Laki tuulisähkön tuotannon säätövoimaan.

Unelmat ei ole todellisuutta
Aamun uutisissa kerrottiin että tuulivoimaloiden määrä pitäisi kymmenkertaistaa.. – Nykyiset voimalat riittää kun säädetään tuulisähkön tuotantoon laki: – Sähköverkon toimintavarmuuden takaamiseksi on jokaisen tuulivoimalan sähkön toimitusvarmuus pidettävä noin 90 %:n tasolla. Tuulivoimalle vaadittava säätövoiman kapasiteetti pitää rakentaa sähköverkon osoittamalle kantaverkon alueelle. Käytännössä se tarkoittaisi kaasulla toimivia kaasu/dieselgeneraattoreita. Tämä vaatimus 90%:n toimintavarmuudesta ei ole ollenkaan kohtuuton, koska siihen pystyvät keskimäärin kaikki muutkin sähköntuotantomuodot. Tämä ratkaisee Suomen sähköntuotannon kapasiteetin pitkäksi aikaa. Suomen halkaiseva miljardien eurojen metsälinja, tuulisähköä kokoava sähkönsiirtolinja voidaan samalla unohtaa.

Laki antaisi myös todellista työtä suomalaiselle teollisuudelle, tuulivoimalat ei ole suomalaisia työllistäneet. – Wärtsilä toimittaa näitä varavoimaloita myös Olkiluotoon:
”Koko EDG-projekti (Emergency Diesel Generator) eli varavoimana toimivien dieselgeneraattorien uusiminen on OL1:n ja OL2:n historian suurin modernisointiprojekti. Laitoksen käytön turvaamisen lisäksi se työllistää vuosikausiksi suomalaisia osaajia. Dieselgeneraattoreilla turvataan voimalaitoksen sähkönsaanti automaattisesti mahdollisessa, mutta epätodennäköisessä sähkönmenetystilanteessa.”

Tuulivoimaa ei toistuvasti ole saatavilla kun sähkönkulutus on huipussaan.

Nyt tilanne on mahdoton, tuulisähköä saadaan jos tuulee ja sähkön hinta putoaa nollaan, jos ei tuule hinta on tuhansia euroja/MWh. Tuulivoiman ominaisuudesta johtuen se ei ole itsessään kannattava sähköntuotantomuoto, kannattavuus on veronmaksajien harteilla. Sen mahdollisti syöttötariffi/takuuhinta laki, tämä laki antoi kohtuuttoman edun tuulivoimalle muiden sähköntuotantomuotojen kustannuksella.

Tuulisähköä tuotetaan vielä mankala periaatteella ilman että maksetaan voitosta veroja, korkein hallinto-oikeus (KHO) hyväksyi sen kahdessa ratkaisussaan vuosina 1963 ja 1968. Kukaan ei silloin voinut tietää nykyisin voimassa olevasta syöttötariffista ja preemiosta, jotka takaavat valtion tuella rahaa liikevaihtoa enemmän, ja mankala hyväksyy rahat puhtaana käteen..(rahanpesua?)

Tuulivoimalla pitää olla yhtäläinen vastuu sähkön toimitusvarmuudesta kuin muillakin sähkön tuottajilla, ei tämä ole kohtuuton vaatimus.

+11
hannuaro1
Luvia

Eläkkeellä, laivanrakennuksessa mukana v.1969 alkaen erilaisissa tuotannon ja suunnittelun tehtävissä. Aluksi 1:1 uloslyöntiä, siitä jatkona kaikki suunnittelun vaiheet nykyään käytössä olevaan hienoon 3D-suunnitteluun saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu