Jokainen Porin Peittoon torni saa jonkun paikallisen lapsen nimen

Demokratiassa valta pitäisi olla kansalla. Suomessa demokratia on lähiaikoina pahasti rapautunut. Suunnaton ahneus on johtanut talouden hoidon moraalittomuuteen erityisesti tuulivoimarakentamisessa. 

Esim. Tuuliwatti Oy:n 2014 tulos oli kymmeniä miljoonia euroja, jotka oli ”ansaittu” veronmaksajien rahoista muodostetulla syöttötariffilla. Veroa ei Tuuliwatti maksanut euroakaan, voitot menivät satunnaisiin poistoihin, ja ei yhtään kansallisesti tai paikallisesti merkittävää pysyvää uutta työpaikkaa saatu. Rahanhimo tuotti ympäristörikoksen tunnusmerkit täyttävää ympäristön turmelemista. Demokratian vajaus on johtanut siihen, että kansalaiset eivät saa ääntään kuuluville, koska media moderoi mielipiteet tuulivoimalle myönteiseen suuntaan. Kirjoituksia tuulivoiman mielettömyydestä ja kannattamattomuudesta ei mielellään julkaista. Onneksi on poikkeuksiakin.

Moraalittomuutta kuvastaa myös se, että tuulivoiman syöttötariffin piiriin pyrkivät ovat kollektiivisen harhauttamisen mestareita. Minkäänlaista vastuuta ei oteta ihmisille ja luonnolle aiheutetuista haitoista, vaan tietoisesti viitataan ja käytetään hyväksi vuosia sitten laadittuja asetuksia ja ohjeita, jotka eivät enää tämän päivän tilannetta vastaa. Vanhentuneet Arkadianmäen laatimat asetukset ja ohjeet koskivat monin verroin pienempiä ja oleellisesti heikompia voimaloita, lähinnä sellaisia kuin ne Porin Reposaaren sillan vieressä olevat pienet voimalat.  

Mihin sitten tämä ahneus ja moraalittomuus on johtanut ja johtaa? Syöttötariffi rahat mielessä ihmisoikeudet unohdetaan, ja siksi yli 200 metriset ja teholtaan jopa 5 MW voimalat pystytetään liian lähelle asutusta, jopa alle kilometrin etäisyydelle. Suomen perustuslain ja YK:n takaamaa oikeutta turvalliseen ja terveelliseen elinympäristöön ei kunnioiteta. Lukuisat artikkelit eri puolilta Suomea kertovat voimaloiden aiheuttamista terveyshaitoista, joten kyseessä on koko Suomea koskeva vakava asia. Pienestä tuttavapiiristä Satakunnassa on jo kaksi perhettä joutunut muuttamaan pois omasta kodistaan tuulivoimaloiden aiheuttaman melun ja terveyshaittojen vuoksi. Lisäksi osa joutuu altistumaan terveys- ympäristöhaitoille, koska eivät taloudellisista syistä ole voineet muuttaa pois kotitalostaan, asuntovelan takia. Asunnolle ei löydy ostajaa liian lähelle rakennettujen tuulivoimaloiden vuoksi. Kaikki terveydelliset ja taloudelliset haitat tuulivoimaloiden lähellä asuville on tuulivoimaa rakentavien tahojen tiedossa.

Siksi ei ihmetytä ”Satakunnan Viikon” 22.7 julkaiseman artikkelin härski sanoma: ”Peittoon tuulipuisto avataan syyskuussa näyttävästi”. Avajaisista kertoo Jari Suominen Tuuliwatti Oy, ja Satakunnan Osuuskaupan Harri Tuomi. Suominen antaa artikkelissa ymmärtää, että kyseessä on riemukas kyläjuhla, tulee keittoa ja muutakin tarjoilua ja eräs kuuluisa esiintyjä, jota ei vain voi vielä paljastaa. Harri Tuomi unohtaa mainita, että  S- ryhmä ottaa tuulisähköstään syöttötariffit välistä ja halpuuttaa omia sähkölaskujaan. "Mutta se kuuluu myös ryhmän arvomaailmaan. Tämä on keino löytää edullista sähköä."

Me satakuntalaiset sekä tuhannet kansalaiset eri puolilla Suomea voimme todella pahoin lukiessamme artikkelia ja todetessamme kuinka Jari Suominen & kumppanit käyttää lapsia törkeästi hyväksi tuulivoimaprojektin mainonnassa. Paikallisen lapsen nimi jokaiselle tuulivoimalalle antaisi sellainen mielikuvan, että tuulivoima on lapsi- ja ihmisystävällistä ja terveydelle vaaratonta.  Ympäristörikoksen tunnusmerkit täyttävä "tuulivoimapuisto" luonnonkauniilla merenranta kalliolla korpi maisemassa ja kahden kilometrin säteellä on noin 100 taloutta. Tämä muuttaa kyllä mielipiteet puhtaasta energiasta likaiseksi, rahat mielessä tehtyyn terveyshaittaan ja ympäristön turmelemiseen syöttötariffin saamiseksi. Kylmää ja raakaa bisnes ajattelua ilman yhtään mitään inhimillisyyttä. Suominen harmittelee vielä ihmisten kielteistä tuulivoima kantaa. Auttaisiko jos Tuuliwatti vetoaisi inhimilliseen vahinkoon, entä riittääkö Tuuliwatti Oy:n 2500 euron pääoma korvaamaan vahingot perheille ja niille lapsille, jotka pakotettiin evakkoon rakentamalla tuulivoimalat liian lähelle asutusta Satakunnassa ja muuallakin Suomessa? Yksi evakkoon joutuneista lapsista on vasta 2-vuotias. Hän joutuisi vauvaikäisenä jo altistumaan tuulivoimaloiden tuottamaan terveyshaittaan mikäli jäisi kotiinsa asumaan. 

"Tuulivoimapuistot" oli onneton ratkaisu yhteiskunnalle. Terveys- ja ympäristöhaitoille ei löydy viranomaisilta selitystä kuinka näin pääsi käymään. Kunnan virkailijat kiemurtelevat asian selvittelyssä, neuvotaan valittamaan valtionhallinnolle jne.. ei kuulu meille, – selvitetään, tuulivoimatoimija väistää vastuuta ja lupauksiaan siirtäen vastuun kunnalle joka "ensisijaisesti tarjosi rakentamispaikkaa" jne..  

Katkeraan loppuun asti kuitenkin yritetään pitää kiinni syöttötariffista ja saada lähiasukkailta hyväksyntää, mutta rajansa kaikella, järki pitää pysyä päässä rahanhimossakin..

Jälkien peittelyssä nuo tuulivoimaloiden nimeämiset viattomien lasten nimiin on jo liian hävytöntä, ei tuota kukaan voi hyväksyä. 

hannuaro1
Luvia

Eläkkeellä, laivanrakennuksessa mukana v.1969 alkaen erilaisissa tuotannon ja suunnittelun tehtävissä. Aluksi 1:1 uloslyöntiä, siitä jatkona kaikki suunnittelun vaiheet nykyään käytössä olevaan hienoon 3D-suunnitteluun saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu