Kaivattua asiatietoa Natosta – vihdoinkin!

Ukrainassa helmikuussa 2014 käynnistyneen turvallisuuspoliittisen kriisin myötä suomalaisetkin ovat alkaneet uudelleen arvioida, onko oman maamme sotilaallinen turvallisuus tilanteen tasalla. 

Tärkeää yhteiskunnallista keskustelua mahdollisesta jäsenyyden hakemisesta Pohjois-Atlantin liittoon vaikeuttavat YYA-aikoina syvälle iskostuneet uskomukset ja kylmän sodan aikana lietsotut epäluulot. Näitä pyrkii hyödyntämään ja vahvistamaan osa venäjämielisiä suomalaisia, jotka oma-aloitteisesti ovat liittyneet ns. internet- prikaatiin trolleiksi, levittääkseen väärää tietoa mielipiteisiin vaikuttamisen tarkoituksessa, edistääkseen Venäjän kansalliskiihkoisia pyrkimyksiä palauttaa menetetty edesmenneen Neuvostoliiton supervalta-asema. Eipä ihme, jos kansalaiset kokevat asiasta hämmennystä tiedon ristiaallokossa. 

Tiedottamista Natosta ei tähän mennessä ole ottanut kunnolla vastuulleen kukaan, joten kansan syvillä riveillä tiedon taso vaihtelee kovin. Siinä vaiheessa kun Suomi valmistautui kansanäänestykseen EU:n jäsenyydestä, sentään pyrittiin tiedottamaan suurelle yleisölle, mikä tuo järjestö on ja mikä se ei ole. Naton osalta asiallinen tiedottaminen on antanut odottaa itseään — niinpä mielipidetiedustelujen tulokset ovat heijastaneet sinänsä tervettä epäluuloa tuntematonta kohtaan. Ammatillisen asiantuntemuksensa pohjalta taas Upseeriliiton jäsenet ovat mielipidetutkimuksessa selvästi Nato-jäsenyyden kannalla. 

Tästä on seurannut noidankehä: kansansuosionsa puolesta pelkäävät päättäjät menevät kansan selän taakse, joka puolestaan odottaa päättäjien toimivan. Koska Nato edellyttää jäsenhakemukselle kansan tuen, Suomessa tästä on seurannut pattitilanne. 

Vihdoinkin propagandistien disinformaation rinnalla alkaa suomalaisille olla saatavilla myös asiatietoa. Suomen erityisedustusto Natossa antaa nettisivuillaan faktatietoa. Atlantti-seura on julkaissut tiiviin paketin perustietoa, ja myös YLE on vihdoinkin täyttämässä palvelutehtäväänsä. Erinomaisen selkeä kuvaus isäntämaasopimuksen luonteesta löytyy Suomen Sotilas -lehden tasokkaasta pääkirjoituksesta. Monet levitetyt harhaiset uskomukset kumoutuvat niiden tiedoilla. 

Tämä "lyhyt oppimäärä" on vasta hyvä alku — sen lisäksi tarvittaisiin Suomen erityisedustusto Natossa tuomaan diplomaattinsa ja asiantuntijansa ajankohtaisohjelmiin kertomaan arkisia havaintojaan järjestöstä, jota he seuraavat läheltä. Sisäpiirin kokemuksista kuullaksemme meidän olisi kutsuttava tietoaan jakamaan edustajia Virosta, Tanskasta ja Norjasta. 

Koska eduskuntavaaleissa huhtikuussa 2015 Nato tulee olemaan keskeinen vaaliteema, keskustelu on nyt mitä ajankohtaisinta; oikeaa, paikkansa pitävää tietoa siinä ei koskaan voi olla liikaa. Asia ei myöskään ole yksinkertainen eikä yksioikoinen, mikä varsin hyvin käy ilmi Tasavallan presidentti Sauli Niinistön kannanotoista. Mutta rakentavan, vastakkaistakin näkemystä kunnioittavan keskustelun käymisestä voimme kaikki ainoastaan hyötyä. 

 

P.S. Englantia osaaville kaikkein monipuolisin tietolähde on toki kuulla asiat "suoraan hevosen suusta".

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu