Nettirikollisten toiminnan lopettamiseen panostettava

Nettirikolliset ”käpälälautaan”

 

Internet on paikka, jossa on helppo harjoittaa monenlaista koiruutta sekä rikollisuutta. Rikollisen gangsterin toiminta internetin avulla valtion rajojen ulkopuolelta ulkomailta sekä toimien pysyessä yksityisissä ”kohtuusummissa”, ehkäpä alle 100 000 euron, niin turvallisuuden ylläpito sekä vastuu toimista sekä varoista on toimijan omalla vastuulla. Omalla vastuulla huolimatta vaikka olisi syyttään joutunut petoksen tai rikoksen uhriksi. Valtion rajat ylittävään rikollisen etsintään sekä internetin avulla tehdyn rikoksen selvittämiseen poliisilta apua ei löydy ellei asian selvittämisessä ole huomattavaa yhteiskunnallista merkitystä.

Kansallisen poliisin kiinnostus petoksen tai rikoksen selvittämiseen loppuu kun mennään valtion rajojen yli, tai maihin jossa laillisuus sekä lainsäädäntö on kehittymätön, tai kun pitäisi selvittää missä tai kuka rikollisen, uhkaavan, tai kiristysnettiviestin lähettäjä on.

Saattaa olla niinkin että joissakin maissa nettipetollisuus ja -rikollisuus ovat huomattava valuutan tulolähde maahan, kuten ovat vierastyöläisten tai pakolaisten kotimaahan lähettämät rahat.

Suomalainen poliisi valtakunnan rajat ylittävästä suppeaan henkilömäärään kohdistuneesta nettirikoksesta ainoastaan kirjaa tapahtuman. Muuhun selvittämiseen ei löydy varoja, ei ehkä ole riittävästi kapasiteettia tai osaamista eikä henkilöresursseja. Poliisin toimintaperiaatteet nettirosvon saattamiseksi ”käpälälautaan” ovat aivan liian jäykät ja hitaat. Ennen kuin poliisi on kirjannut rikoksen, rikollisen on mahdollista ollut häipyä saaliineen teille tietymättömille.

Kansainvälisyys tekee poliisille melkein mahdottomaksi seurata rikollista rajan yli koska valtioiden väliset toimet ottavat aikaa sekä ovat hintavia. Jopa pelkkä pöytäkirjojen käännöstyö tekee poliisille selvittämisen sekä yhteydet kalliiksi. Rikollisen sijaintipaikka usein on vaikea sekä hidas selvitettävä. Olisi turvauduttava sen valtion poliisiin josta toiminta on lähtenyt, sekä haastettava tekijä oikeuteen siellä. Rikollisen etsintään ei ryhdytä vaikka uhri saattaa omana selvitettynä tietää paljon rikoksen tekijästä kuten esimerkiksi; sähköpostiosoitteen, sähköpostin lähetyskaupungin, Facebook tai muun yhteysverkostossa rikollisen käyttämän nimikkeen joka rikoksen jälkeenkin edelleen saattaa olla jatkuvassa rikollisessa toiminnassa. Lisäksi tiedossa voi olla rikoksen tekijöiden puhelinnumero ja pankkitili, pankkitilinumero vaikkapa jossakin EU alueen pankissa.

Internet näyttää olevan melkein täysin vapaa petollisten, huijarien sekä rikollisen toiminnan kenttä. Seurattuani tietooni tulleiden nettirikollisten sekä petollisten toimia internetin avulla, olen havainnut että rikolliset saavat aivan vapaasti kenenkään heitä hätistelemättä samoilla muuttamattomilla tunnuksillaan toimia vuosikausia viattomasti muiden netinkäyttäjien rinnalla. Nauravat poliisille. Voin sen perusteella arvella että Euroopan laajuisestikin kyseessä on monien miljardien eurojen arvoisia petosten, kiristysten tai muutoin rikoksella otettuja sekä laittomasti hankittuja rahavirtoja. Euroopan yhteisön olisi panostettava laaja-alaisesti nettiturvallisuuden lisäämiseksi sekä nettirikollisen toiminnan lopettamiseksi.

 

0
HannuKTaskila
Oulu

Hannu K. Taskila
Paljasjalkainen Oululainen.
Avioliitossa vuodesta 1968, vaimo ja tytär
Asentajaoppilas - ammattikoulu, työnjohtaja - teknikko, päällikkö, toimitusjohtaja - eMBA Degeree Oulun yliopistosta.
Yrittäjä
Konsultti
Eläkeläinen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu