124. Vaikuttaako suhteellisuusteoria elämääsi?

Tv-mainokset muistuttavat osakesijoittamisen ajankohtaisuudesta. Uutiset kertovat puoluegallupeista ja hallituksen jakamista yritysavustuksista osin konkurssikypsille, liiketoimintaa ja työntekijöitäkin vailla oleville sekä toiminnastaan tilinpäätöksiä tekemättömille yrityksille. Syytösten silmään joutunut valtion rahoitusyhtiö Business Finland puolustautuu vetoamalla Innovaatiorahoituskeskus Business Finlandista ja Business Finland -nimisestä osakeyhtiöstä annettuun lakiin (1146/2017), joka edellyttää mm. yliopistojen ja muiden julkista tutkimustoimintaa harjoittavien organisaatioiden kehittämis- ja tutkimushankkeiden rahoittamista ja edistämistä. A-studion (YLE, Areena 22.4.2020) mukaan hallitus on ohjannut yritysten tukirahoituksen huolehtimisen rahoitusyhtiölle, joka lakia rikkomatta on sanottuun tehtävään täysin sopimaton. Pienelle kansantaloudelle tehdyt miljoonien eurojen vahingot hallitus ministeriöineen maksattaa liiketoimintansa menettäneillä pienyrittäjillä ja viime kädessä veronmaksajilla.

Kriiseissä on myös jotain myönteistä. Pitkään jatkunut, maan tavaksi tullut ja jopa perustuslain vastaiseksi eli rikolliseksi leimattu poliittinen virkanimitysjärjestelmä paljastuu koko mädännäisyydessään niin nimitettyjen kuin nimittäjienkin osalta. Mitättömyys paljastuu kelvottomuudeksi, osaamattomuus vastuuttomuudeksi. Kaikki odottavat tulevaa. Muutoksesta ei kuitenkaan puhuta, koska kenelläkään ei tunnu olevan ratkaisua ongelmaan. Paluu menneeseen, vanhan toistamiseen yhdistää kaikkia. Evoluutiossa se tunnetaan sopeutumisena, politiikassa brezneviläisyytenä, pysähtyneisyytenä.

Se vähä, mitä muistan lukeneeni ja ymmärtäneeni suhteellisuusteoriasta on viime viikkoina yhä useammin palautunut mieleeni. Se liittyy aikaan Galileosta (1564-1642) ja Newtonista (1643-1727) aina 1900-luvulle Einsteinin läpimurtoon asti. Sitä ennen energian maailmaa mitattiin hevosvoimina ja kilowattitunteina sekä massan maailmaa nauloina, kiloina ja tonneina. Kumpikaan maailma ei ollut tekemisissä toisen kanssa. Vai oliko? Einstein oivalsi, ettei energia (E) ole erillinen ilmiö siinä missä massakaan (m). Toisen lisääntymisen kompensoi aina toisen väheneminen. Kaava muodossaan E=m oli ennen kuulumaton. Väite kahden maailman samaistumisesta ja sen ymmärtäminen vaati sellaisen muuntokertoimen käyttämistä, mitä unssi tai gramma, sentti tai tuuma vastaavasti edellyttävät tullakseen vertailukelpoisiksi. Einstein ratkaisi vertailun käyttämällä muuntokertoimena valon nopeutta (c) ja senkin nostettuna potenssiin kaksi. Oivallus avasi maailman, jossa puhutaan avaruustutkimuksesta, gps-paikannusjärjestelmistä, tietokoneista, älykännyköistä, lukemattomista kodinkoneista ja runsaasta 500:sta energiaa tuottavasta ydinvoimalasta jne.

Kaikesta tästä huolimatta tai ehkäpä juuri sen takia koko maailma kamppailee koronapandemiaa vastaan tietämättä mitä tehdä. Einstein ratkaisi energian ja massan välisen yhteyden kaavalla E=mc2. Voimme kutsua sitä aineelliseksi todellisuudeksi. On kuitenkin unohdettu toinen, henkinen todellisuus. Siinäkin vuorisaarnan lähtökohtakäsite Jumala ilmaistaan kirjaimella E (minä olen tie, totuus ja Elämä). Yhtälön yhtäläisyysmerkin oikealla puolella oleva rinnakkaiskäsite tarkoittaa puolestaan Jumalan tahdon eli oikeudenmukaisuuden toteutumista maan päällä. Merkittäköön sitäkin kaavassa leikkimielisesti m:llä (maan päällä). Tehtäväksi jää enää vain löytää oikea muuntokerroin. Valonnopeus (c2) muuntokertoimena johti Hiroshimaan ja Nagasakiin, vallan ja mammonan kasaantumiseen kahdeksalle maailman rikkaimmalle miehelle, ekosysteemin ja erityisesti eläinkunnan riistoon seurauksella, josta eräitten tutkijoitten mukaan sai alkunsa maailmaamme paraillaan koetteleva pandemia. Juuri sen ratkaisemiseksi ihmiskunta taistelee nyt.

Ratkaisu tämän hetken ja samalla maailman ongelmiin löytyy suhteellisuusteorian ja aavistuksen verran sen historiaa mukaellusta yhtälöstä. Yhtälön vasemmalla puolella on vuorisaarnan välittämä Jumalakuva. Yhtäläisyysmerkin oikealta puolelta kohtaamme Jumalan edellyttämän tahdon eli oikeudenmukaisuuden toteuttamisen maan päällä. Muuntokertoimeksi tässä yhteydessä valitaan kuitenkin valonnopeuden sijasta omatunto niin ikään nostettuna potenssiin kaksi. Eli vuorisaarnan tie, totuus ja Elämä (E) = oikeudenmukaisuus maan päällä (m) kerrottuna omallatunnolla potenssiin kaksi (o2), E=mo2.

Uuden järjestelmän suunnittelu- ja valmisteluvaiheen aikana voidaan väliaikaisesti hyvinkin noudattaa tuotantotalouden professori Paul Lillrankin ehdottamaa pandemiapuolustusjärjestelmää ja käyttää sen edellyttämiä ”lääketieteellisiä valmiusjoukkoja ja maakuntakomppanioita(Professori Paul Lillrank: tarvitsemme lääketieteelliset… – EVA). Pääasia kuitenkin on, että jo suunnittelu- ja valmisteluvaiheessa ymmärretään nykyisen poliittisen virkakoneistojärjelmän tulleen tiensä päähän. Koostuessaan suunnattomasta määrästä samoin ajattelevia valtio- ym. sihteereitä ja avustajia sen tiedollinen taso on kuitenkin pysynyt vakiona ja ongelmien ratkaisuun nähden kyvyttömänä. Järjestelmänä sen paikka on historian roskakorissa. Omantunnon omaavien ihmisten tultua valituksi maan johtoon voidaan myös em. lääketieteeliset valmiusjoukot sekä maakuntakomppaniat kotiuttaa.

HannuAhti

Kirjoittaja on toiminut setlementtiaktivistina vuodesta 1986 ja perustanut sen yhteydessä useita syrjäytyneitten nuorten koulutusta, kuntoutusta ja työllistämistä palvelevia yksikköjä yhdistyksinä, säätiöinä, osuuskuntina ja sosiaalisena yrityksinä. Kaikkiaan toiminnan piirissä on ollut liki 5 000 nuorta ja nuorta aikuista. Tutustu kirjaan: omatunto2018kirja.wordpress.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu