Laki tuulisähkön valtiontakuu hinnasta oli susi

Myrskyn jälkeen tuuli tyyntyy. Suomessa on usein hetkellisiä kovan tuulen jaksoja samoin kuin muutaman päivän kestäviä tuulettomia aikoja. Maailmalta saatiin varoittavia esimerkkejä kuinka haitallisia tuulivoimalat ovat, mutta Suomeen piti rakentaa isompia tuulivoimaloita kuin muualle oli koskaan rakennettu, oli muka pakko ilmaston lämpenemisen estämiseksi.. (tuulivoimalat edesauttaa lämpenemistä), haitta on suurempi kuin hyöty. Propaganda ja jatkuva valehtelu asian tiimoilta tuotti tulosta, – bisnes piti saada voitolliseksi valtion takuulla kun tuulivoima ei itsessään ole kannattava sähköntuotantomuoto.

Tappiollisen tuotannon mahdollistamiseksi piti tehdä laki, muuten ei homma olisi eräille voitollinen, lakitekstiä syntyi muutama sata sivua, ja silti kokonaisuus on epäselvä, Erikoinen juttu on kolmen kuukauden aikana tuotettu sähkön määrän esittäminen paperilla, vielä kun siitä määrästä pitäisi vähentää tuulivoimalan käytössä kulutettu sähkö, ei huolta, mittareita seuraa joku todentaja, – ilmoitetaan. Energiavirasto maksaa esitetyn laskelman mukaan tariffijakson jälkeen kahden kuukauden sisällä esitetyn laskun. Energiavirasto ei itse mittaa mitään, S-ryhmällä on oma sähköyhtiö, oma pankki ja tuulisähkön tuotannosta vastaa Tuuliwatti Oy, joka tuottaa sähköä mankala periaatteella, ei työntekijöitä, ei tuloja eikä veroja, mutta Suomen suurin valtion tuki kyllä kelpaa. Ensin Tuuliwatti Oy, S-ryhmän ja St1:n tuulisähkön tuottaja, mainosti kuinka paljon paikkakunnalle tulee rahallista hyötyä tuulivoima bisneksestä mutta nyt tiedetään ettei juuri mitään tule. ”Euron tuki tuottaisi jopa yli kymmenkertaisesti takaisin yhteiskunnalta saadut eurot”.. – hah, haa – mutta poliitikot meni halpaan.

Mankala-periaatteen myötä kunnilla, joissa sijaitsee ko. periaatteella toimiva voimalaitosyhtiö, (Tuuliwatti Oy) ei ole mahdollisuuksia pyrkiä verottamaan itse voimalaitosyhtiöitä taikka yhtiöiden osakkaita. Tämä eroaa suuresti tavallisesta osakeyhtiön ja sen osakkaan verotuksesta, joissa toisaalta osakeyhtiötä verotetaan sen tuloksesta, toisaalta osakasta osakeyhtiön mahdollisesti jakamasta tulosta osingon muodossa.
Voimalaitosyhtiöiden osakkaat voivat itse käyttää voimalaitoksen tuottaman energian tai myydä sen markkinahintaan eteenpäin, jolloin lopputulemana on useimmiten se, että osakkaiden omakustannushintaan ostama energia myydään osakkaiden toimesta merkittävästi korkeampaan hintaan yleisillä sähkömarkkinoilla. Tähän myös liittyy olennaisesti, verotuksellisesti relevantti, peitelty osinko.”

–  Ja kun näin annetaan lupa toimia, niin totta kai etu otetaan omaan pussiin, ja tuulivoimapuistosta haitat kärsivä kunta saa nuolla näppejään. Hölmöjä kusetetaaan. S-ryhmä ei kuluttajan sähkölaskuja halpuuta toiminnallaan. Nyt S-ryhmä kehuu huippu tulostaan, ei kuitenkaan uutisessa mainita mankala peittelystä ja veronkierrosta mitään.

Tuulisähkö nousi otsikoihin kun pörssihinta painui miinukselle, – lain mukaan ”Sähkön tuotanto ei kuitenkaan oikeuta tavoitehintaan eikä muuttuvaan tuotantotukeen niiltä tunneilta, joina voimalaitoksen sijaintipaikan sähkön markkinahinta on negatiivinen.” – Oliko Porissa sähkön hinta S-voimalla negatiivinen, – en tiedä, ja kun lasku energiamarkkinavirastoon ennen kesäkuun alkua tulee niin hinta tasoittuu kolmen kuukauden keskiarvossa sopivaksi.

”Syöttötariffijärjestelmään hyväksytyssä tuulivoimalassa tuotetun sähkön tavoitehinta on 83,50 euroa megawattitunnilta. Tavoitehintaan ja muuttuvaan tuotantotukeen oikeuttava sähkön tuotanto määräytyy sen verkonhaltijan mittarilukeman perusteella, jonka verkkoon sähkön tuottaja on liittynyt.” – Porissa Porin Energia Oy on Tuuliwatti Oy:n kanssa yhteistyössä, esim. Oosinselän tuulivoimapuiston rakennusluvat 31 kpl tuulivoimalasta olivat puoliksi kummankin hallussa. Verkko on Porin Energian ja S-voima ostaa ja myy sähkön.
Tuskin miinusmerkkinen sähkön hinta rokottaa Tuuliwattia senttiäkään. Jos sanoja on syöttötariffilakiin kirjoitettu vähentämään väärinkäytös epäilyjä, esim. ”Jos sähkön markkinahinnan keskiarvo kolmen kuukauden aikana on alle 30 euroa megawattitunnilta, syöttötariffina maksetaan tavoitehinta vähennettynä 30 eurolla megawattitunnilta.” – Ja kun kolmen kuukauden keskiarvo on yli 30 euroa/MWh niin tavoitehinta on 83,50 euroa/MWh, tämä maksetaan esitetyn laskelman mukaan Energiamarkkinavirastosta ilman mitään ihmettelyjä, vaikka joskus ja silloin tällöin ajoittain sähkön hinta putoaa nollaan, toisinaan taas tyynellä kelillä maksetaan vaikka 1000 euroa/MWh, – ylös – alas hinta heilahdukset tasoittuu kolmen kuukauden aikana hyvin tehokkaasti.

Sähkön tuottajan tulee pitää yllä luotettavaa kirjanpitoa voimalaitoksessa käytettyjen omakäyttölaitteiden kuluttamasta sähköenergiasta tariffijaksoittain. – Tuulivoimalan kuluttamaa sähkön määrää ei ole vaan missään julkisesti esitetty, ja kun Suomessa vallitsee kylmä ja kostea ilma voi epäily suuresta lämmitykseen ja tuuletukseen kuluvasta energian määrästä olla totta. Tuskin tuulivoimaloissa käytetään puuta energiana. – Kansantalouden kannalta tuulivoimalle masinoitu syöttötariffi oli suuri virhe, täydellinen susi. Lakia ei voi korjata, se pitää vaan hylätä surkeana suuren rahallisen hyödyn saamisen, oman edun ja oman aseman väärinkäytökseen perustuvana. – ”Väärin saatu, ei ole saatua”. Ministeri voi kehua älykästä lakia ”nerokas tariffi” mielipiteellä, – viisasta työtä laki ei ollut.

Tuulivoimapuistojen ympäristöissä kehittyy ympäristökatastrofi, suurien tuulivoimaloiden ominaisuuksiin kuuluu kapeakaistainen matalataajuinen ja pulssaava ilmanpainevaihtelu, infraääni. Terveyshaitta on tosiasia vaikka siitä on esitetty ministeritasolla naureskelua ettei jääkaapin hyrinää muistuttava ääni voi olla terveyshaitta, hah haa. Tosiasialle ei ministeri voi mitään, poliittiset määräykset ja lait ovat eri asia.

hannuaro1

Eläkkeellä, laivanrakennuksessa mukana v.1969 alkaen erilaisissa tuotannon ja suunnittelun tehtävissä. Aluksi 1:1 uloslyöntiä, siitä jatkona kaikki suunnittelun vaiheet nykyään käytössä olevaan hienoon 3D-suunnitteluun saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu