EU.n pimeä energiaköyhyys

Energiaköyhyydestä on jo tullut ongelma, Espanjassa sähkö on noussut 60% viidessä vuodessa.

Euroopassa on arvioitu olevan 50 -125 miljoonaa ihmistä joilla ei ole varaa sähköön.

Espanja on ollut hyvin tuetun tuulivoimasähkön edelläkävijämaa, nyt joudutaan leikkaamaan tukia entisestään, – tämä lopettaa Espanjassa  tuulivoiman käytön sähköntuotannossa, muut taloudellisemmat ja omillaan toimeentulevat muodot jatkavat sähköntuotantoa, näin hintojen nousu saadaan pysähtymään ja talous alkaa vähitellen korjaantumaan.

 

Vapaat markkinat karsivat pois kannattamattomat tuotantomuodot. Tämä on pätevä kaikkeen tuotantoon eikä pelkästään tuulivoimaan, teollisuus, maatalous, tiede, taide, – kaikki toimijat hakevat markkinoilta tuotteelleen kannattavuutta, jos sitä ei löydy, – putoaa markkinoilta pois.

 

Markkinatalous edustaa kansanvallan syvintä olemusta. Kannattamattomuus puolestaan tarkoittaa ettei yhteiskunnan enemmistö halua tuhlata varojaan sellaiseen, vaan suosii jotain muuta.

Poliittisella päätöksellä voidaan toteuttaa energiapolitiikkaa jossa markkinatoimijat eivät kärsi tappioita. Tähän on Suomessa suunniteltu "nerokas tariffi" sillä hallitus pakottaa kaikki yritykset ja kotitaloudet noudattamaan määrättyä politiikkaa. Siten hallituksen kömmähdys kantaa paljon raskaampaa hintalappua kuin yrityksen virhe, -yhteiskunta putoaa köyhyysloukkuun.

 

Vastuun "nerokkaan tariffin" seurauksista kantavat poliitikot jotka ovat asian päättäneet. "Poliittinen vastuu" tarkoittaa sitä, että luottamustoimet ovat määräaikaisia ja valituksi tulleet henkilöt joutuvat aika ajoin mittauttamaan kannatuksensa vaaleissa. Näin siis teoriassa.

”Poliittinen vastuu” -ilmaus on varmaankin otettu käyttöön erotukseksi taloudellisesta vastuusta, josta ministerit on erikseen vapautettu perustuslain tasoisen ministerivastuulain nojalla. Valtioneuvosto saa siis tehdä vaikka kuinka tyhmiä päätöksiä, esimerkiksi myöntää vaikka "syöttötariffin" tuulivoimalla tuotettuun sähköön ilman, että ministerit joutuisivat korvausvastuuseen valtiolle aiheutetusta vahingosta.

Edustuksellinen demokratia yhdessä puoluekurin kanssa johtaa myös siihen, että valta keskittyy harvoille mutta vastuu jakautuu monille.

 

Vapailla markkinoilla vastuu tarkoittaa oman firman menestymistä tai konkurssia josta kärsivät firman omistajat ja työntekijät. Vahingot jää rajatulle alueelle, eikä koko yhteiskunta kärsi virheistä. Poliittinen vastuu ei toimi teollisuuden tuotannonohjauksessa.

Energiaköyhyys johtuu poliittisista päätöksistä (syöttötariffi), jotka ovat olleet perusteellisesti väärin. On unelmoitu puhtaasta, ilmaisesta tuulesta, sen käyttöönotto tuulivoimaloilla ei ole ollut puhdasta ja halpaa vaan liian kallista ja lisäksi se aiheuttaa välillisesti lisääntyviä päästöjä, se on moniongelmaista. 

 

Tuulivoiman käyttö sähköntuotannossa on tuonut mukanaan ympäristö- ja terveysongelmat jotka ovat olleet vaikeita. Asiaa ei ole parantanut ongelmien piilottelu ja lähiasukkaille valehtelu ettei ongelmia ole olemassa. Valehteluilla on lyhyet jäljet nykyisessä avoimessa yhteiskunnassa jossa kaikki tieto löytyy verkosta. 

Kannattamattoman tuotannon ylläpito väkisin valtion (veronmaksajien) tuella on tuhoon tuomittu, ennemmin tai myöhemmin se on lopetettava.

hannuaro1
Luvia

Eläkkeellä, laivanrakennuksessa mukana v.1969 alkaen erilaisissa tuotannon ja suunnittelun tehtävissä. Aluksi 1:1 uloslyöntiä, siitä jatkona kaikki suunnittelun vaiheet nykyään käytössä olevaan hienoon 3D-suunnitteluun saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu