Vastaamon tietomurto on laajuudeltaan rinnastettavissa terroritekoon

Olen syvästi järkyttynyt Vastaamon tietomurrosta ja uhrien kokemasta piinasta. Psykoterapiayritys Vastaamoon kohdistunut tietomurto on laajuudeltaan ja vaikutuksiltaan rinnastettavissa terroritekoon. Mediatietojen mukaan kiristäjällä voi olla hallussaan jopa 40 000 ihmisen tietoja. Kyseessä on valtavan laaja yksittäisiin ihmisiin kohdistuva rikos.

Rikoksen seurauksena netissä leviää ihmisten arkaluonteisia terveys- ja henkilötietoja. Arkaluonteisten terveystietojen leviäminen julkisuuteen aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa. Vaarana on myös se, että rikoksen uhrit joutuvat lisäksi erilaisten identiteettivarkauksien kohteeksi, jos heidän tiedoillaan yritetään esimerkiksi ottaa luottoja tai tehdä muita sopimuksia. Rikos vaikuttaa paitsi yksilöihin, joiden arkaluonteisia terveys- ja henkilötietoja on varastettu ja vuodettu, myös heidän läheisiinsä ja työyhteisöihin.

Teko voi myös heikentää yleistä yhteiskunnallista luottamusta ja ihmisten turvallisuuden tunnetta. Rikos lisää monien ihmisten ahdistusta ja pahaa oloa, ja toisaalta saattaa nostaa kynnystä hakeutua mielenterveyspalveluihin. Omien terveystietojen leviäminen julkisuuteen aiheuttaa ymmärrettävästi suurta ahdistusta ja pelkoa, vaikkei terapiassa käymisessä ole mitään hävettävää. Toivon todella, etteivät ihmiset jätä hakeutumatta mielenterveyspalveluihin tämän kauhean rikoksen seurauksena.

On tärkeää, että uhrit saavat kaiken tarvitsemansa henkisen ja käytännöllisen tuen, ja rikoksen selvittämiseen suunnataan riittävät resurssit. Tietojen edelleen leviäminen mediassa, sosiaalisessa mediassa ja muualla verkossa tulee mahdollisuuksien mukaan estää. On tärkeä viestiä laajalle yhteiskuntaan, että arkaluonteisten terveystietojen edelleen levittäminen on laitonta ja lukeminen vähintään moraalitonta. Jos siis törmäät varastettuihin terveystietoihin netissä, älä lue niitä äläkä jaa niitä, vaan ilmoita niistä viranomaisille.

Jotta vastaavat rikokset voidaan jatkossa estää, tulee myös tarkastella, miten arkaluonteisia sosiaali- ja terveyspalveluiden potilastietoja voidaan suojata nykyistä paremmin. Jätin tällä viikolla hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa kysyn, että selvitetäänkö sosiaali- ja terveyspalveluita Suomessa tuottavien organisaatioiden tietoturvan taso ja jos puutteita ilmenee, mihin toimenpiteisiin ongelmien korjaamiseksi ryhdytään. Tämä ei saa enää ikinä toistua

+6
HannaSarkkinen
Vasemmistoliitto Oulu

Kansanedustaja ja Oulun kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu