Safety first huomioitava tuulivoimarakentamisessa

Suomessa otetaan  muissa terveysalan ongelmissa tutkimustiedot ja lääkkeet vastaan ja käyttöön, mutta jos puhutaan tuulivoimaloiden vaarallisuudesta terveydelle ne pyritään vaientamaan eikä tietoja vastaanoteta, vaikka terveysvaikutukset on tutkittu ja vaarallisuus todettu hyväksyttävästi. Tämä on paha esimerkki korruptiosta. Nyt vaarannetaan ihmisten terveys kun ei matalien äänien vaikutuksia terveydelle oteta huomioon. Tapio Pitkäranta,  DI, TkL 15 vuotta kokemusta kansainvälisistä hankkeista tutkimus- ja yrityspuolella johtotehtävistä kirjoitti asiasta aiemmin ja nyt vastasi  lukijan kysymykseen: 

"Tuulivoimateollisuudessa on nyt vallalla tilanne, että mihinkään tietoon ei voi luottaa. Alalla on toimijoita, jotka kertovat perättömiä tietoja ympäri kuntia nopeammin kuin niitä ehtii kukaan oikomaan. Tämän jälkeen kunnat puhuvat perättömyyksiä keskenään. Kunta ei voi käyttää määrättömästi resursseja faktojen tarkistamiseen. Myös tämä terveys- ja haittavähättelyn toimiala tuottaa melko arvottomia raportteja nopeammin kuin asiantuntijat ehtivät oikomaan. Jos lukee läpi minkä tahansa YVA tai STR dokumentaation niin harvoin niistä löytyy kovin hyvin tehtyjä materiaaleja. En itse nimeäni moisiin raportteihin kirjoittaisi – erityisesti kun huomioi kokonaisuuden, jota päättäjälle viestitään."

http://pitkaranta.blogspot.fi/p/tuulivoimalukija-kysyy-miksi-luottaisin.html

Tapio Pitkärannan aiempi kirjoitus joka herätti ko. kysymyksen.

http://pitkaranta.blogspot.fi/2015/04/suomessa-rehottaa-laajamittainen.html

"Ikävintä asiassa on se, että kyseessä ei ole pelkkä taloudellisen edun tavoittelu, vaan samalla jaetaan haittavaikutuksia satunnaisille ihmisille ja poljetaan monia yhteiskunnan perusarvoja. Suomessa ei ole ammattimaista riippumatonta tahoa, joka arvioisi tuulivoimahankkeen kokonaisuutena. Haitat uusilla teollisen mittaluokan tuulivoimaloilla on tutkittu huonosti ja niitä vähätellään hankkeita ajavien toimesta systemaattisesti. On syntymässä kokonainen terveys- ja haittavähättelyn toimiala, jossa konsultti saa kaupaksi sen laskelman, joka vähättelee aihetta eniten. Kokonaisuus sisältää hyvinvointiyhteiskunnalle vieraita piirteitä."

Matalat taajuudet vaikuttavat ihmiseen lähinnä resonanssi ilmiön eli myötävärähtelyn kautta. Ihmisen kehon ominaistaajuudet ovat matalia taajuuksia, pääosin alle 120 Hz. Teoriassa vaarallisimmat taajuudet ihmisen kannalta ovat 6 Hz ja 7 Hz, koska nämä ovat ihmisen pehmytkudoksen värähtelytaajuudet. Nasan tutkimusten mukaan taajuudet välillä 0 -100 Hz , voimakkuudella 150 -155 dB aiheuttaa mm. värähtelyä rintakehässä, muuttaa hengityksen rytmiä, aiheuttaa päänsärkyä sekä altistuksen jälkeistä väsymystä.

Aivokuoren hermosoluissa värähtelytaajuus on 0,5 – 30 Hz. Beta- taajuus, 13 – 30 Hz vastaa ihmisen normaalia valveilla ja tietoisena olemisen tilaa Ihmisen mietiskellessä silmät kiinni, aivojen toiminta hidastuu ja värähtely tippuu alfa- taajuudelle eli tasolle 7 -13 Hz. Theta- taajuus, 3,5 – 7 Hz vastaa unien näkemisen tilaa. Delta- taajuus, alle 3,5 Hz saavutetaan vasta syvässä unessa. Aivotoiminnan hidastumisen seurauksena ihminen rentoutuu, verenpaine laskee ja sydämen syke ja hengitys hidastuu (Thompson 2000.).

Taajuuksien 20 – 50 Hz on todettu estävän lihasten impulssit, haittaa lihasten rentoutumista (Wigram 2005). Koko kehoon vaikuttaviksi taajuuksia sanotaan taajuuksia 40 – 80 Hz:n välillä. Talamuksen alueen hermosolujen värähtely on alueella n. 40 Hz ja sillä on yhteyksiä lähes, joka puolelle aivoja, mutta tärkein tehtävä sillä on valikoivan tarkkaavaisuuden säätely (Paju 2003).
Alle 23 Hz eli erittäin matalat taajuudet saattavat olla epämiellyttäviä ja aiheuttaa pahoinvointia. (Skille&Wigram 1995, 54 55.) 
Taajuuksien vaikutukseen liittyy myös vaikutuksen voimakkuus, jonka vuoksi on hankala tehdä selkoa siihen, kuinka mikäkin taajuus ihmiseen vaikuttaa. Sama taajuus voi olla sekä haitallinen (aiheuttaa levottomuutta ja pahoinvointia) että rentouttava riippuen sen voimakkuudesta. Tällainen taajuus on esimerkiksi 7 Hz: se voi repiä liian voimakkaana sisäelimet, mutta toisaalta se on myös sama taajuus kuin aivojen Alfataajuus, joka vastaavasti on koettu (ei voimakkaana) rentouttavaksi (Sargeant 2001).

hannuaro1
Luvia

Eläkkeellä, laivanrakennuksessa mukana v.1969 alkaen erilaisissa tuotannon ja suunnittelun tehtävissä. Aluksi 1:1 uloslyöntiä, siitä jatkona kaikki suunnittelun vaiheet nykyään käytössä olevaan hienoon 3D-suunnitteluun saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu