Julkinen raha oma-etu ohjauksessa??

Suomeen nousee ns. "tuulivoimapuistoja" kuin sieniä sateella, kovasta vastustuksesta huolimatta. Melumallinnukset ovat lähes poikkeuksetta väärin mallinnettu, ja kaavat hyväksytään, vaikka tuulivoimaloiden melu aiheuttaa terveyshaittaa lähiasukkaille.
Asumisterveysasetuksena annetut melun toimenpiderajat koskevat myös tuulivoimaloiden aiheuttamaa melua.
Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisilla on aina selvittämisvelvollisuus, jos asukkaat valittavat kokevansa meluhaittaa.
Kunnan terveysviranomaisen on hankittava puolueettomat asiantuntijat mittaamaan/selvittämään ylittyykö sisämelutasot asunnoissa, melun aiheuttaja on maksajan asemassa. Myös aluevalvontaviranomaisen pitää valvontatyö osaltaan tehdä, nyt nämä lainmukaiset valvontatyöt jätetään hoitamatta.
Laki sisämelutasosta on taannehtiva, terveyden suojelun takia. Jos sisämelutaso ylittyy tuulivoimalat on pysäytettävä.
– Maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää riittävien selvitysten tekemistä kaavoituksessa.
Melun kannalta suunnitellut tuulivoimalat on nyt sijoitettu liian lähelle asuntoja. Kuka sitten korvaa vahingot on jätetty ns. "herran haltuun".
Vaikka hallinto-oikeudet olisivat hylänneet valitukset, niin se ei tarkoita sitä etteikö päätöksentekijät voisi joutua henkilökohtaiseen rikosoikeudelliseen vastuuseen joka ratkaistaan poliisi-asiana käräjäoikeudessa.
Rakenteellinen korruptio, joka näyttäisi liittyvän tuulivoimakaavoitukseen on nyt epäilyksenä. Tuulivoimakaavat menee liian köykäisillä selvityksillä hallinto-oikeuksissa läpi. Muodollisesti oikeassa järjestyksessä rakennettu tuulivoimala voidaan oikeuden päätöksellä määrätä purettavaksi taannehtivasti voimassa olevan sisämelutason ylittymisen takia.
Jos tapaukset johtavat poliisitutkintaan ja syytteen mukaisia tuomioita tulee, niin kyse on virka-aseman väärinkäytöstä. Rangaistukset ja vahingonkorvaukset tuomitsee käräjäoikeus.
Kunnanvaltuutettujen tulee hoitaa päätökset kunnan edun mukaisesti, muuten he voivat joutua korvausvastuuseen. Nyt ei ole huolehdittu varovaisuusperiaatetteen mukaan kunnan asukkaiden terveellisestä ja turvallisesta ympäristöstä. Raha sokaisee, vai onko kyse palvelus palveluksesta politiikasta, hyvä veli/sisar periaatteella.
Virkarikoksissa kunta perii aiheutetun vahingon tuomion saaneelta, eikä kunnan kassasta oteta euroakaan tällaisten likaisten oma-etu asioiden korvauksiin.
Asiat on pakko tutkia rehellisesti, ei näin voida rakentaa raskasta teollisuutta julkisella tuella että lähiasukkaat joutuvat lähtemään evakkoon ilman mitään korvauksia.
Sota-ajan evakoille järjestettiin yhteiskunnan vastuulla asuntotilat ja mahdollisuus ihmisarvoiseen elämään muualla Suomessa, kun luovutetut alueet jäivät rajan toiselle puolelle. Nyt ei kansanhuolto toimi enää, kysymys ei ole sotesotkuista vaan rahasotkuista, omat ja yhteiset rahat ovat joillekin yksi ja sama asia.
Tuulivoimaloita ei ole pakko rakentaa Suomeen, ei mikään ilmastonsuojelun parantamiseen liittyvä syy vaadi rakentamaan tuulivoimaloita. Terveys- ja ympäristöhaitta on liian suuri, niin ihmisille kuin luonnollekin.
https://www.youtube.com/watch?v=aPFTRX3Cveo&app=desktop
Tekstityksen saa suomenkielellä asetuksista.
Terveydensuojelulaki koskee myös tuulivoimamelua
http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/3383275/Te…
LUKIJOILTA Turun Sanomat 6.2.2017 2:00 5
Teollisuusluokan tuulivoimaloiden aiheuttamat melutasot melulle altistuvissa kohteissa eivät ole tiedossa, koska melutasoja ei ole juurikaan mittauksilla selvitetty.
Kaksi suuntaa antavaa kenttämittausta on tehty noin kolme vuotta sitten. Toinen tehtiin Raahen Kopsassa Työterveyslaitoksen toimesta ja toinen ympäristöministeriön tilaamana Haminan Petkeleessä.
Molemmissa mittauskohteissa ulkomelu ylitti ulkomeluasetuksessa annetut melurajat. Samaten molemmissa kohteissa mitatut sisämelutasot ylittivät melun toimenpiderajat, jotka on esitetty terveydensuojelulain perusteella annetussa asumisterveysasetuksessa. Kyseiset asetukset ovat tulleet voimaan vuonna 2015.
Tuulivoimalatoimijat ovat kieltäytyneet ulko- ja sisätilojen melumittauksista vetoamalla lupamenettelyiden yhteydessä tehtyihin melumallinnuksiin, jotka ovat heidän mukaansa riittävät.
Kuntien ympäristö- ja terveysviranomaiset ovat hyväksyneet tämän tuulivoimatoimijoiden näkökannan.
Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisilla on kuitenkin aina selvittämisvelvollisuus, jos asukkaat valittavat kokevansa meluhaittaa. Meluhaitta on ilmeisen todellinen, koska useita asukasperheitä on muuttanut kotoaan pois kokemansa tuulivoimamelun terveysvaikutusten vuoksi.
Tuulivoimaloiden meluhaittaa on pyritty selvittämään kyselytutkimusten avulla esimerkiksi Työterveyslaitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toimesta. On harhaanjohtavaa yrittää saada meluhaittaa selville pelkästään kyselytutkimusten avulla.
Yleensäkin fysikaalisten altisteiden selvittäminen vain kyselytutkimuksilla on kyseenalaista. Esimerkiksi, mikäli radonsäteilyyn altistumista selvitettäisiin kyselytutkimuksilla, niin kaikki vastaajat toisivat esille, että mitään tuntemuksia he eivät ole kokeneet.
Vain kyselyn perusteella suoritetun tutkimuksen johtopäätös olisi, että radonsäteilystä ei ole mitään terveyshaittaa. Radonsäteily on luokiteltu syöpävaaralliseksi ja mittaukset vaaditaan tehtäväksi säteilyturvallisuuslain perusteella.
Olisi välttämätöntä, että isojen teollisuusluokan tuulivoimaloiden aiheuttamat sisämelutasot selvitettäisiin luotettavilla mittauksilla lähimpien asukkaiden meluhaitan arvioimiseksi.
Tuloksia verrataan asumisterveysasetuksessa annettuihin melun toimenpiderajoihin: yöaikainen (klo 22–7) mahdollisesti unihäiriötä aiheuttava melu, joka erottuu selvästi taustamelusta, ei saa ylittää 25 dB(A) yhden tunnin keskiäänitasona mitattuna niissä tiloissa, jotka on tarkoitettu nukkumiseen. Pienitaajuiselle melulle on esitetty erilliset toimenpiderajat taajuuksittain.
Asumisterveysasetuksena annetut melun toimenpiderajat koskevat myös tuulivoimaloiden aiheuttamaa melua.
Vesa Viljanen
Johtava ääniasiantuntija
Fyysikko, FM
Ilmoita asiaton viesti
Luottamusmiehet toimivat usein kyseenalaisesti ja vastoin yleistä etua. Rikosoikeudellinen virkavastuu koskee sekä kuntien viranhaltijoita että luottamushenkilöitä.
Vaaleissa valituilla henkilöillä on jokaisella vastuu hoitaa kunnan asioita yleisen edun mukaan, ja kunnan parhaaksi. Tämä on jätetty nyt näissä tuulivoima kaavoissa huomioimatta. Ei riitä selitykseksi mikään ryhmän päätöksen mukaan meneminen, jos on ollut erimieltä tehdystä päätöksestä se pitää löytyä pöytäkirjoista.
Liian usein kuulee ihan huippu poliitikon suusta: ”kyllähän minä, mutta kun nuo muut”. Se ei anna mitään suojaa omalle työlle jos on vääryyden hyväksynyt joukon mukana. Liian helposti annetaan konsulttidemokratian hoitaa omat työt, eikä oteta asioista selvää. Konsultit ovat oman alan asiantuntijoita, joko oman firman tai isomman työnantajan palkkalistoilla ja hoitavat työnsä aina niin kuin on pyydetty.
Ja jos tuulivoimafirma haluaa ostaa palvelun niin konsultit hoitavat jutun loppuun asti. Kaikki on varmasti hoidettu niin että haluttu tulos valmistuu. Näiden selvitysten oikeellisuus on kunnan viranomaisten ja kunnanvaltuutettujen päätettävä hyväksytäänkö ne vai ei. Ei KHO tarkasta onko selvitys- ym. mallinnuslaskelmat tehty oikein vai väärillä arvoilla ym. Tärkeimmät kohdat selvityksistä pitääkin aina tarkistaa kolmannella osapuolella, jos ei haluta töpätä. Muuten näistä jutuista jää aina vahvemmin palaneen käryä ilmaan, eikä se hälvene ennen kuin asiat tutkitaan kaikilta osiltaan ilman mitään lahjontaa tai kytköksiä edun saajiin.
Eihän me mitään viranomaisia ym. kunnanvaltuutettuja kaipaa jos kaikki hommat myydään konsulteilla hoidettavaksi. Tässä unohtuu kunnan etu ja yleinen etu.
Ilmoita asiaton viesti
Tällaiset tuulivoimala vahingot ei tietenkään koskaan ole Suomessa mahdollisia:
https://www.youtube.com/watch?v=af9Mm5nkNAQ
Ilmoita asiaton viesti