Tuulivoimaa vastuuttomasti poliittisin keinoin

Tuulivoimaloiden rakentajat ovat taitavia venyttämään sääntöjä ja kieltoja. Otetaan esimerkki S-ryhmän S-Voima Oy:n ja St1 Oy:n yhdessä omistama TuuliWatti Oy:n Porin Peittoon Tuulivoimapuisto Peittoonkorvessa Kellahdella.
Maankäyttö- ja rakennuslaki: "Lain yleinen tavoite on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää kehitystä.
Alueiden käytön suunnittelun tavoitteena on vuorovaikutteiseen suunnitteluun ja riittävään vaikutusten arviointiin perustuen edistää:
Turvallisen, terveellisen, viihtyisän, sosiaalisesti toimivan ja eri väestöryhmien, kuten lasten, vanhusten ja vammaisten, tarpeet tyydyttävän elin- ja toimintaympäristön luomista;"
Lakia noudatettiin. Tavallaan.
TuuliWatti ilmoitti, että tuulivoimalat tuottaisivat sähköä niin ettei lähiasukkaille aiheudu haittoja. Perinteisesti Kellahdella on asukkaat olleet ennen tuulivoimaloita tyytyväisiä asuinpaikkaansa, vanhaan kulttuurimaisemaan luonnon helmassa meren rannalla.
Lehtien mukaan melu-ongelmat ovat nyt kohtuuttoman suuria, satoja asuinrakennuksia jäi melualueen sisään. Muita ongelmia on TV ja kännyköiden toimimattomuudet. Ihmiset ei enää viihdy alueella, alueen luonto tyhjeni eläimistä. Asia on todennettavissa paikan päällä, ei ne ongelmat sieltä itsekseen häviä mihinkään.
Kun syöttötariffi tuulisähkölle annettiin, tuulivoimatoimijat eivät alkaneet miettiä, miten tuulivoimapuisto rakennetaan ilman haittoja. He miettivät ratkaisun, jolla tuulivoimalat saadaan ihmisten ympärille säännöistä huolimatta. Tuulivoima itsessään on kannattamaton sähköntuotantomuoto = fakta.
Sama mentaliteetti koskee sääntöjen noudattamista tuulivoimarakentamisessa laajemminkin. Vaikka Suomi on eräänlainen demokraattinen ja vastuullinen yhteiskunta joka pohjautuu ihmisoikeuksille, määräyksistä ei välitä kukaan, ellei joku ole tarkkaan valvomassa, että niitä noudatetaan.
Esimerkiksi tuulivoimaloiden ominaispiirre infraääni on jaksollinen matalataajuinen ”bassomelu”, joka vaimenee vain vähän ilmakehässä ja talojen rakenteissa, tämä ääniaalto on terveydelle vaarallinen. Näin on muualla maailmassa tieteellisissä tutkimuksissa todettu mutta siitä ei välitetä jos ihmiset ei ymmärrä pitää puoliaan.
Jos poliittisessa ja hallinnollisessa johtamisessa haluaa olla tehokas, täytyy laskeutua lähemmäksi ruohonjuuritasoa, ottaa asianosaiset ihmiset mukaan päätöksentekoon ja käsitellä alatasolta kerättyä tietoa. Tosiasiat on tietenkin oltava kaikilla osapuolilla käytössä päätöksiä tehdessä. Osallistuva demokratia, vuorovaikutteinen suunnittelu, se on vastaus tuulivoimaloiden rakentamisen ongelmiin. Päättäjät saattavat perustella sääntöjä julkisuudessa, mutta perustelujen kyseenalaistajia ei kuunnella.
Usein säännöillä on jokin yhteistä hyvää palveleva tarkoitus. Mutta koska tuulivoiman rakentamis järjestelmään kuuluvat salailu, lahjonta ja asioiden päättäminen pienessä piirissä, tarkoitus jää hämäräksi.
Silloin sääntöjä on liian helppoa olla kunnioittamatta. Säännöt ilman viranomaisten valvontaa ei mielletä yhteiseksi sopimukseksi, joka hyödyttää koko yhteisöä. Sitä pidetään riesana, jonka haitat tuulivoima rakentamisessa pyritään minimoimaan mahdollisimman nopeasti.
Miten ELY-keskus on Porissa tähän asiaan puuttunut?
Ilmoita asiaton viesti
Viranomaisille on järjestetty tutustumisretkiä olemassa oleviin tuulivoimapuistoihin, tuulivoimalat on siksi aikaa ns. hiljaiselle moodille säädetty. Ei kuulu mitään ääniä, valittajat on hulluja..MOT.
https://www.youtube.com/watch?v=Pi_sWDEIQcM
”Yksityisten ihmisten antamissa muistutuksissa huolenaiheina olivat tuulivoimaloiden maisemalliset vaikutukset, tuulivoimaloiden äänet sekä lapojen aiheuttamat valo- ja välkevaikutukset. Muistutuksissa esiin nousivat myös mahdolliset vaikutukset luontoon, riistaeläimiin ja linnustoon.”
http://satanen.satakuntaliitto.fi/satanen.aspx?tas…
Ilmoita asiaton viesti
Melua mitataan tuulivoimarakentajan mittareilla oman edun mukaisesti.
http://www.ely-keskus.fi/documents/10191/8441490/S…
Esimerkki tuulivoimalan koon kasvun
vaikutuksesta: Peittoo, Pori
Toteutunut hanke:
12 kpl Gamesa 4.5 MW tuulivoimalaa, lähtömelutason takuuarvo
LWAd: 110,3 dB (1
Lähtömelutaso kasvanut 4,6 dB
40 dB:n suojaetäisyys päivitetyssä mallinnuksessa olisi n.1670 m
40 dB:n todellinen suojaetäisyys olisi n.3000 m
Lähin asunto sijaitsee n. 420 metrin etäisyydellä lähimmästä
tuulivoimalasta, melutaso LAeq mallinnuksen mukaan 49 dB
Päivitetyssä melumallinnuksessa 40 dB:n suojaetäisyyden sisälle jää
n.100 kiinteistöä.
Todellisen 40 dB:n suojaetäisyyden sisälle jää satoja asuntoja
”Se jylisee joten emme voi nukkua”
http://www.expressen.se/gt/det-danar-sa-vi-inte-ka…
Ilmoita asiaton viesti
Ääni on kuin Hornet ja betonimylly kiviä puolillaan pyörimässä.
https://www.youtube.com/watch?v=Pi_sWDEIQcM
Ilmoita asiaton viesti
Aikamoinen meteli, tosin 300 m:n etäisyydellä. Siitä kuitenkin puuttuvat vielä ne pahimmat eli infraäänet, jotka tuntuvat vain kropassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kauhiaa, että asuminen tehdään mahdottomaksi tuollaisilla rupeleilla. Ainoa hyvä puoli tuossa taitanee olla se, että voitot eivät valukaan ulkomaisten raharikkaiden taskuihin, kuten niin usein väitetään, vaan jäänevät tänne kotimaahan, koska omistajat näyttäisivät olevan ihan kotimaisia yrityksiä ja vieläpä asiakasjäsenten omistamia.
Ilmoita asiaton viesti
S-ryhmä osallistuu sähkön halpuuttamiseen tuulivoimaloita rakentamalla, kotitalouksien sähkövero on noussut syöttötariffin asettamisen jälkeen 255% vuodesta 2011. St1 Oy:n ja S-ryhmän S-Voima Oy:n yhdessä omistama TuuliWatti Oy investoi lähivuosina 400 miljoonaa euroa teolliseen tuulivoiman tuotantoon. S-ryhmä käyttää tuulisähköä oman liiketoimintansa tarpeisiin. Tavoitteena on, että vuonna 2020 neljännes ryhmän sähköstä tuotettaisiin omalla tuulivoimalla.
Syöttötariffi antaa valtion takuulla 105,30 euroa/MWh tuulisähköstä S-ryhmälle, S-ryhmä ostaa omaan käyttöön markkinahintaista sähköä n.30 euroa/MWh. Eli oman sähkön saa välistä ilmaiseksi ja vielä jää rahaa jaettavaksi omistajille.
Ilmoita asiaton viesti
Kunpa se Seppo olisikin näin mutta kun osa omistajista onkin ulkomaalaisia, ja yksi asia mihin kiinitetään myös liian vähän huomiota on se että myllyt ja jopa joissakin tapauksissa pohjan perustusten betoniraudatkin tuodaan ulkomailta eli kaikki valuu ulkomaille, Saksaan Espanjaan jne.
Ilmoita asiaton viesti
Tuulivoimalahanke johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen, ja valitusprosesseihin jotka kuluttavat aikaa ja rahaa yhteiskunnan virkamiehiltä ja tuomareilta. Kaikki väärillä perusteilla annetun syöttötariffiasetuksen takia, – hölmöä tuhlaamista. Yksi esimerkki:
Parin tuulivoimalan rakentamisesta väärään paikkaan aiheutui pitkä prosessi.
Asian aikaisempi käsittely
Kalajoen kaupunginhallitus on 4.7.2013 §:n 191 kohdalla tekemällään päätöksellä hyväksynyt Hovilanmaa Oy:n suunnittelutarveratkaisua koskevan hakemuksen kahden 3,2 MW:n, pyyhkäisykorkeudeltaan 182,5 metrin tuulivoimalan rakentamiseksi Kalajoen kaupungin Pohjankylässä sijaitsevalle tilalle Metsäholma RN:o 16:230.
Hallinto-oikeuden ratkaisu
Oulun hallinto-oikeus on valituksenalaisella päätöksellään Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskuksen) valituksesta kumonnut kaupunginhallituksen päätöksen ja hylännyt yhtiön hakemuksen.
Tuulivoimaloiden suunnittelutarveratkaisua koskeva asia (Kalajoki)
Antopäivä: 5.3.2015
Taltionumero: 628
Diaarinumero: 1309/1/14
Korkein hallinto-oikeus on tutkinut asian. Valitus hylätään. Hallinto-oikeuden päätöstä ei muuteta.
Perustelut
Kun otetaan huomioon edellä ilmenevät hallinto-oikeuden päätöksen perustelut ja perusteluissa mainitut oikeusohjeet sekä korkeimmassa hallinto-oikeudessa esitetyt vaatimukset ja asiassa saatu selvitys, hallinto-oikeuden päätöksen muuttamiseen ei ole perusteita.
Ilmoita asiaton viesti