172. Kristus ja aikamme hätä – vuorisaarna ja nykyaika – omat vaalimme

Onko sukupolvemme edeltävien vai tulevat polvet meidän uhreja? Luomiskertomus tai evoluutioteoria antavat yhden tavan lähestyä kysymystä. Kummallekin lähtökohta on sama. Edellinen on kirjannut käsityksensä aikansa kielellä ja jälkimmäinen tutkimuksella kukin ymmärryksensä mukaan. Molemmat tunnustavat samat fysiikan lainalaisuudet: painovoiman, aineen häviämättömyyden, energian säilymisen ym. lait. Tunnustammeko me elämän muut, moraaliset lait fysiikan lakien veroisiksi? Kysymystä tulee tarkastella 1) koko planeettamme, 2) yhteisöllisyyden ja 3) yksilön kannalta.

Huolimatta lisääntyvistä tiedoistamme painimme yhä kasvavien ongelmien kanssa. Emme juurikaan tule ajatelleeksi, miksi meriveden pinnankorkeus ei ole kaikkialla sama. Vuorovesien, merivirtojen ja muiden ilmiöiden vaikutuksesta Tyynenmeren länsirannikolla meren pinta on puolisen metriä itärannikkoa korkeammalla Maan pyörimisliikeen aiheuttaman keskipakoisvoiman johdosta. Pohjois- ja Etelämantereen sekä alppien jäätiköiden sulaminen aiheuttaa vääjäämättä veden kasaantumista enenevästi valtameren toiselle laidalle. Jatkuvaan kasvuun liittyvä ilmaston lämpeneminen muuttaa sulamisen myötä välillisesti maapallon pyörimisakselin kallistuskulmaa. Tiedemiesten liki tieteisfilmiltä vaikuttava arvio 60 metrin merenpinnan noususta pelkästään Etelämantereen sulamisen seurauksena antaa kuvan asian vakavuudesta. Vailla merkitystä ja seurauksia – niin valon kuin ekologiankin kannalta – ei ole sekään, todetaanko suomalaisille tuttu yötön yö-ilmiö Posion tai Kuopion korkeudella. Jo vuonna 1864 tehty havainto Maan kiertoradan muuttumisesta elliptisestä ympyränmuotoiseksi ja takaisin tarjosi selityksen maapallon ilmastonvaihtelulle ja jäätiköiden muodostumiselle. Ilmastonmuutoksesta johtuva jään sulaminen ja siitä vapautuvan veden kasaantuminen yhtäänne aiheuttaa tänään vastaavat seuraukset.

Toisaalta inhimillisen elämän tasapainoa eivät järkytä ainoastaan fysiikan lakien aliarvioiminen tai niistä piittaamattomuus vaan niihin rinnastettavien moraalisten lainalaisuuksien hylkääminen. Taloudellinen eriarvoisuus – joka vääristyneen elämäntavan johdosta muodostaa perussyyn maapallon pyörimisakselin kallistuskulman muutokseen – ja siihen liittyvä riisto, halpa- ja pahimmillaan jopa orjatyövoiman (Kiinan uiguurit) käyttö sekä siitä syntyvän halpatuotannon hyödyntäminen jatkuvaan kasvuun liittyen ei kiihdy ainoastaan maailmalla vaan myös maassamme. Esimerkiksi vuonna 2019 vaurain 10 prosenttia piti hallussaan maamme kotitalouksien nettovarallisuudesta noin 50 prosenttia, kun sen osuus vielä vuonna 2016 oli 46,8 ja vuonna 2009 alle 44 prosenttia (HS 9.6. 2021). Jos edellisessä kappaleessa kysymyksessä on oman planeettamme ja sen koko väestön kohtalo niin tänään havaitsemme samojen lainalaisuuksien taloustieteessä, tekniikassa ja moraalissa johtavan yhtä traagiseen lopputulokseen.

Paradoksaalista planeettamme ja sen väestön kohtalon kannalta on kuitenkin se, miten kauhukuva liittyy yksilöön. Juuri hän – ja vain hän – vetoaa usein tieteen sovelluksiin eli teknologiaan, harjoittaa taloudellista riistoa orjatyövoimalla teetettyjen tuotteiden maahantuonnilla ja edelleen markkinoinnilla sekä ahneuksissaan unohtaa ne moraaliset lainalaisuudet, jotka tunnistetaan vain sisäisen äänen, omantunnon perusteella. Luettaessa, ettei ”Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan tuomitsemaan maailmaa, vaan sitä varten, että maailma hänen kauttansa pelastuisi”, tarkoittaa ensisijaisesti maailman eikä suinkaan yksittäisen henkilön (lue uskovaisen) pelastamista. Kuinka toisin voisi edes kuvitella? Ne, jotka tieteeseen, talouteen ja ties mihin vedoten orjuuttavat, surmaavat, kauppaa harjoittaen tukevat orjatyöllä teetettyä tuotantoa tai muulla tavoin alistavat heikompia, eivät voi edes kristittyinä olla ”pelastamisen” arvoisia. On helppo kätkeytyä omien muka-tärkeitten vaalien taakse ikään kuin ahneudesta ja vallanhimosta johtuvat kansanmurhat, halpatyövoiman käyttö, taloudellinen ja sosiaalinen eriarvoisuus tms. ei osaksikaan koskisi itseä. Yksilöstä nouseva moraalinen laki on yhteneväinen taloustieteen ja tekniikan lakien kanssa, jotka puolestaan lisäävät energiatarvettaan tuhoisin seurauksin. Tässä Jumalan ja Hänen kuvaksi luodun ihmisen tehtävä maan päällä yhtyy. Uskonnoilla, olivat ne minkä nimisiä hyvänsä, ei ole sen kanssa mitään yhteyttä jos niiden tähtäyspiste on muualla kuin Jumalan tahdon, oikeudenmukaisuuden toteutumisessa maan päällä.

+4
HannuAhti
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on toiminut setlementtiaktivistina vuodesta 1986 ja perustanut sen yhteydessä useita syrjäytyneitten nuorten koulutusta, kuntoutusta ja työllistämistä palvelevia yksikköjä yhdistyksinä, säätiöinä, osuuskuntina ja sosiaalisena yrityksinä. Kaikkiaan toiminnan piirissä on ollut liki 5 000 nuorta ja nuorta aikuista.
Tutustu kirjaan: omatunto2018kirja.wordpress.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu