140. Elokapina – poliisi – tiedostamaton Jumala

Moni kokee maan taloudellisen ja henkisen tilan sekä omat vaikuttamismahdollisuutensa niihin ongelmallisiksi. Tapahtumat EU:ssa, Yhdysvalloissa ja maailmalla hämmentävät. Kykenemättömyys vaikuttaa niin jälkimmäisiin – muodostammehan vain 0,069 %:a maailman kokonaisväestöstä – kuin lähipiirin sähkönsiirtomaksuihin, työllistämiseen ja ilmastomuutokseen liittyviin päätöksiinkään, halvaannuttaa kansalaiset.

Miten tähän on tultu? Miksi nuoret käyttävät huumeita? Miksi jo peruskoulun yläasteikäiset jättävät koulunsa kesken (15 % eli tänään n. 4 000)? Miksi syntyvyys alenee? Miksi teolliset innovaatiot valuvat ulkomaille? Miksi köyhiä ja työttömiä riistetään peliautomaateilla? Miksi tuloerot kasvavat siinä missä tulonsiirrotkin? Luetteloa seikoista, joita kukaan ei halua, voisi jatkaa. Kuka on laillistanut tämän, johon kunnon kansalainen, kaiken kustantava veronmaksaja ei voi eikä saa puuttua?

Ennen syyllisen osoittamista on hyvä muistaa Kirjojen kirjan kohtikäyvä muistutus: ”Sinä ulkokullattu, ota ensin malka omasta silmästäsi”. Minä ja sinä olemme ulkoistaneet itsemme kaiken kattavalle korporatiiviselle puolueista, ay-liikkeestä, ylikansallisista yrityksistä, eduskunnasta ja sen lukuisista instituutioista, järjestöistä, kirkkokunnista, säätiöistä jne. koostuvalle verkostolle, joka häikäilemättömästi hyödyntää niin tieteilijöitä kuin taiteilijoitakin – kansalaisista puhumattakaan – tarpeensa mukaan hyläten heidät heti rakenteiden muuttuessa. Itsemme luoma järjestelmä on tehnyt meistä ”sokeita”. Järjestelmästä puolestaan on tullut ”sokea sokeitten taluttaja”.

Onko valoa eli vaikuttamismahdollisuuden palautuminen näkyvissä? On, vaikka se säälittävyydessään Elokapinan yhteydessä leimattiin kaasua käyttävän poliisin ja joutoporukan nahisteluksi. Elokapina-liike osoittautui monelle yllätyksenä laajaksi kansainväliseksi liikkeeksi. Nuorten mielenilmaisun tavoite oli saada hallitus a) kertomaan totuus ilmastokatastrofista, b) julistamaan hätätila ja c) rajoittamaan nettopäästöt nollaan vuoteen 2025 mennessä. Siis kaikkea sitä – saasteethan eivät synny tyhjästä – pienoiskoossa, minkä me ”aikuistuneet” olemme luoneet ja mikä meitä itseämmekin pitää vankeina.

Ketä vastaan mielenosoitus kohdistui? Jos 1) hallitusta vastaan koska maailman kunnianhimoisinta ilmasto- ja sitäkin tärkeämpää työllistämisohjelmaa on jo päätetty lykätä 10 vuoden päähän. 2) Jos kohteena on saastuttava teollisuus niin tehtaita suljetaan jo nyt. 3) Jos kohteena oli poliisi se osui maaliinsa. Entä jos kohde olikin 4) eduskunta? Siellähän laitkin laaditaan. Vallanjako-opin mukaan toimeenpanovalta kuuluu pääministerin johtamalle valtioneuvostolle ja erityisesti poliisitoiminta sisäministerille. Oliko kohde 5) maan vahvasti korporatiivinen ja joittenkin mielestä jopa korruptoitunut järjestelmä? Olisiko näin a) asetettu päämäärä, b) valittu kohde ja c) käytetty väline edes oikea?

Päämäärää ilmastonmuutoksen osalta kiistää tuskin kukaan. Hallitus kohteena herättää sensijaan lisäkysymyksiä. Nimiä Jyrki Katainen, Alexander Stubb, Juha Sipilä, Antti Rinne ja Sanna Marin yhdistää sama karma, seuraus menneisyyden kollektiivisista synneistä. Mutta kaatuvankin hallituksen tilalle nousee aina samoista henkilöistä koostuva toinen, uusia päätöksiä tekevä hallitus.

Vaikka nuorilla ei olekaan syy- ja seuraussuhteen tajua eikä vastauksia ongelmiin, viestivät he kuitenkin jotain: tiedostamattomasta Jumalasta omantunnon äänenä. Vaikka heitä ei suuren maailman tyyliin, kuten Yhdysvalloissa, Valko-Venäjällä, Venäjällä, Kiinassa ja muualla ammuttu, hakattu ja vangittu, myrkytetty tai alistettu kansanmurhaan, heidän kohtalonsa muistuttaa tapahtumasta vuodelta 2013. Siinä neljän pojan raiskaama, yhden valokuvaama ja netissä julkaisema video ”seksiä jakavasta” tytöstä johti tytön koulukiusaamiseen, koulun vaihtamiseen ja lopuksi sosiaaliseen eristäytymiseen. Ennen itsemurhaa 17-vuotias tyttö jätti viestin siteeraamalla Martin Luther Kingiä. ”Loppujen lopuksi emme muista vihollistemme sanoja, vaan ystäviemme hiljaisuuden”. (Rehtaeh Parsons – GLEN CANNING).

Kielteisen ensivaikutelmani jälkeen nuorten mielenosoituksesta koin voimattomuuteni puuttua yhteiskunnallisiin epäkohtiin ja kärsimättömän näköalattomuuteni johtuvan ei niinkään siitä, että tekisin tietoisesti tai tiedostamattani pahaa, vaan siitä, että tietoisesti vaikenen samalla kun kieltäydyn kuuntelemasta omaatuntoani eli tiedostamatonta, kärsivää Jumalaa.

HannuAhti

Kirjoittaja on toiminut setlementtiaktivistina vuodesta 1986 ja perustanut sen yhteydessä useita syrjäytyneitten nuorten koulutusta, kuntoutusta ja työllistämistä palvelevia yksikköjä yhdistyksinä, säätiöinä, osuuskuntina ja sosiaalisena yrityksinä. Kaikkiaan toiminnan piirissä on ollut liki 5 000 nuorta ja nuorta aikuista. Tutustu kirjaan: omatunto2018kirja.wordpress.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu