STY ja TEM yrittävät ohittaa asiantuntemuksen ulkomelu-asetuksessa

STY ja TEM ovat nyt jättäneet eriävän mielipiteensä tuulivoimaloiden ulkomelu-asetusta koskevaan ehdotukseen.Tilanne on nyt ajautunut pattitilanteeseen.

Kompromissia yritetään nyt etsiä Ympäristöministeriön ja TEM:in ylempien johtajien toimesta. Käytännössä tämä tarkoittanee, että Saarinen on syrjäytetty jatkotyöryhmän vetäjän paikalta, ja neuvottelua tilanteen ratkaisemiseksi käydään seuraavassa portaassa eli ylijohtaja- ja ministeritasolla. TEM:in energiaosaston ylijohtaja on Esa Härmälä, ja YM:n ylijohtaja on Helena Säteri. Ministerit ovat Jan Vapaavuori (TEM)  ja Pia Viitanen (YM), joka YM:ssä vastaa kaavoitus-asioista ja siten myös tuulivoimamelusta. STM:n puolelta vastaava ministeri on peruspalveluministeri Susanna Huovinen. Työryhmässä STM:n puolelta oli nimettynä johtaja Jari Keinänen, mutta ilmeisesti ylitarkastaja Vesa Pekkola osallistui enemmän työryhmän työskentelyyn. 

Uutta työryhmää ei ole kuitenkaan vielä nimitetty. Nykyisen työryhmön työ oli kompromissi, ja nyt siis haetaan "kompromissin kompromissia".

TEM:in liittoutuminen STY:n eli yhden energia-alan kanssa on aika erikoista. Eriävissä mielipiteissä on aika erikoisia vaatimuksia jotka ääniteknisesti ovat huonosti perusteltavissa. Mm. vaatimus oli että yöajan tuulivoimamelussa tulisi sallia 20 desibelin hetkelliset ylitykset raja-arvoista. (Kukahan niitä muuten pystyisi valvomaan?). Meluasiantuntemus ei ole hallussa eriävissä mielipiteissä. Todettakoon että Saarinen on tehnyt töitä mm. VTT:ssä ja kirjoittanut julkaisuja meluun liittyvistä asioista n. 25 vuoden ajan. ("työstä mies tunnetaan, eikä suurista sanoista")

 STY:n uuden jäsenlehden (linkki on alla) pääkirjoituksessa "Totta vai tarua" puheenjohtaja Jari Suominen mollaa sekä Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry:tä, että erityisesti äänityöryhmän tekemisiä ja varsinkin sen vetäjää Ari Saarista. Suomisen kielenkäyttö Saarista kohtaan kyllä lyö kaikki ällikällä, vaikka hänen röyhkeytensä onkin hyvin tiedossa. ("ei miestä töistä kiitetä vaan suurista sanoista")

http://www.tuulivoimayhdistys.fi/sites/www.tuulivoimayhdistys.fi/files/tuulivoima_2014_2.pdf

Melutyöryhmän lausunto ja siihen jätetyt eriävät mielipiteet on tarkoitus (tai ainakin on ollut) julkaista YM:n nettisivuilla, mutta ainakaan heti ne eivät taida sinne ilmestyä.

Nyt siis ollaan tilanteessa, jossa politiikoille näyttää siirtyvän vastuu sopivien melurajojen määrittelemisestä, sen sijaan että niitä laatisivat ympäristö- ja terveysasioihin perehtyneet alan ammattilaiset.

Tässä riittää taas töitä, että saadaan taottua järkeä päähän. Joka tapauksessa asetuksen laatiminen viivästyy edelleen. Aikanaan siitä päättää valtioneuvosto, eduskuntakäsittelyyn asti se ei olisi menossa.

Nyt tilanne on pohjalaisen sananlaskun mukainen: ”Ei oo aikaa teherä asioota hyvin, mutt on aikaa teherä ne monehen kertahan”.

Hyviä demo kohteita on valmiiksi rakennettuna joihin kaikilla on mahdollisuus tutustua ja havaita olemassa olevat haitat ja ongelmat, – ei ihmiset maakunnissa tyhjästä valituksia tee. Tutustukaa vaikka Porin "Peittoon tuulivoima puistoon".

https://dl.dropboxusercontent.com/u/12844832/Turun_Sanomat%20180414.pdf

 Tosiasioihin perustuvan mittaustiedon manipulointi poliittisilla tarkoitushakuisilla keinoilla on järjetöntä.

hannuaro1
Luvia

Eläkkeellä, laivanrakennuksessa mukana v.1969 alkaen erilaisissa tuotannon ja suunnittelun tehtävissä. Aluksi 1:1 uloslyöntiä, siitä jatkona kaikki suunnittelun vaiheet nykyään käytössä olevaan hienoon 3D-suunnitteluun saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu