SEURAKUNTA vai KANSANKIRKKO

SEURAKUNTA  VAI  KANSANKIRKKO?

 

 

Ihmiset ovat taipuvaisia perustamaan  organisaatioita. Näin myös kristityt ovat tehneet kautta historian  .Mitä suuremmaksi järjestelmä kasvaa, sitä enemmän se menettää  alkuperäistä valoaan. Näin on Suomessakin. Ilmiö ei koske vain valtionkirkkoja, vaan myös  muita kristillisiä suuntauksia.  Ensin tulee herätys, sitten herätysliike ja lopulta on jäljellä vain liike.  On kirjoitettu: Kirjain kuolettaa, henki tekee eläväksi.

Paikallisseurakuntien tulisi olla eläviä organismeja.Ne muodostuvat  ihmisistä, joiden tulisi saada eväitä niin arkeen kuin ikuisuuteen. Joku kirkon johtotehtäviinkin pyrkivä ryhmä saattaa  ylväästi kertoa, että raamattu on kivijalkamme. Samalla haukutaan vakaumuksellisia Jeesuksen omia tiukkapipoisiksi fundamentalisteiksi. Lapsikasteen pelastavaa harhaa ei tunnisteta.

Ev.lut.kirkko omii usein koko seurakunta -nimikkeen maassamme. Maailmanlaajuisesti luterilaisuus ei ole  kristillinen valtauskonto .Suomessa  on  lähes halveksien pidetty  vapaita kristillisiä yhteisöjä lahkoina. Mm.vapaa-,helluntai- ja karismaattisten uusien seurakuntien  toiminnasta ei  tiedetä juuri  mitään . Ne sekoitetaan jopa ei-kristillisiin yhteisöihin, kuten Jehovan Todistajat ja Mormonikirkko. Kansa tarvitsee tietoa. Maailmanlaajuisesti luterilaisuus ei ole  kristillinen valtauskonto .

Monet  seurakunnat ovat ongelmissa .Mutta muutos on mahdollista. Kankeat organisaatiot harvoin muuttuvat. Jos seurakuntalaisten sydämissä tapahtuu muutos, se näkyy yhteisössäkin. Suurin muutos tapahtuu, jos luottamushenkilöiden  ja  papiston sisimmissä  liikahtaa Herramme mielen mukaisesti.

Seppä Högman sanoi aikanaan  Paavo Ruotsalaiselle ” Yksi sinulta puuttuu ja sen mukana kaikki: Kristuksen sisäinen tunteminen. ” Ukko- Paavon elämä oli kovin raadollista , mutta hän  etsi ja löysi.  Kun tuuli puhalsi Telppäs -niityllä , ei kysytty kirkon nimeä.  Silloin  puhalsi  Pyhä Henki, mitä me kipeästi tarvitsemme. Sitten Niilo Yli-Vainion aikojen  olemme vain haikailleet  viimeiset vuosikymmenet taivaallista voimaa Herätys alkaa Herran  seurakunnasta.

Siellä , missä evankeliumin täysi todellisuus ilmenee, ei tarvitse pelätä jäsenkatoa. Rukous ja puhuttu Sana ovat myös seurakunnan keskuuteen tarkoitettuja  parantavia lääkkeitä. Suuri ilo syntyy, jos sairas saa terveyden niin hengen, sielun kuin ruumiinkin suhteen.

Jeesus ei tullut perustamaan uskonnollista organisaatiota . Byrokratia oli tuntematon käsite hänenvaikutusalueellaan. Usko on eri asia. Lutherin suuri oivallus oli, että Ihminen vanhurskautetaan uskosta. Uskonpuhdistajallakin oli pimeät aukkonsa. Vaikka hän oli  juutalaisvihaaja, Jumala armossaan käytti  häntä väkevästi. Ukko-Paavo , Yli-Vainio ja Luther ovat kuolleet. Alkäämme sokeasti seuratko näitäkään nimiä.  Ottakaamme se, mikä hyvää on . Jeesus elää, seuratkaamme häntä  seurakunnan nimestä riippumatta.

HannuHurri

Työterveyshuollon erikoislääkäri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu