettävästi ristiriitoja herättävä asia. Ne kuitenkin muuttuvat vielä, ja kunkin alueen siirtymäajan jälkeiseen rahoitukseen vaikuttaa alueen väestömäärän ja palvelutarpeen sekä valtakunnallisen sote-rahapotin tuleva kehitys. Eduskunnan soisi erityisesti pohtivan, ovatko rahoitusmallin perusperiaatteet oikeudenmukaiset.
Esitykseen ei sisälly kolmen miljardin euron rahoitusleikkuria kuten viime vaalikaudella. Palveluihin käytetään jatkossa saman verran rahaa kuin nyt ja rahoitus lisääntyy palvelutarpeen kasvun ja kustannuskehityksen mukana. Kustannustehokkuuteen kannustetaan myöntämällä palvelutarpeen kasvua vastaava rahoitus 80-prosenttisesti ja integroitu palvelujärjestelmä mahdollistaa tehokkuuden.
Hallitus on sitoutunut valmistelemaan valtion rahoituksen rinnalle maakuntaveron. Voimaan astuessaan maakuntavero tuo alueille toisaalta lisää taloudellisesta itsenäisyyttä ja toisaalta vahvemman tilivelvollisuuden veroja maksaville asukkailleen.
Hoidon saavutettavuuden edistämisessä riittää edelleen työtä
Sote-uudistus tarvitaan, mutta se ei yksin kesää tee. Mielestäni on äärimmäisen tärkeää, että hoitotakuulainsäädäntö saadaan pian eduskuntaan. Sen avulla voidaan nopeuttaa perusterveydenhuollon hoitoon pääsyä, niin mielen kuin ruumiin vaivoissa. Juuri hyväksytty asiakasmaksulaki on myös askel oikeaan suuntaan, mutta asiakasmaksujen alentamisen tietä pitää jatkaa, sillä ihmisen tarvitseman palvelun saaminen ei saa olla kiinni lompakon paksuudesta.
Joskus nelisenkymmentä vuotta sitten tuli muotiin laittaa auton takaikkunaan tai perään tarra, jossa luki ”Auto on ihmistä varten.” Jostain syystä minulle tuli aina vaikutelma, että tuon tarran todellinen sanoma on käänteinen: Ihminen on autoa varten.
Ehkä nyt olisi aika kypsä lanseerata tarra ”Sote on ihmistä varten”? Jokainen tietysti ymmärtäisi, että sote on oikeasti vain yksityisten terveysalan firmojen voittoja varten, mutta who cares…
Ilmoita asiaton viesti
”Suomessa köyhä mies kuolee noin kymmenen vuotta rikasta aiemmin.”
Näin on poliitikon ja puolueensa edustamassa totuudenjälkeisessä maailmassa. Kun asiaa on tutkittukin, kohderyhmänä 1,7 miljoonaa ihmistä, heikon sosioekonomisen aseman vaikutus elinikään oli noin 2,1 vuotta:
https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/terveys/vahainen-koulutus-ja-koyhyys-lyhentavat-elinikaa
Sukupuolen merkitys elinajanodotteeseen Suomessa on tuplaten suurempi. Jaa mutta siihenhän ei Sarkkinen puuttunutkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ja näin näppärästi saadaan asetettua miehet ja köyhät toisiaan vastaan?
Muistaakseni joku kommentaattori sanoi tällä blogialustalla joskus, että mitään epäkohtaa ei saa korjata niin kauan kun on olemassa jokin toinen epäkohta…
Ilmoita asiaton viesti
”Miehet ja köyhät toisiaan vastaan?”
No huh-huh, kaimaseni.
Sellaista epäkohtaa jota ei ole olemassa ei varmaankaan kannata ryhtyä korjaamaan. En tiedä onko joku sanonut tämän aikaisemmin palstalla?
Ilmoita asiaton viesti
Uudistuksen tarve on ilmeinen, mutta ei suinkaan minkä tahansa uudistuksen, vaikka hallitus näin esittää.
Nyt Sarkkinen yrittää kauniilla tavoitteilla huijata ihmisiä uskomaan, että niihin päästäisiin hallituksen sote-uudistuksella. Ei päästä, sillä uudistus on puhtaasti hallinnollinen. Ei siinä ajatella ihmisiä vaan puolueiden etuja. Terveydenhuoltoon ei tulisi ainuttakaan parannusta. Jonot eivät poistuisi ja kustannuksetkin kasvaisivat.
Yksityistämiskehityksestä olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä, mutta hallituksen keinot ovat vääriä. Sen linja luultavasti pahentaisi jonoja pitkäksi aikaa. Sen sijaan, että yritetään rajoittaa yksityisten yritystenosuutta terveydenhuollossa hallinnollisin toimenpitein, olisi parempi tehdä se hallitummin altistamalla yksityiset yritykset julkisen terveydenhuollon kilpailulle kansalaisten valinnanvapauden kautta.
Nykyisellään palvelujen saatavuus ratkaisee paljon, joten jotta julkinen puoli pärjäisi, sille on annettava lisää rahaa. Hallitus ei sitä ole kuitenkaan tekemässä. Toiseksi julkisen terveydenhuollon pitää alkaa hyödyntämään kaikkia olemassa olevia vahvuuksiaan. Esimerkiksi terveydenhoito kannattaisi toteuttaa maksuttomana, siis verojen avulla kustannettuna. Silloin jäisi pois valtava määrä rahoitukseen, laskutukseen, korvauksiin ja monenlaiseen sääntelyyn tarvittavaa byrokratiaa ja samalla potilaiden asiointi sujuvoituisi. Lääkkeiden jakelu kannattaisi siirtää varmuusvarastointiin yhdennettynä muuhun terveydenhuoltoon, johon se luonnostaan kuuluukin, jolloin lääkkeiden hinnasta putoaisi puolet pois (googlaa Pelkistetty sote) ja kansalaisten turvallisuus lisääntyisi. Näihin etuihin yksityinen puoli ei kykenisi vastaamaan. Sen markkinaosuus rajoittuisi lähinnä ihmisiin, jotka haluaisivat olla terveydenhoidossaan niin sanotusti kuskin paikalla. Myös suppeammilla erityisaloilla tai kapealla alueellisella sektorilla olisi etenkin pienillä yrityksillä mahdollisuuksia.
Pelkistetyssä sotessa yritykset ja julkinen terveydenhuolto olisivat kilpailullisesti samalla viivalla, koska yksityisen yrityksen asiakas saisi suorakorvauksen julkisen puolen omakustannushinnan mukaisesti. Näin ollen, jos yksityinen kykenisi tuottamaan laadukkaat palvelut asiakkaita parhaiten tyydyttävällä tavalla, markkinoiden siirtyminen niille olisi sekä valtion että kansalaisten etu.
Hoitotakuulainsäädäntö on käytännössä yhtä tyhjän kanssa, ellei resursseja lisätä. Pelkistetyssä sotessa ne voitaisiin rahoittaa saavutetuilla säästöillä. Ei siis tarvita takuita vaan pääsy hoitoon samaan tapaan kuin vielä 1980-luvulla, eli käytännössä viimeitään seuraavana päivänä.
Myös asiakasmaksulaki on tarpeetonta näpertelyä. Maksuttomassa terveydenhuollossa kustannukset jakautuisivat verotuksen kautta automaattisesti sosiaalisesti oikeudenmukaisesti. Milloinkahan puolueissa tiedostetaan, että yksinkertaisuus on sekä tehokasta että taloudellista?
Ilmoita asiaton viesti
”Sote-uudistusta tehdään ihmisiä varten.”
”Suomessa köyhä mies kuolee noin kymmenen vuotta rikasta aiemmin.”
Kun virkalääkärit päättävät hoidon laadun ja tason, hiukan vähemmänkin köyhät (miehet) alkavat kuolla rikkaita nuorempina. Yksityisiä vakuutuksia hakemaan koko väki, vielä ehtii!
Ilmoita asiaton viesti
Marinin hallitus, jossa vasemmistoliitto on mukana, on iskemässä viimeistä naulaa Kansanterveyslain arkkuun – hävittäjät, ohjukset ja taistelulaivat kun tarvitsevat kymmenien miljardien eurojen panostukset.
Sote-esityksessä on kohta, jonka mukaan tulevasta kustannusten noususta korvataan vain 80 prosenttia. Maakunnille jää vaihtoehdoksi vain korottaa veroja tai leikata jostakin.
Ilmoita asiaton viesti
Kun rahat tuhlataan sote-uudistukseen, joka ei ole terveydenhuoltouudistus, ja muuhun, välttämätön hävittäjien hankinta käy yhä raskaammaksi.
Hallituksen sote-uudistuksessa on tosiaan sisäänrakennettuna kuristusote terveydenhuoltoon. Hirveästi olen ihmetellyt, ettei edes hallituksen ainoaksi kommunistiksi tunnustautunut ministeri halua kuulla äärimmäisen yksinkertaisista sote-säästöistä kuten laskutuksen poistosta tai lääkejakeluketjun oikaisusta.
Ilmoita asiaton viesti