Suomen ”vihreästä” sähköstä

Suomen ”vihreästä” sähköstä

Sähköön on ladattu valtavasti odotuksia jotta niin sanottuun vihreään talouteen päästäisiin. Yhtenä keinona siihen on lakata polttamasta maapalloon sitoutuneita hiilivetyjä hiilidioksidiksi.

Hiilivedyttömään polttamiseen pääsemiseksi tuotettaisiin paljon sähköenergiaa jolla korvattaisiin kivihiilen, öljyn, kaasun ja vieläpä puun polttamista. Sähkö pitäisi tuottaa päästöttömästi. Niistä lähtökohdista on valtavasti innostuttu tuulimyllysähköistä, aurinkosähköistä, biokaasusta… mm. Kauempana on kaipuu vetytalouteen jossa vetyä voitaisiin tuottaa hajottamalla vesi sähkövirran avulla vedyksi sekä hapeksi. Vety taas voitaisiin hapen kanssa polttaa jolloin saataisiin tuli sekä vettä.

Mutta jotta niin pitkälle laajasti päästäisiin olisi sähköä kasvavassa määrin tuotettava.

Atomivoimalla lämpöreaktio sähkön tuottamiseksi jokseenkin päästöttömästi saadaan aikaan. Tiedossa ovat kaivos- sekä säteilevän materiaalin jäteongelmat.

Tuulimyllyjä on rivakasti pystytetty sekä aurinkopaneeleita katoille asennettu. On kerrottu kuinka monta atomireaktorin tehoa vastaavia näiden tuottama sähkö voisi parhaassa olosuhteissa olla.

Päivä ei yöllä eikä kylmimpänä talviaikana Suomessa juurikaan paista eivätkä pakkasten aikaan tuulet puhalla. Silloin tarvitaan paljon energiaa lämmityksiin. Tuulimylly- eikä aurinkosähköä tule. Tarvittavan sähkön kotimaiseksi tuottamiseksi näiden tuulimylly- sekä aurinkosähkölaitoksien rinnalla on oltava jokseenkin niiden kapasiteetin verran tulevaa säistä ja luonnon olosuhteista riippumatonta säätösähkövoimaa. Olisi siis rakennettava kaksinkertainen sähköntuotantokapasiteetti. Kotoinen vesivoima – säätövoimana ei nykykäyttöön ja kasvavaan tulevaan sähkön tarpeeseen riitä. On käytettävä kaikessa oloissa toimintakykyistä sähköntuotantoa, tai kuten tähän asti on tehty – tarvittava täydennyssähkö on ostettava. Ongelmat Euroopan sähkövoiman riittämättömyydessä nostivat ja nostanevat ensi talven sähkön hinnat pilviin. Vihreyden tavoittelussa aikaisempia polttoon perustuvia kotimaisia voimalaitoksia on suljettu.

Hanhikiven atomivoimalaitoksesta ei tullut mitään. Atomivoimalaitos tuottaa vakaata perusvoimaa. Sekin tarvitsee rinnalleen säätövoimaa.

Säätövoimaa pitäisi pikaisesti hankkia. Parasta olisi että kotimaisin voimin kotimaasta. Mielessäni on yksi mahdollinen idea lisää ratkaisuksi, jota ei ehkä ole tultu ajatelleeksi, olisi Wärtisilän laivadieselvoimalaitokset. Niitä laivakoneiden pyörittämiä voimalaitoksia se yritys toimittaa ympäri maapallon. Voisikohan tällaisen voimalaitosyksikön pikaisesti rakentaa vaikka Hanhikiven alueelle sähkötuotantomme varavoimaksi. Alueelle pyrittäneen myöhemmin saada uusi atomivoimalaitos rakennettua.

Laivadieselit käyvät öljyllä, kaasulla ja varmaankin olisivat kehitettävissä pyörimään myös vedyllä.

.

+4
HannuKTaskila
Oulu

Hannu K. Taskila
Paljasjalkainen Oululainen.
Avioliitossa vuodesta 1968, vaimo ja tytär
Asentajaoppilas - ammattikoulu, työnjohtaja - teknikko, päällikkö, toimitusjohtaja - eMBA Degeree Oulun yliopistosta.
Yrittäjä
Konsultti
Eläkeläinen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu