Vaihdetaan hallitus konsulttiryhmään
Pariisissa sovittiin, että maailma pelastuu, kunhan laitamme lämpenemisen kuriin. Ja tämän takia vieläkin ostetaan Suomeen tuulivoimaloita hillitsemään ilmastonmuutosta, ihan tulee vilu puseroon. Rahat tarvitaan kyllä paljon terveellisempiin kohteisiin.
Tuulivoimaloita on maailmassa ruostumassa romuna kymmeniä tuhansia, ei niitä kukaan rahastuksen jälkeen halua siivota pois. Terveys- ja ympäristöhaitat aiheuttavat sairauksia ja valtavia taloudellisia tappioita. Esimerkeistä huolimatta poliitikot antavat rahaa tutkimukseen jossa näitä tosiasioita tarkoitushakuisesti vältellään.
Selkärangattomat tutkijat haluavat rahat pois tutkimuksillaan joita tehdään tuulivoimabisneksen pyörittämisen mahdollistamiseksi. Ja tästä nämä töppäyksen järjestelleet omaetu poliitikot tykkäävät.
Muutaman yliopiston energiaosasto leijuu tuulivoiman apurahoilla pilvissä, – ulkona todellisuudesta, ja rahaa tulee valtiokonttorista niin kauan kuin syöttötariffin maksamisen on tarkoitus kestää.
Kaikki oleellinen on kokeiltu jo moneen kertaan ja tuulivoima on esim. Australiassa todettu olevan turha, ja kallis terveyshaitta pommi, sähköverkon kestävyyttä koetteleva tuotantomuoto, ajoittaisilla tuulenpuuskilla. Tyhjän saa pyytämättäkin, mutta asiaa tutkitaan ja käännetään, väännetään, vatuloidaan ja iteroidaan. Jospa luoja vielä antaisi tuulen puhaltaa tasaisella 14 m/s nopeudella, ja ilmat olisivat suotuisia, ei liian kylmää eikä kuumaa.
Suomi on harvaan asuttu ja pinta-alaltaan suuri maa, ja on sanottu että kyllä tänne mahtuu jättikokoisia tuulivoimaloita, joita ei muualla Euroopassa saa maaperälle pystyttää. Tuuli-organisaation johto on Helsingissä, ja kytköksiä on paljon, suljetaan silmät ja korvat kritiikiltä jota maakunnista tulee. Valitukset ovat turhia, kun niitä tulkitsevat samat konsultit joiden työn tuloksesta valitetaan. Tehottomuutta, terroria ja korruptiota on liikaa tuulivoiman suojissa Suomenmaassa.
Vertaa esim: jos murhaaja tekee murhan, tutkii sen ja vastaa kysymyksiin mitä haluaa, ja kaikki sujuu niin ettei viranomaisen tarvitse liata käsiään. Ruumis kuopataan ja unohdetaan. Väärinkäytökset ovat tuomittavia, ei näin voida jatkaa.
Viranomaiset siirtävät omat työnsä konsulteille, rahat otetaan veronmaksajilta ensin viranomaisten palkkoihin ja vielä konsultin palkkaan. Tuplatyö ja tuplahinta, ihan niinkuin tuulivoima ideologia, – tuulisähkö saa kolminkertaisen hinnan toisiin sähköntuotanto muotoihin verrattuna jotka huolehtivat itse työstä, ja sähkönhuoltovarmuudesta tuulettomilla jaksoilla.
Asioista on lain mukaan molemmilla osapuolilla, niin viranomaisilla kuin hankevastaavillakin selvilläolovelvollisuus. – Nyt se ei toteudu, ja vastuu on heitetty kansalaisille jotka huijauksen kustantavat.
Käytetään sitä kansanvaltaa ja vaihdetaan nykyhallitus ja annetaan selkeä tehtävä asiansa osaavalle konsulttiryhmälle, niin eiköhän ala tulosta syntymään.
Presidentti sanoi uudenvuodenpuheessaan, että häntä kylmää, kun ilmastonmuutos koittelee meitä suomalaisia kaikkein pahiten. Niin on minuakin kylmännyt tässä jonkin aikaa.
Veljenpojan paskapuheet ovat menneet perille.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreässä unelmassa ihmiset voivat lämmittää pesänsä vapisemalla, kuten mehiläisyhdyskunta tekee jos tulee vilu.
Suomen rahat hupenevat tuulivoimaloiden pyörittämiseen?
”Alkavana vuonna tuulivoimaloiden syöttötariffien arvioidaan maksavan valtiolle 158 miljoonaa euroa, jossa on 61 miljoonaa tuulivoiman tuotannon kasvusta aiheutuvaa lisäystä”.
http://www.hs.fi/talous/a1452313060634?ref=hs-art-…
Tuulivoimalat aiheuttavat monen kilometrin päässä vielä muutamassa tunnissa herkimmille ihmisille juopuneen tunteen, olin Merikarvialla Loppiaisena ja piti ajella kotiin tuulivoimahiprakassa, pystyssä ei oikein ilman tukea pysynyt. Kotiin pääsin ja seuraavana päivänä olo alkoi normalisoitumaan. Ja joku helvetin tuulivoimapoliitikko väittää että on ääntenkuulija ja pääkopassa se on vikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta riittääkö tällä menolla energiaa eli ruokaa kaikille vihreille vapinaan? Mehiläisillä on hunajata (sekin usein ihmisen sokerilla ”laimentamaa”), millä vapista.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi se mielenkiintoinen juttu, jos Merikarvian ennätyslumisateet osoittautuisivat tuulimyllyjen aiheuttamiksi. No ennätys ja ennätys. Veikkaan, että vesiarvo oli niin pieni, että mistä ennätyksestä lienee kyse.
Eiköhän Suomen media kuitenkin pyri tuon ruotsalaisjutun vaikenemaan kuoliaaksi. Ehkä jopa ruotsalaismediakin.
Ilmoita asiaton viesti
Uutinen olisi tämän näköinen sensaatio:
STT-REUTERS-AFP
Tuulivoimaloiden aiheuttama lumipurkaus peitti Merikarvian nietoksiin
Suomen länsirannikolla Merikarvialla koettiin tänään harvinaislaatuinen lokaalinen
vertikaali-lumisuihkuvirtaus. Lunta satoi muutamassa tunnissa jopa 80 cm, mikä lienee uusi Suomen ennätys ilmatieteen laitoksen mukaan. Ruotsin kuninkaallisen ilmatieteellisen laitoksen päämeteorologin Sven Anderssonin mukaan lumen purkautuminen paikallisesti näin suppealle alueelle aiheutui kylmän ja lämpimän ilmamassan väliin muodostuneesta poikkeuksellisesta häiriöstä, jonka vuoksi koko meren yllä levännyt kostea ilmamassa purkautui Merikarvian kohdalta mantereelle päin, aiheuttaen sen, että koko ilmamassan sisältämä kosteus purkaantui
lumimyrskynä Merikarvian ylle.
Yllättävintä ilmiössä on sille löydetty syy: Anderssonin mukaan säätutkatietojen tarkemman analyysin jälkeen näyttäisi lumisuihkuvirtauksen laukaisseen häiriön syyksi paljastuvan Merikarvian ympäristön tuulivoimalat. Säätutkat paljastavat kuinka tyynessä pakkassäässä sähköllä pyöritettävät tuulivoimalat aikaansaivat ilmavirtauksen, joka käynnisti itse itseään voimistavan ilmamassojen liikkeen johtaen lopulta tapahtuneeseen harvinaiseen luonnonilmiöön.
Anderssonin mukaan tapahtuma on ennennäkemätön, ja johtaa jatkotutkimuksiin, ja miettii erityisesti vastuukysymyksiä. Kysyimme kommenttia Merikarvian ympäristön tuulivoimalat omistavan Tuuliwatti Oy:n toimitusjohtajalta Jari Suomiselta. Hän kommentoi tapahtunutta: ”Ai mikä lumisade?”.
http://www.hs.fi/kotimaa/a1452238068768
Ilmoita asiaton viesti
Asennusvirheestä on kerrottu, mutta kun kuvassa näkyi vaakatasossa pulttiliitos ja katkenneita pultteja, niin ei se nyt asennusvirhe voi olla. Suunnittelu virhe se oli ja väärät materiaalit jotka eivät kestä kylmiä olosuhteita. Kiinalainen laatu, ja tuulivoimatoimijan tarkastajat eivät anna luotettavaa kuvaa tuloksesta.
Media ei tietenkään selvitä todellista syytä, kun Suomessa on kymmeniä samanlaisia halvalla tehtyjä Vestaksen voimaloita.
Suomeen ei saisi hyväksyä muuta kuin Ruukin teräslaatua, se kestää arktisten alueiden vaativissa rakenteissa. Ruukin teräslajivalikoiman korkein myötölujuusluokka on 500 MPa ja alin iskusitkeyden testauslämpötila -60 °C.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle ei auennut tuon myötälujuusluokan käsite. Olisi mielenkiintoista, jos sitä vähän selvittäisit. Paineen yksikkö siinä esiintyy, liekö sama kuin vetolujuus/m^2?
Iskusitkeyden testauslämpötila on tietysti yksiselitteinen, vaikka testausmenetelmä ei olekaan. Tätä asiaa taisi tässä yksi bloggaus juuri sivuta:
http://seppomononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20967…
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen aiemmin aina jättänyt lujuuslaskut alan asiantuntijoille, ja luottanut niihin. Tämä oli Ruukin esitteestä: ”Ruukin teräslajivalikoiman korkein myötölujuusluokka on 500 MPa ja alin iskusitkeyden testauslämpötila -60 °C”.
Myötölujuus ja vetolujuus ovat lopulta samaa tarkoittavia rajoja.
Ruotsin tuulivoimalan kaatumisen aiheutti minun mielestä pulttien vetolujuuden pettäminen. Liitoksen pitäisi olla pystyjäykkääjissä, eikä vaakatasossa, mutta ehkä ruotsalaiset selvittävät sen kun saavat laskelmat tehdyksi.
Kohtaa, jossa kimmoinen muodonmuutos muuttuu plastiseksi muodonmuutokseksi kutsutaan myötörajaksi ja myötäminen on puolestaan plastista muodonmuutosta. Esimerkiksi plastinen materiaali myötää tietyn materiaalista riippuvan jännitystason jälkeen, ja kuorman poistuessa rakenteeseen jää pysyviä venymiä.
Tuulivoimalan lujuuslaskema ei kestänyt kuin pari vuotta, vertaa esimerkiksi lähes 130 vuotiseen Eiffel torniin: ”Eiffel-tornissa on yli 18 000 metalliosaa, jotka niitattiin toisiinsa kiinni noin 2,5 miljoonalla niitillä. Niittien ansiosta rakenne on joustava, mikä tuulen ja lämpölaajenemisen vuoksi on välttämätöntä; tornin korkeus muuttuu noin 15 cm pelkästään lämpötilan vaihtelemisen vuoksi. Korkeutta tornilla on 312 metriä (nykyisin TV-maston kanssa 324 metriä) ja sen takorautaisen rakenteen massa on noin 7 300 tonnia. . Jos sen kaikki materiaali puristettaisiin tornin jalustan rajaamalle alueelle (125 x 125 m), rautalevyn paksuus olisi vain 70 mm”.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, mistäköhän syystä radiomastot ovat sellaisia kuin ovat? Putkena niiden värähtely katkaisisi ne varsin nopeasti.
Entä, jos yksi pultti on jäänyt löysälle? Auton pyörässä se johtaa kaikkien pulttien katkeamiseen. Miten lienee myllyjalustoissa?
Ilmoita asiaton viesti
Radiomastoissa on vahvat ja pitkät harusnarut, vahvat teräsvaijerit jotka ottavat sen värähtelyn vastaan. Eikä maston huipulla ole tuota 200 tonnin painos mikä taas on tuulivoimaloiden tornin huipulla.
Tuo pulttiliitos toimii just noin minunkin mielestä, ja nyt kun pakkaset heiluu jo yli -30 asteessa, niin siitä tulee vielä omat välykset pulttiliitoksessa.
Tuulivoimaloiden rakenteessa pitää huomioida kylmät jaksot.
Ilmoita asiaton viesti
Anteeksi kysymykseni mutta painaako se ”nuppi” tosiaan noin paljon. Eli siis parisataa tonnia toistasataa metrisen ”putken” nokassa.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, kyllä sitä painoa on suunnilleen tuon verran, yksi 67 m pitkä siipi painaa n. 15 tonnia, konehuone suuremmissa voimaloissa painaa jo n. 250 tonnia. Tornin korkeus alkaa olemaan jo 140 – 160 metriä.
Erilaisia voitelu- ja muuntajaöljyjä Nordex 131/3000-voimaloissa 2236 litraa, ja lisäksi vaseliinia (grease) n. 120 kg.
Ei nämä ole mitään myllyjä enää, vaan valtavia teollisuuslaitoksia, ja kun Suomessakin jo on kaavoitettu sellaisia lähes 100 kpl tuulivoimalan kokonaisuuksia.
Pohjanmaalla alkaa jo ihmiset lämpenemään vaikka pakkaskeli on päällä, ja kun siellä alkaa kansa hermostumaan tämän huijauksen myötä, niin kuka tietää mitä vielä tapahtuu.
Ilmoita asiaton viesti
Ruottis kaatuneen Vestas V112:sen naselli painaa 130 tonnia + 3kpl lapoja a 14,5 tonnia. Tekee yhteensä 173,5 tonnia tornin nokassa. (nämä painot saatu Vindiniltä, joka pyörittää viittä samanlaista romua Svalskullassa, Vestaksen tekniset dokumentit vahvistavat painot) Ja Vestaksen nasellit ovat kevyimmästä päästä. Esim. Mervennon 3,6MW-118 turbiinin naselli painaa 250 tonnia, ilman lapoja. Kovia massoja kepin nokkaan, säiden armoille. Näitä kaatuu vielä paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy sanoa, että olen kuin Hietanen, eli ”Klapil päähä lyäty.” Toki olen ymmärtänyt ettei kolmekaan megawattia aivan pienestä viipperästä lähde, mutta että tuollaisia murikoita.
Ilmoita asiaton viesti
Ei näitä purkuhommia monikaan mieti, jos se jää maanvuokraajan harteille.
KIERRÄTYKSEEN KELPAAVAN METALLIROMUN ARVO
Pohjanmaan Metallivälitys Oy:n hinta-arvio 10.4.2014:
Kun voimalatorni ja koneisto on maassa työskentelytasolla, siten että työskentely ja autolla liikkuminen romujen ympärillä paloittelua varten on mahdollista (sekä edellyttäen, että kaikki ongelmajätteet öljyt ym. on poistettu), romumetallin arvoksi voidaan arvioida 50 % siitä hinnasta, mikä se olisi romunkeräyspisteeseen toimitettuna. Tällä hetkellä lähtöhinta on noin 120 e / tonni -50 % = 60 e.
Jos koko laitos (koneisto + torni) painaa esim. 500 tonnia, romuarvoksi
30.000 e
BETONIJALUSTAN PURKAMINEN
Isojen voimaloiden jalustaan on käytetty betonia noin 800 m3 esim. Honkajoella (voimalan napakorkeus 120 m, tyyppi N117, nimellisteho 2,4 MW). Ison tuulivoimalan perustukseen Tanskassa käytettiin betonia 4500 tonnia eli noin 2000 m3 (250 autokuormaa) (tv-ohjelma).
Betonijalustan purkamiskustannukset arviolta haarukassa 50.000-200.000 e, mutta tässä voi olla suuria yksittäisiä vaihteluja. Huom. kyse raudoitetusta betonimöhkäleestä, joka on murskaamisen jälkeen kierrätettävää tie- tai rakennuksenpohja-aineeksi.
50.000-200.000 e
MUUT KUSTANNUKSIA AIHEUTTAVAT TEKIJÄT
(joita myös koskee MRL 170 § ja 182§)
– voimaloiden öljy- ym. ongelmajätteet: voimalatyypin mukaan näitä voi olla suuriakin määriä
– sähkönsiirtolinjojen (110 kV) purkaminen: näitä saattaa olla kymmeniä kilometrejä, useiden maanomistajien tiluksilla, lisäongelmaa aiheuttaa kustannusten jakaminen
– alueen mahdollinen maisemointi voimalakäytön jälkeen
– työvoimakustannus voi erikoislaatuisuutensa vuoksi olla jopa huomattavasti korkeampi, ellei työhön käytetä halpatyövoimaa
– muut mahdolliset kustannukset, jotka tulevat esille vasta, kun purkaminen käytännössä etenee
Huom. Kun purkaminen tulee ajankohtaiseksi, siitä on todennäköisesti tehtävä ympäristöviranomaisen hyväksymä purkusuunnitelma, jossa on huomioitava kaikki mahdolliset ympäristö-, turvallisuus- ja terveysriskit.
Vaikka vastuu purkamisesta yleisesti ottaen on maanomistajalla, tässä on kyse niin huomattavista kustannuksista, että tuskin kukaan maitaan vuokrannut on ottanut näitä huomioon sopimusta allekirjoittaessaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hyytynyt voimala voidaan varmaan kaataa, kunhan öljyt on sieltä poistettu, mutta sitten ei jää mitään uusintakäyttöä. Esim. lavat voivat olla käyttökelpoiset. Kannattaako niiden irroitusta varten tilata valtava nosturi on sitten toinen juttu ja päälle tulee kuljetus uuteen kohteeseen.
Eiköhän torni jää sinne romuineen niin pitkäksi aikaa, kun valtiovalta määrää sen purettavaksi. Mistä rahat, on toinen juttu.
Kun generaattori sippaa, voidaan tietysti se vaihtaa. Kannattaako sekään, jos syöttötariffi on loppunut?
Ilmoita asiaton viesti
KUSTANNUSARVIO VOIMALOILLE, JOIDEN NAPAKORKEUS 140-160 M
Voimalan purkuun tarvittavan nosturin kustannus:
työmaalle tuonti osina + arvioitu työ / voimala
– purkuun tarvitaan järeämpi nosturi (painoltaan noin 600-750 tonnia), kun tarvittava nostokorkeus nousee jopa reilusti yli 200 metriin
– nosturit kuljetetaan työmaalle osina ja kootaan työmaakohtaisesti
– Juha Stenvallin insinöörityön perusteella (Lappeenrannan teknillinen yliopisto 2013) ison voimalan yhden siiven irroitus ja lasku maahan on hintaluokkaa 100.000 euroa / kpl x 3 kpl
noin 300.000 e + alv
Henkilötyövoima:
– voidaan arvioida 50 % konekustannuksista, koska kyseessä on erikoissuuri nosturi, arvioitu työvoimakustannus sisältäen koneiston ja tornin purkamisen (huom. kyseessä erikoistyövoima tässäkin)
150.000 e + alv
Siipien kuljetus Ekokemille:
– kolme erikoiskuljetusta a 5.500 e + alv 16.500 e + alv
Ekokemin käsittelymaksu siiven osalta:
– 340 e / tonni + alv
– siiven paino n. 15 tonnia x 3 kpl 15.300 e + alv
Ekokemin lisäkustannus paloittelusta murskaan sopivaan kokoon 2×2 m:
– arvion perusteella noin 2.000 e / siipi 6.000 e + alv (huom. laskutustyö, ei ennakkotapausta)
Ison voimalan purkukustannus (alv 0 %)+ alv 24 %
Yhteensä verollinen
487.800 e + 117.072 e = 604.872 e
Kyllä tässä vielä hymy hyytyy kun syöttötariffin maksaminen lopetetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hymy taitaa vaan hyytyä pelkästään maanomistajilta. Tuuliparonit siirtyvät vaan muihin maisemiin rahatukkoineen.
Ilmoita asiaton viesti
Näin se tulee menemään viimeisen tiedon mukaan, pelisäännöt eivät ole olleet kaikille ihan samoja. Tuulivoima mafian pelasi omillaan, ne säännöt eivät olisi oikein päivänvaloa kestäneet. Yhdelle korruptio on sama kuin lahjonta, toiselle se tarkoittaa epäeettistä toimintaa ja vallan käyttöä ylipäätään, kolmas viittaa sillä institutionaalisiin hyvä veli -verkostoihin.
Meillä jokaiselle on jo syntymässä annettu, hyvin sensitiivinen, mutta samalla erinomainen käytönkestävä työkalu korruption torjuntaan: omatunto. Sitä kannattaa kuunnella ja käyttää sekä toimia sen mukaisesti – ettei kävisi kuten Jerzy Lecille (1909–1966):
”Hänen omatuntonsa oli puhdas. Hän ei milloinkaan käyttänyt sitä.”
Ilmoita asiaton viesti