Tuulivoimasta kunnan elättäjänä tulikin kunnan elätti

Kunta-uudistuksia on ajettu kuin käärmettä pyssyyn vuosikymmeniä, on puhuttu ja kirjoitettu eurooppalaisesta itsenäisyydestä ja alueiden Euroopasta.

Tavoitteisiin pääsy on ollut tahmeaa suomalaisen sisun ja oman asuinseudun etujen puolustamisen takia, vanhat kuntarajat, kyläkoulut, vanhainkodit, jne. palveluista halutaan pitää kiinni omalla asuinseudulla. Omat vaikuttamisen mahdollisuudet elinympäristöön halutaan pitää vahvana. Toteutuisiko Luvian mahdollisuudet paremmin Porin hallinnon alaisuudessa? 

Nyt valtio on saanut sosiaalipoliittisin keinoin järjestettyä pienet kunnat alijäämäisiksi, ja viimeisenä keinona liitoksiin on valtion määräämänä pakkoliitos. Lopullisena tavoitteena on maakuntahallinto tms. "eurostopliitto". Hommaa hoitaa hallituksen sosiaalidemokraatit, eihän kukaan epäile heitä julkisen sektorin romuttamis- ja yksityistämispyrkimyksistä.

Luvialle on Porin ystävällisellä avulla kaavoitettu n. 50 neliökilometriä (5000 ha) tuulivoima-aluetta. Tuulivoimaloiden tuomaa rahavirtaa on mainostettu niin suureksi ja asukkaita työllistäväksi, että se pelastaisi kunnan talouden. Mainos ei ole pitänyt paikkaansa muuallakaan. Maapohjan tuulivoima toimija vuokraa kovalla ylihinnalla ja pitkäksi aikaa, vaikka tuulivoimalan käyttöikä on n.12 vuotta. Suuri hinta vuokratusta maapohjasta saa aikaan rahanhimoisen ja vahvan tuulivoima kannatuksen paikkakunnalle. Tämä "hajoita ja hallitse" systeemi on ikivanha keino omien tarkoitusperien toteuttamiseen. "Leipää ja sirkushuveja" systeemillä saadaan suuret linjat valmiiksi kun kansa keskittyy lillukanvarsi asioihin.

Porissa Peittoon tuulivoima-alue tuli liian lähelle asutusta, melumittausten jälkeen on Tuuliwatti ostanut alle 2km päässä olevan talon omaan käyttöönsä, meluarvot ylittyivät lähimmillä taloilla. Mittaustuloksia ei julkisuuteen ole tihkunut. Tuuliwatilla on nyt pääasiana ottaa irti niin paljon kuin mahdollista valtion tukirahaa tuulisähköstä. Epäonnistunut sijoituspaikka on kaupungin murhe, – mitä menivät hyväksymään. No nyt kaupungin nomenklatuura selittää ettei kukaan voinut tietää. Samaa selitystä tarjottiin 90-luvun ja 2000-luvun laman jälkeen kun miljoonat hävisi kuin tuhka tuuleen, nyt tuulivoimaloiden tukeen uppoaa ne miljoonat kuntien verotuloista jotka kipeästi kaivattaisiin kuntien talouden hyväksi. Tukirahaa kuluu pian yli 300 miljoonaa vuosittain verotuloista, kuinka paljon on liian paljon? Riittäisikö siitä 3 miljoonaa sadalle velkaantuneemmalle kunnalle, saisivat velkojaan maksetuksi ja pärjäisivät jatkossa hyvin.

 

Tuulivoima ei ole itsessään kannattava sähköntuotantomuoto, se ei rahalla siitä muuksi muutu. USA lopetti jo tuen maksamisen turhana.

Ei turhaa työtä kannata tehdä eikä sen tukeminen sitä sen paremmaksi tee. Taitais olla parempi vähä ajatella enste.

hannuaro1
Luvia

Eläkkeellä, laivanrakennuksessa mukana v.1969 alkaen erilaisissa tuotannon ja suunnittelun tehtävissä. Aluksi 1:1 uloslyöntiä, siitä jatkona kaikki suunnittelun vaiheet nykyään käytössä olevaan hienoon 3D-suunnitteluun saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu