Ympäristörikoksen suunnittelua porilaisittain

Tuulivoiman rakentaminen, jota hallitsee poliittinen päätöksenteko ja on usein suoraan ylikansallisen keskushallinnon alla, ei se enää ole Suomen hallinnassa, maa on menettänyt muutenkin jo rahapoliittisen päätäntävallan. Kun julkisten hankintojen osuus paisuu jatkuvasti, ja poliitikkojen osuus päättäjinä bisneksessä kasvaa, niin yhteydet lobbareihin, palvelu palvelusta ja suhteet mafiaan lisääntyy. Kilpailussa pärjää se kuka tarjoaa suurimmat vastineet. Porissa on nyt menossa mielenkiintoinen "kusetus", – tuulivoimakaavaa yritetään saada valtuustossa läpi kiristyksellä.

 

Technipin työllisyys Suomessa turvattaisiin tuulivoimaloiden rungon rakentamisella, jos kaupunginvaltuusto ymmärtäisi hyväksyä Ahlaisten Lampin tuulivoimakaavan. Tuulivoimalat (18 kpl) tulisivat asutuksen keskelle, n. kilometrin välimatkalla asuntoihin. Valtuusto on jo kertaalleen hylännyt hankkeen, ja asukkaat vastustavat yksimielisesti tämän alueen tuhoamista: – Kaupungin tehtävä on turvata terveellinen ja viihtyisä sekä luonnontaloudellisesti kestävä ja monimuotoinen ympäristö.

 

Ranskalainen TechnipFMC, 44000 työntekijää, 126 kansallisuutta, 48 maassa, – ei tällaisen yhden maailman suurimmista öljyn ja kaasu projektien, teknologioita, järjestelmiä ja palveluja yrityksille tuottavan kansainvälisen firman työllisyystilanne parane muutaman tuulivoimalan rungon kasaamisen ansiosta juuri mitään. Suomessa muutama henkilö työllistyisi kuukauden, ehkä hiukan enemmän, tämä on pelkästään hämäyksenä heitetty kiristys, jonka todelliset tarkoitusperät ovat ihan jossain muualla kuin työllisyydessä.

 

Porin eteläisellä rajalla on jo KHO:ssa hyväksytty tuulivoimakaava, Porin teknisen apulaiskaupunginjohtajan johdolla kaavoittaja on saanut alueelle mahtumaan 31 tuulivoimalaa. Niistä 26 kpl on Eurajoen puolella, ja 5 kpl on Porin puolella rajaa. Kaksi voimalaa järjestyi johtajan omalle metsäpalstalle, kaupungin omistama Porin Energia Oy onnistui saamaan vuokrasopimukset (neuvonantajana apulaiskaupunginjohtaja). Toisena hakijana kaavassa oli Tuuliwatti Oy. 

 

Ei Technip ole ollut näiden rungojen valmistuksesta kiinnostunut, miksei ole? – No ei se bisnes ole ollut tähänkään mennessä Technipille kannattavaa. Tuulivoimaloiden rungot ostetaan sieltä missä ne halvimmalla tehdään, pääasiassa Kiinasta ne tänne tulisivat niin kuin tähänkin asti.

 

Onnistuuko hämäys ja kiristys?- se ilmoitetaan huomisessa lehdessä suurilla kirjaimilla, viranomaisten olisi pitänyt ennen valtuuston käsittelyä jo keskeyttää hanke ihmisten terveydelle vahingollisena.

Taas unohtui ydinasiat: tehokkuus, taloudellisuus, oikeudenmukaisuus ja etiikka. Viranomaisilla on selvilläolovelvollisuus, se koskee myös hanketoimijoita, – terveyshaitta ei ole sopimusasia.  

 

Työ- ja elinkeinoministeriö teettää riippumattoman ja kattavan selvityksen tuulivoiman terveys- ja ympäristöhaitoista. Ennen sen valmistumista ei myöskään aloiteta uusiutuvien tuotantotukia koskevien lakien valmistelua.

Tutkimus tehdään kaksiosaisena; Tuulivoimaloiden infraäänen leviämisen ja voimakkuuden mittaustutkimus ja infraäänen vaikutuksen tutkiminen ihmisen fysiologiaan eli terveysvaikutusten yhteyttä infraäänen. Ensimmäinen vaihe on tarkoitus saada tehtyä toukokuun loppuun mennessä. Toinen vaihe eli täydellinen terveysvaikutus kestänee noin vuoden. Kummatkin tutkimukset tehdään niin, että kukaan ei voi niitä kyseenalaistaa.

 

Varovaisuusperiaatteen mukaan pitäisi kaikki tuulivoimaan liittyvä työ olla jäissä loppuraportin valmistumiseen saakka.

hannuaro1
Luvia

Eläkkeellä, laivanrakennuksessa mukana v.1969 alkaen erilaisissa tuotannon ja suunnittelun tehtävissä. Aluksi 1:1 uloslyöntiä, siitä jatkona kaikki suunnittelun vaiheet nykyään käytössä olevaan hienoon 3D-suunnitteluun saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu