Kuka on kristitty?

 

 

Elämme kristillisen perinteen omaavassa maassa. Suomen historiaan, itsenäisyyteen , sivistykseen ja  arvomaailmaan on  oleellisesti  vaikuttanut  raamatun ohjeistus . Täysin luontevaa on ollut koulujen aamunavaus rukouksen kanssa, päätöstilaisuus kirkossa, iltarukous kotona, pyhäkoulu sunnuntaisin. Myös miehen ja naisen roolit ovat olleet luonnollisia. Ajanmuutos on kyseenalaistanut  ja jopa tuominnut  sen,  mikä aiemmin on ollut yhteiskuntamme tukipilari.

On ihan rehellistä tutkailla , kuka on kristitty ja mitä se merkitsee? Olemme omaksuneet  kristitty-sanan organisatoriseen , kirkolliseen ja yhteiskunnalliseen järjestelmään kuuluvaksi. Sinusta puhutaan kristittynä, vaikket millään lailla omaa suhdetta Kristukseen.  Samoin kansaa pidetään kristittynä, kun maassa vallitseva valtauskonto  on edes muodollisesti Kristuksesta puhuva. Kristillinen usko on eriasia kuin kristillinen uskonnollinen toiminta.

Usko perustuu henkilökohtaiseen  suhteeseen  Jeesukseen Kristukseen . Etsivälle Jumala antaa voiman tähän.  Joka sydämessään uskoo ja suullaan tunnustaa Jeesuksen Herraksi  on todellinen kristitty.

Maassammekin miljoonat kansalaiset kuuluvat valtakirkkoon. Reilulla enemmistöllä ei ole käsitystä kristillisen uskon todellisuudesta ja merkitykseltä. Pahinta on , että ihminen ei ole yhteydessä Jumalan ja Jeesuksen lupaamaan pelastussanomaan. Hän ei tiedä , onko elämän pääteasema taivas vai kadotus.  Väärä luulo on, että hyvä, siivosyntinen elämä on hengellinen täyttymys.

Raamatun mukaan jokainen meistä on syntiä tehnyt. Onneksemme  Jumala  on  niin paljon rakastanut maailmaa, että antoi poikansa Jeesuksen, ettei yksikään, joka häneen uskoo hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä. Jeesus ei tullut tuomitsemaan, vaan pelastamaan maailman.

Normikristittynä   pidetään juhlapyhinä  kirkossa kävijää , joka ei millään tavalla ulospäin näytä vakaumustaan. Sitä ei yleensä olekaan Raamattua kunnioittavaa ja henkilökohtaisessa uskossa olevaa haukutaan usein   fundamentalistiksi. Ajatellaan, että hän on yksisilmäinen,  elämästä vieroittunut , vanhoillinen  typerys, joka kieltää ilon.  Raamattu kuitenkin sanoo, että  Jeesus sovitti synnit, nahdollisti  ilon,rauhan ja rakkauden. On paradoksaalista, että Kristuksen esimerkkiä elämässään kunnioittava koetaan usein oudoksi. Hän  kuitenkin  pyrkii kulkemaan  Jumalan viitoittavaa tietä.  Muita parempi yli-ihminen hän ei ole . Mutta kristitty hän  on.

Lakihenkistä   kristillisyyttä on toki liikaa .Se toteuttaa huonosti raamatun  kaksoiskäskyä: Rakasta Herraa sinun Jumalaasi yli kaiken ja lähimmäistäsi nii kuin itseäsi. Ensin on tultava tielle, jotta voi kulkea eteenpäin. Uskoontulo  on tielle tulo. Eteenpäin meno ja kasvu kristittynä vie usein aikaa . Täysin valmista ei tule tässä elämässä. Mutta Jumalan johdatus on luvattu, kun me rukoillen kuljemme. Raamattu on paras mahdollinen opaskirja.

Kristityllä on oikeus anoa Jumalalta viisautta ja sitä on luvattu antaa, jopa rutosti. Näinä aikoina meille on osoitettu, kuinka hataraa on pientä virusta vastaan taistelu  pelkän ihmisjärjen varassa.Epävarmuus ja pelko on vallannut maailman.Kukaan ei tarkkaan tiedä, missä mennään ja mihin.

Ihminen ei yleensä ylpeydessään  nöyrry ilman koettelemuksia. Rakkaudessaan  Jumala kutsuu ihmisiä omikseen. Korona karanteineen antaa aikaa pohtia myös  virusta suurempia asioita.

Salliessaan koronakoetuksen , Jumala  kutsuu suomalaisia etsimään Hänen tahtoaan . Nyt on aika herätä kuolleesta uskonnollisuudesta elävään uskoon. Jeesus ei tullut tuomitsemaan maailmaa, vaan pelastamaan sen.  Jokainen  Jeesuksen Kristuksen seuraaja  on varmuudella kristitty.

HannuHurri

Työterveyshuollon erikoislääkäri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu