100. Aikamatka

Valtiollisilla vaaleilla mitataan kansan muutoshalukkuutta. Vasemmistohallituksesta Hesari kertoi 2.11. Sipilän vaihtuneen Rinteeseen, mutta varakkaiden verotus ei kiristynytkään. Elinkeino- ja ammattiryhmien sekä etujärjestöjen muodostama järjestelmä (korporaatio) osoitti voimansa. Kansa sai mitä halusi, eli sai äänestää, mutta mikään ei kuitenkaan muuttunut.

Lyhyt aikamatka kertoo meille jotakin jo kerran tapahtuneesta ja odotettavissa olevasta. Aikaisemmin (40. Vielä rukouksesta – tie alitajuntaan) annetun palautteen mukaan uskonnolliset lätinät eivät kuulu tälle palstalle. Media välittää meille ihan riittävästi uutisia väkivallasta ja mielenosoituksista kautta maailman. Sadat miljoonat ovat kuolleet sodissa. Katolinen kirkko on sallinut satoja vuosia mitä törkeintä pedofiliaa. Nuoria poikia on kuohittu 1700-luvulla vuosittain jopa 4 000, jotta he kastraattiäänillään ylistäisivät Jumalan kunniaa. Kirkon nimissä ja suostumuksella kidutettiin ja tapettiin inkvisiition, noitavainojen ja suolistamisrangaistuksien yhteydessä tietämätön määrä ihmisiä, löytöretkien nimissä ryöstettiin ja murhattiin kansoja sekä tuhottiin kulttuureja.

Tätä yhteiskunnallista riistoa vastaan nousi mies, joka puhui näkymättömästä isästä, jota voitiin lähestyä rukouksin. Puhuessaan vuorella häntä pidettiin niin vaarallisena, että varoitukseksi muille hänet surmattiin ajan julmimmalla tavalla, ristiinnaulitsemisella. Ajan oloon kuvaus teloituksesta on siinä määrin siirappisoitunut, että vain Peter Englundin vastaava kuvaus Poltavan taistelun antautuneiden kohtalosta saattaa järkyttää meitä. Kerrotaan, että ruotsalaiset sotilaat joutuivat seuraamaan mm. kenraalinsa painamista ”suureen teroitettuun paaluun, jonka kärki meni peräsuolesta sisään. Kuolinkamppailu saattoi kestää jopa vuorokauden”. Menetelmä ja tavoite ovat yhtä.

Aikamatka vuorisaarnasta tähän päivään sisältää kaiken edellä kerrotun. Puhuttaessa evoluutioteoriasta tai luomiskertomuksesta tuntuu edellinen uskottavammalta. Siinä 2000 vuoden aikajana sulautuu vaivatta miljooniin vuosiin. Luomiskertomusta rasittaa tosiasia, ettei ihmiskunnan viimeiset 2000 vuotta vastaa Hänen tahtoaan, vaikka viimeisinä vuosisatoina on tapahtunut paljon kehitystä. Niistä yksi on tuttu jokaiselle, suhteellisuusteoria ja sen kaava E=mc2 (energia (E) ja massa (m) voivat vaihtaa paikkaa. Energia säilyy aineena, ja energia voidaan myöhemmin muuttaa aineeksi), jota itse en ole koskaan ymmärtänyt. Sen sijaan ymmärrän oman 2000 vuoden matkani vuorelle ja sieltä takaisin. Ihmiskunnan kehitystä ja ihmisyyttä osoittavana se voidaan suhteellisuusteorian tavoin ilmaista lyhyenä yhtälönä 2000 – 2000 = 0.

Onko se totta? Lastenpsykiatri Päivi Lindholm (YLE Uutiset 2.11.2019) kertoo yhä useamman koululaisen kärsivän neuropsykiatrisista häiriöistä. Sen sijaan, että monet lapset luokiteltaisiin koulukelvottimiksi Lindholm kysyy pikemminkin ovatko koulumme lapsikelpoisia? Entä aikamme ongelma, aistiharhoja aiheuttavat huumeet? Moni asiantuntija sanoo käyttäjien huomaavan tietoisuutensa ja herkkyytensä ympäristön rakenteesta lisääntyneen käyttipä hän enää huumeita tai ei. Yksi kokeilu on saattanut riittää. Jos hän kokee ympäröivän yhteisön liian epäinhimilliseksi tai vaihtoehdottomaksi hän saattaa jäädä huumeitten käyttäjäksi. Masennuksen puolestaan sanotaan usein johtuvan työyhteisön tai koulun kielteisestä ilmapiiristä siinä missä Kalifornian metsäpalot ”vastuuuttomasta kapitalismista….. tai vuosikymmenien huonosta liikkeenjohdosta”.(YLE Uutiset 25.10.2019)

On pitkälti todennäköistä, että monet sairaiksi ja epäsosiaalisiksi luonnehditut oirehtijat ovatkin terveitä ympäröivän yhteiskunnan ollessa sairas. Kokeilematon vaihtoehto ja ehkä parasta huumetta myös valtakunnallisten vaalien yhteydessä saattaa olla herkistynyt tai kokonaan elämään vironnut omatunto.

HannuAhti

Kirjoittaja on toiminut setlementtiaktivistina vuodesta 1986 ja perustanut sen yhteydessä useita syrjäytyneitten nuorten koulutusta, kuntoutusta ja työllistämistä palvelevia yksikköjä yhdistyksinä, säätiöinä, osuuskuntina ja sosiaalisena yrityksinä. Kaikkiaan toiminnan piirissä on ollut liki 5 000 nuorta ja nuorta aikuista. Tutustu kirjaan: omatunto2018kirja.wordpress.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu