Eteneekö Nato-prosessi?

Turvallisuutemme vahvistaminen maailman melskeissä

Hämmennyimme kansakuntana sotimisen Ukrainassa laajennuttua täysimittaiseen satojen tuhansien sotilaiden väliseen raakaan sotaan. Nyt näyttää siltä että hyökkääjän keskityttyä voimansa Ukrainan valtauksen eteneminen alkaa näyttää mahdolliselta. Sotaa Ukraina on käynyt länsimaiden tuella.

Suomalaiset heräsivät hyökkäyksen alettua ymmärtämään ja näkemään todeksi itänaapurin esittämät turva-alue- sekä valtansa laajentamisvaatteet todeksi. Pitkään noudatettu kaveruuspolitiikka, mikäli pidämme itsenäisyydestämme kiinni, ei varmaankaan pitkäaikaista luotettavaa  turvaa nykytilanteessa meille Venäjästä antane.

Ymmärrettiin että Ukrainaa vastaavassa tilanteessa suuren naapurin sotilaallinen tai muu hyökkäys kauan jatkuessaan yksin suomalaisia vastaan sen torjuntaan voimavaramme eivät pitemmän päälle riitä. Tarvittaisiin tukea sekä vahvistusta.

NATO- jäsenhakuprosessia, jota tavallaan viime tingassa haettiin, kansakunnan johdon toimesta viisaasti pyrittiin etukäteen valmistelemaan juohevaksi. Jäsenhaun ajaksi arvioitiin neljästä kuukaudesta korkeintaan vuoteen. Lupauksia tuesta on annettu mikäli naapuri äityisi häijyksi. Uskotaan että hyökkääjän sotilaalliset voimavarat  toistaiseksi ovat muualla kiinni.

NATO jäsenten tulee yksimistelisesti hyväksyä jäsenet. Turkin asetuttua poikkiteloin hakuprosessiin, syistä joihin vaatimuksiin ei voitane suostua eikä antaa periksi, löytyivät antamistamme turvapaikoista.

Turkin presidentti on julkisuuteen voimakkaasti informoinut ettei hän Nato-hakemustamme hyväksy niin kauan kuin hän on virassa mikäli hakijat ”terroristeja” tukevat eivätkä heitä luovuta annetusta suomalaisesta turvapaikasta.

Tänään vaikuttaa sitä ettei ole mitään takeita siitä että hakuprosessi etenisi. Suomella suunnitelmissa oli muita vaihtoehtoisia teitä turvata turvallisuuttaan. Olisiko varmuuden vuoksi ryhdyttävä rakentamaan NATO:lle rinnakkaista puolustussopimusta USA:n sekä UK:n kanssa?

Hannu K. Taskila

eMBA

Oulu


+1
HannuKTaskila
Oulu

Hannu K. Taskila
Paljasjalkainen Oululainen.
Avioliitossa vuodesta 1968, vaimo ja tytär
Asentajaoppilas - ammattikoulu, työnjohtaja - teknikko, päällikkö, toimitusjohtaja - eMBA Degeree Oulun yliopistosta.
Yrittäjä
Konsultti
Eläkeläinen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu