Voiko lääkäri puhua uskosta?

 

Potilastyössä usko hoitotoimien tehokkuuteen on tärkeä niin potilaalle kuin lääkärillekin. Ilman uskoa lääkärin ohjeiden toimivuuteen ei kunnon tuloksia voi odottaa. Useimmilla on myös usko johonkin korkeampaan voimaan.  Keskityn tässä pikkujutussa kristillisen uskon olemukseen, mistä omaan kokemusta. Kristityksi itseään kutsuvan  tulisi uskoa Jumalan  todellisuuteen  Raamatun ilmoituksen mukaisesti. Erilaisia  muita uskontoja ja uskomuksia on pilvin pimein.

Suomen kielen sanat uskonto ja usko ovat hämäävästi samanoloisia.

Vastaanotto  ei mielestäni ole oikea paikka tutkailla uskonnollisia  suuntauksia , ei kristillistä kirkkoakaan. Sensijaan henkilökohtainen usko voi avata   huomattavia terveysvaikutuksia .Tärkeintä on ikuisuusarvo.Raamatun ihmiskäsitys selkeyttää monta terveydellistäkin tekijää. Medisiina unohtaa hengen ja kristilliset piirit laajasti unohtavat  sielun(mieli, tunne ja tahto ) ja  joskus järjenkin. Tasapainoa tarvitaan.

Vuosikymmenien aikana olen keskustellut lukuisten potilaiden kanssa hengellisistä asioista yhtä luontevasti kuin urheilusta Potilaan ehdoilla on tietysti edetty. Kyseessä  on ollut  pieni osuus kaikista potilaista ja  tilannetaju on ollut tarpeen . Usein on pyydetty  rukoustukea, mikä on silloin tällöin tehnyt  apteekki- tai sairaalamatkankin tarpeettomaksi. Koskaan  ei lääketieteellisiä  realiteetteja ole voinut jättää huomioimatta.

Lääkäriltä puuttuu useimmiten   ansiolistastaan omakohtainen Jumalan koulu, mikä ei koskaan ole helppo. Ilman ymmärrystä ei tietenkään pidä lähteä puoskaroimaan hengellisillä asioilla . Kaikkia tärkeitä  asioita  ei mielestäni opita teologisessa tai lääketieteellisessä tiedekunnassa .Lääkärin  on hyvä pitäytyä  siinä, mitä uskoo  koulutuksellaan ja kokemuksellaan hallitsevansa. Lääkärin  tulisi  auttaa kaiken ymmärryksensä  mukaan  Ainakin voi potilaskohtaamisiin valmistautua  kenenkään estämättä hiljaisin rukouksin.  Näin moni kirurgikin astuu leikkuusaliin . Kirurgi leikkaaa, Jumala parantaa.

Usko Jumalaan  ei tulisi olla  tabumainen yksityisasia, vaikka ratkaisumme ovat henkilökohtaisia. Tietoa tarvitaan .Tästä elämästä ei kukaan selviä hengissä, ei lääkäri eikä potilas . Tilanteen mukainen avoin keskustelu ei liene paha asia hoitotilanteessakaan

HannuHurri

Työterveyshuollon erikoislääkäri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu