Vappu ei villiinny koronasta

 

 

Elämme vapun aikaa kovin poikkeuksellisissa oloissa. Voimme vain  muistella ihmisvilinää, ilmapalloja, valkolakkeja tai erilaisia kulkueita ja puheita  .Pallomainen ,näkymätön   virus on sekoittanut maailmanmenon. Mikään käyty sota ei ole saanut vastaavaa aikaisekseen.

Vappu on englanniksi May Day.  Samat kirjaimet  muodostavat myös kansainvälisen hätämerkin. Kun valtamerilaiva on merihädässä lähtee signaali Mayday Mayday avunpyyntöön. Meille tunnetumpi on morseaakkosilla lähetetty  hätäsanoma  SOS.  Se voidaan kääntää ”save our souls”-sanoista ” pelastakaa sielumme ”. Tähän voi  sisältyä  kristityn toivo: Jesus saves You, Jeesus pelastaa sinut.

Suomi on ollut poikkeustilassa. Hätätilakaan ei ole kovin liioiteltua. Erilaisia SOS -merkkejä on lähetetty  myös meillä. Yhteiskuntamme on  lähes seis. Suomen tilanne on  vielä siedettävä. Virus voi kuitenkin vielä yllättää ikävästikin. Tulevaisuuden ennustaminen  on tunnetusti vaikeaa.

Presidenttimme nimitti virusta  osuvasti  pirulaiseksi . Piru on suomalaisessa kansanperinteessä  paholainen tai sen apuri.  Raamattu sanoo selvästi , että paholainen tappaa elämää, tuhoaa maailmaa ja varastaa elinvoimaa.  Kansanperinne on kyvytön antamaan vastalääkkeitä .Mutta  kestävä  Jumalan Sana tarjoaa todellista voittovoimaa viruksesta ja myös näkyvistä vastuksista. Rukous on väkevä sota-ase. Aikanaan brittikuningatar Victoria sanoi pelkäävänsä enemmän pastori John Knoxin rukouksia kuin Ranskan armeijaa. Rukousvastaus tulee usein käytännön toimena tai viisautena.  Yliluonnollinen ihme ei ole harvinaista. Tästä siniristimaassamme on paljon kokemusta. Ei siunauksen hakeminen ole nytkään kielletty.  Ministereillekin kanava olisi auki.

Koronaan ei ole lääkitystä, vain pientä  tieteellistä  hakuammuntaa. Rokotteen saaminen vie aikaa .Kasvava  pelko vie   loppupelissä terveyttä ja taloutta  enemmän kuin  itse virus. Pelko on pirullinen agentti, mikä soluttautuu niin ihmisen kuin kansakunnakin  tajuntaan. Pelon pandemia on  meneillään, mistä apua?

Tähänkin ihminen on ohjeistettu ylhäältä. Me vain tyydymme häärimään alhaalla.     Jumala ei  ole jättänyt pientä ihmistä pulaan sanoessaan:°Joka Korkeimman suojassa istuu ja Kaikkivaltiaan varjossa yöpyy,  se sanoo: Herra on minun turvani  ja linnani, Hän on  minun Jumalani, johon minä turvaan . Et sinä pelkää  yön ruttoa, et kulkutautia , joka häviötä tekee.” ( psalmista  91)

Jos joku opus  sisältää   pelon voittamiseksi paremman lupauksen ,se kannattaa lukea ahmien. Ei ole ajan tuhlausta etsiä tosi lupauksia, mitkä voittavat pelon. En löydä lääkärikirjoista. Mutta raamatusta  löytyy ohjeita. Pelko on voitettavissa ja  elämä löydettävissä. Koronaa voi pelata voittoisasti. Vappuna voi harjoitella vaikka vanhan lautapelin nappuloilla. Ja siinä sivussa voi  lukea, miten Daavidin ja Goljatin välisessä kivenheittokisassa kävi. Daavidin neuvonantaja on tänäänkin käytettävissä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HannuHurri

Työterveyshuollon erikoislääkäri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu