Markkinahäirikölle riitelystä rahaa

Tuulivoiman syöttötariffi, valtion takuuhinta sotkee markkinaehtoisen sähkökaupan. Tuulivoimalat ei ilmastoa puhdista, ovat itsessään kannattamattomia sähköntuotannossa, terveys- ja ympäristöhaitta alueellaan ja isolla rahalla tuettuna aiheuttaa lopulta sähköjärjestelmän käyttövarmuudelle uhkan, sähkömarkkinoiden hintapiikit yleistyvät ja voimistuvat. Pidemmällä aikavälillä haasteeksi muodostuu olemassa olevien hyvien voimalaitosten kannattavuus ja kapasiteetin poistuminen markkinoilta. Tukirahaa pitäisi jakaa tasapuolisesti, eikä yksittäiselle häirikölle.

Miksi hukataan miljardeja julkista rahaa lyhytaikaiseen tuulivoima kokeiluun joka ei Suomea hyödytä? – Moni poliitikko tietää, mitä pitäisi oikeasti tehdä, mutta hyvät ajatukset ja tavoitteet hukkuvat valtapolitiikan alle.

Ei edes professoritason tutkijat osaa tuulivoiman löysän tukirahan määrästä johtuen erottaa olennaisia asioita markkinaehtoisen sähköjärjestelmän toiminnassa Suomen olosuhteissa.

Erilaisilla tarkoitushakuisilla tutkimuksilla yritetään saada näyttämään tehdyt virheratkaisut oikeansuuntaisilta, eikä julkisella rahalla tuettua tuulivoimarakentamista pysäytetä ennen säädettyä 12 vuoden syöttötariffi aikaa.  Esteenä on tämä "harmaa tiede", vaikka perustuslaki ei virheen korjausta estä.

Jokaisessa työyhteisössä on erilaisia tehtäviä, ja toiset niistä ovat tärkeitä ja toiset vähemmän tärkeitä. Akateemisen loppututkinnon suorittaneilla on kova kilpailu, kaikille ei ole hyvätuloista työpaikkaa. Tämä aiheuttaa selviytymistaisteluja joissa tunnolliset ja yhteiskunnan parhaaksi tutkimuksia suorittavat jäävät kirsikanpoimijoiden jalkoihin, nämä ottavat poliittisella ohjauksella toimivan tuulivoiman tutkimuksen kohteeksi ja kun tutkimustulos saadaan osoittamaan valtaa käyttävien poliitikkojen suunnan oikeaksi niin menestyksellä ei ole rajoja. 

Poliitikot katsovat omia hyötyjä vain neljän vuoden jaksoissa, vaalien rytmissä. Poliittisesta erimielisyydestä tuulivoimatoimijat ottavat kaiken irti lisäämällä jatkuvasti  riidan aiheita, maailmanlopun ennusteita syötetään omien hyötyjen saamiseksi, monta rajapyykkiä on jo ohitettu eikä loppua ole tullut, mutta tuulivoimatoimijat keräävät valtiontukea joka päivä ja tuulisena päivänä jo yli miljoona euroa.

Yritysmaailmassa korjausliikkeitä tehdään mahdollisimman nopeasti. Yritykset ajattelee tilaansa jatkuvasti. Pörssiyhtiöt raportoivatkin siitä monta kertaa vuodessa. Poliitikot hallituksessa voisivat ottaa mallia yritysmaailmasta ja korjata tehty virhe mahdollisimman pian.

Tutkijoista ei osalle ole kehittynyt kykyä erottaa tärkeitä asioita, (terveys- ja ympäristöhaitat) vähemmän tärkeistä, (raha), tuulivoimatoimijat käyttävät tätä eripuraisuus tilannetta säälittä omaksi edukseen. Tämä maksaa yhteiskunnalle maltaita, arvio julkisesta tuesta 12 vuoden aikana tuulivoimalle on jo n. 5000 miljoona euroa plus hävitetty metsänpohja, tieurat, voimalinjat, terveyshaitat, asuntojen arvon romahdus jne. Tutkijat pääsevät kohu jutuilla hyvin esille valtakunnan mediassa, televisio, radio ja lehdet seuraavat mielipide erimielisyyksiä herkällä korvalla ja floppi uutiset lyövät silmille ja korville samaan aikaan joka tuutista. Sekasotku on valmis, ja tuulivoimatoimija nauraa tyytyväisenä.

Aiemmin tuulivoimaa perusteltiin ilmastonsuojelulla, ei kuitenkaan enää, kukaan ei esitä tätä höpöjuttua perusteluksi. Sitten sanotaan että tuulivoima säästää vettä, – pudottaa sähkönhintaa ja viimeiseksi perusteluksi tulevat aina ydinvoimala onnettomuudet jotka olisi vältetty tuulivoimaloita rakentamalla. Tässä kohtaa pitää lopettaa tuulivoima puolesta/vastaan väittely turhana ajanhukkana. 

hannuaro1
Luvia

Eläkkeellä, laivanrakennuksessa mukana v.1969 alkaen erilaisissa tuotannon ja suunnittelun tehtävissä. Aluksi 1:1 uloslyöntiä, siitä jatkona kaikki suunnittelun vaiheet nykyään käytössä olevaan hienoon 3D-suunnitteluun saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu