Kenraali Wesley Clark: Venäjä valmistelee keväthyökkäystä Ukrainaan

Aiempi Naton Euroopan joukkojen ylipäällikkö, Yhdysvaltojen kenraali evp Wesley Clark arvioi Venäjän valmistelevan Ukrainaan kevätoffensiivia, joka voisi toteutua ortodoksisen pääsiäisen jälkeen 12. huhtikuuta lähtien, ja ”mitä todennäköisimmin” ennen II maailmansodan Euroopan voitonpäivää 8. toukokuuta.
Kenraali Clarkin mielestä Yhdysvaltain tulisi Obaman hallinnon linjausten hengessä 1) jakaa tiedustelutietoa Ukrainalle, jotta se saa ennakkovaroituksen uudesta Venäjän hyökkäyksestä 2) valmistella myös tappavaa aseistusta sisältävä avustuslähetys, sijoittaa se ennakkovarastoon, varata sille strateginen lentokuljetus sekä varoittaa presidentti Vladimir Putinia ennakkoon siitä, että ensimmäisten merkkien tullessa uudesta hyökkäyksestä USA lähettää Ukrainalle apua, mukaan lukien tappavaa aseistusta.
Nämä toimet noudattaisivat presidentti Obaman politiikan rajoituksia olla lähettämättä tappavaa voimaa, mutta apua voitaisiin ennakkoon julkistaa ja käyttää pelotteena Venäjää vastaan. Clark uskoo tiedon USA:n avusta vaikuttavan Ukrainan asevoimiin kautta linjan adrenaliinipistoksen tavoin.
Kenraali teki maaliskuun puolivälissä Ukrainan matkan yhdessä kahden muun evp-kenraalin kanssa, kenraaliluutnantti Patrick M. Hughes’in (aiempi Defense Intelligence Agency’n johtaja) ja kenraaliluutnantti John S. Caldwell’in (aiempi Yhdysvaltain armeijan tutkimus- kehittämis- ja hankintapäällikkö).
Tutkimustensa ja kontaktiensa pohjalta he päätyivät johtopäätöksiin, että Ukraina tarvitsee välitöntä sotilasapua seitsemällä avainalueella:
- strateginen kuvaustiedustelu ja elektroninen/viestitiedustelu, joka on riittävän tarkkaa ja ajanmukaista antaakseen varoituksen alkavasta hyökkäyksestä
- pitkän kantaman liikkuvat panssarintorjuntajärjestelmät sekä lyhyen matkan Javelin-järjestelmä, kummatkin lämpökuvantamisella varustettuna
- suojatut taktiset viestiyhteydet ajoneuvotasolle
- nykyaikaiset paikannustutkat pitkän kantaman raketinheitinten tuliasemien havaitsemiseksi
- lämpö- tai valonvahvistintähtäimillä varustettuja tarkkuuskivääreitä tarkka-ampujien torjuntaan
- nykyaikaisia tiedonkeruu- ja elektronisen sodankäynnin järjestelmiä, jotka ovat tehokkaita Venäjän digitaalisia viestiyhteyksiä vastaan
- lennokkien torjuntajärjestelmiä, joita on toimitettavissa lähitulevaisuudessa kevätoffensiivin torjumiseksi
Clark totesi Ukrainan joukkojen taistelleen Venäjän ensi linjan joukkoja ja separatisteja sekä näiden korkeateknologisia aseita ja lennokkeja vastaan, joita USA:n joukot eivät ole joutuneet kohtaamaan.
Minskin toinen tulitauko on voimassa helmikuusta lähtien joten kuten, ja separatistit ovat vetäneet osan tykistöään taaksepäin sopimuksen mukaan, osan ollessa kätkettyinä etulinjan asemiin. Sotatarvikkeita tuodaan täydennyksenä Ukrainaan avoimen rajan kautta Venäjältä. ETYJ:n tarkkailijoiden on määrä todeta raskaiden aseiden vetäminen aselepolinjalta. Kuitenkin ETYJ:llä on vain muutamia tarkkailuasemia ja yli puolet sen tarkkailuhenkilöstöstä on Venäjän sotilaita, joilla on vapaa pääsy tarkistamaan Ukrainan asemia. ”ETYJ ei ole toimintakykyinen” Clarkin mukaan, joka aikoinaan johti rauhanturvaoperaatiota Kosovon sodassa ollessaan NATO:n Euroopan joukkojen ylipäällikkö 1997—2000.
Moskovan päämäärä Ukrainassa on Clarkin mukaan palauttaa se Venäjän vaikutuspiiriin. Venäjän sotasuunnitelmassa on neljä vaihetta: terrorismi, epätyypillliset joukot, Venäjän rauhanturvaajat sekä vetäytymisvaihe.
Spetsnaz –erikoisjoukot valtasivat rakennukset operaatioissa Donetskissa ja Luhanskissa Itä-Ukrainassa.
Putin itse toimi välillä sotilaskomentajan roolissa, mutta hänen tavoitteensa on paljon laajempi kuin Ukraina. Se on horjuttaa Itä-Euroopan kansojen tunnetta hyvinvoinnista ja luottamuksesta Natoon, ihannetapauksessa ajaa pysyvä kiila USA:n ja sen eurooppalaisten liittolaisten väliin, sekä läntisten liittoutuneiden ja Itä-Euroopan väliin.
Kenraali Clarkin mukaan tarvitaan tasapainoista lähestymistapaa. Sanktioiden vaikutuksella on rajansa. Niitä tarvitaan, mutta tarvitaan myös Ukrainan kykyä puolustautua, jota on vahvistettava kysymysten saamiseksi takaisin diplomaattisten kanavien piiriin ja pitämiseksi siellä.
Kenraali evp Wesley Clarkin mielenkiintoinen esitys ja sen jälkeinen keskustelu on nähtävissä webcastina internetissä osoitteesta http://www.atlanticcouncil.org/events/webcasts/general-wesley-clark-excl…
Venäjän sotavalmistelut tai tarkemmin uuden laajemman hyökkäyksen aloittaminen Ukrainaa vastaan vaikuttaa hyvin todennäköiseltä. Siihen sopii oikein hyvin se, että Venäjä valmistelee rajasopimuksen lopullista hyväksyntää Viron kanssa. Putin pelaa kaksilla korteille, kuten tähänkin asti. Venäjä käyttää uhkailuja ja rauhantahtoisia lausuntoja sen mukaan kuin parhaakseen katsoo. Päälimäisenä kuitenkin ovat laajentumispyrkimykset.
Venäjä pysähtyy vasta, kun sen talous romahtaa lopullisesti, kuten kävi Neuvostoliitolle. Sotiminen maksaa ja muutoinkin talous on alamaissa. Voi silti mennä hyvinkin pari kolme vuotta ennen kuin Venäjällä olot kurjistuvat tarpeeksi, jotta siellä todella ryhdytään vaatimaan talouden uudistamista ja sotimisen lopettamista. Vasta sen jälkeen, kun Venäjä aidosti vetäytyy, pakotteiden purkaminen tulee ajankohtaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän loistava ääni Janus Putkonen antaa verkkomediassa sivutatukea tulevalle hyökkäykselle. Heidän mukaansa Ukraina valmistelee hyökkäystä, joten vastahyökkäykselle on tarvetta.
Janus ei etsii lähteet Venäjän valtion hallinnassa olevasta mediasta ja Venäjän tiedonannoista. Venäjän totuus löytyy siis sieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös tämä Putkonen ole niitä IPU:n miehiä, oletan.
Ilmoita asiaton viesti
Samantapaista porukkaa ainakin. Kovin niitä mainostaa blogialustansa sivuilla.
Ilmoita asiaton viesti
IPU:n miehiä on!! Oli Eurovaaliehdokkaanakin.
Oikein on Putkonen avannut Donbass-spesiaalin… Onkohan Suomen verottaja ajan tasalla, tulot on varmasti huomattavat.
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=11
Ilmoita asiaton viesti
Entisen Neuvostoliiton ja Nyky-Venäjän perinteeseen kuuluu aloittaa offensiivi aina ”vastahyökkäyksellä”.
Siksihän tarvittiin lavastetut Mainilan laukauksetkin ”oikeuttamaan” hyökkäys Suomea vastaan koko rajan pituudelta 30.11.1939, siksi tarvittiin oman salaisen palvelun FSB:n tekemät kerrostaloräjäytykset Moskovassa 9.9.1999 oikeuttamaan toinen tshetshenian sota. Ks. http://www.11syyskuu.net/fsb.htm
Näiden janusputkosten motiivit eivät lakkaa minua ihmetyttämästä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei aina, sillä Aatu kerkesi ensin, kun neuvostojoukot olivat hyökkäysryhmityksessä ja siksi rintama puhkesi kuin munankuori.
Ilmoita asiaton viesti
Naton uusi ”keihäänkärki” harjoittelee Venäjän läntisillä rajoilla:
http://www.washingtonpost.com/news/checkpoint/wp/2…
Ilmoita asiaton viesti
Mikään muu ei olisi voinut nostattaa Naton motivaatiota ja henkeä samoin kuin Putinin maaliskuusta 2014 käynnistämät operaatiot.
Ilmoita asiaton viesti
Eläkkeellä oleva kenraali Wesley Clark kollegoineen toimii yksityishenkilönä, eivätkä he edusta Yhdysvaltain tai Naton virallista politiikkaa, vaikka Clarkilla onkin merkittävät poliittiset kanavat ja asema demokraattipuolueessa. Vain yksityishenkilön roolissa amerikkalainen kenraali voi toimia tällä tavoin Ukrainassa, joka on ainoastaan rauhankumppanin asemassa Natoon.
Nykyisin 70-vuotiaan Wesley Clarkin ura on huikea: http://en.wikipedia.org/wiki/Wesley_Clark
Kurssiensa priimuksena edenneen sotilasuransa ja Oxfordin yliopistossa opintojensa ohella hän on välillä tavoitellut demokraattien presidenttiehdokkuutta. Hän soti Vietnamissa ja haavoittui siellä, ja sittemmin hänen uransa jatkui nousujohteisena Pentagonissa ja NATO:n korkeimmassa virassa Euroopassa, the Supreme Allied Commander Europe (SACEUR), jolloin hän johti YK:n turvallisuusneuvoston toimeksiannosta Kosovon sotaa, mikä on kuvattu yllä linkitetyssä Wikipedian artikkelissa. Clark jos kuka on ollut näköalapaikoilla.
Blogin lopussa linkitetty webcast alkaa 5 minuutin esittelypuheenvuorolla, jonka jälkeen Clark pitää sujuvan ja eloisan esityksensä johdonmukaisesti siviilipuvussa ilman muistiinpanoja ja PowerPoint-sulkeisia, puhuen selkeää englantia. Esitys sisältää lukuisia kiinnostavia yksityiskohtia, joiden kommentointi veisi tekstiä sivukaupalla.
Ilmoita asiaton viesti
Debaltseven valtaus oli erittäin tärkeä tässä ennakkovalmistelussa. Se on maantie- ja rautatieliikenteen solmukohta ja takaa massiiviset kalustojen ja miehistön siirrot suoraan Venäjältä. Sieltä joukot voi jakaa nopeasti mihin ilmansuuntiin tahansa. Samoin Donetskin lentokentän saaminen sopii tähän kuvioon. Olisi mukava tietää ammattilaisilta tai asioihin paremmin perehtyneiltä, joko kentän raivaus on täydessä vauhdissa ja minkälainen tasankomaasto on talven jäljiltä tällä hetkellä ja milloin se kestää raskaat panssarit. Se voi ennakoida hyökkäysajankohtaa. Venäjä juoksee tällä hetkellä aikaa vastaan, koska valtion talous syöksyy kiihtyvällä vauhdilla.
Ilmoita asiaton viesti
Tänään päivätyn uutisen mukaan Debaltseven ja Ilovaiskin rautatieasemia kunnostetaan asekuljetuksia varten:
http://www.unian.net/war/1063823-boeviki-vosstanav…
Ilmoita asiaton viesti
Nää on näitä ns. lobbausuutisia. Asetelmahan on se, että sekä Saksa että Venäjä koettaa kaikin tavoin saada Ukrainan sisällissodan loppumaan kun taas amerikkalaiset haluaa sodan kiihtyvän. Siellä päässä senaattia koetetaan kovaa kyytiä lobata aloittamaan massiiviset asekuljetukset Ukrainan suuntaan. Tietenkään tämän uutisen informaatiopuolessa ei ole järjen hiventäkään.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan” sisällisota” päättyy jokseenkin heti, kun Venäjä vetää joukkonsa ja aseistuksensa pois Ukrainan alueelta. Sitä se ei kuitenkaan tee, vaan suuressa uhossaan valmistelee seuraavaa hyökkäystä, muka torjuakseen rajoillaan olevaa uhkaa.
Se on täyttä valetta. Ainakaan minun tiedossani ei ole sellaista Venäjän raja-aluetta, josta vihollinen olisi tunkeutumassa Venäjälle. Sen sijaan Venäjä operoi toisten valtioiden alueilla. Keskeisin hyökkäyksen kohde nyt on Ukraina.
Ilmoita asiaton viesti
On myös mahdollisuus, että Venäjä ei pyri lopettamaan konfliktia, vaan sillä on muita suunnitelmia. Kannattaa pohtia joskus myös muitakin vaihtoehtoja. Lappusilmähevonen-tekniikalla näkee vähemmän.
Se mikä näyttää ankalta, liikkuu kuin ankka ja ääntelee kuin ankka, on yleensä ankka. Sopii soveltuvin osin myös Venäjän touhuihin Ukrainassa. Ilmeisin vaihtoehto on yleensä todennäköisin.
Ilmoita asiaton viesti
Jukka Nieminen on täysin oikeassa. Sota loppuu heti kun lopetetaan pistämästä hanttiin hyökkääjälle. Jos nyt sanottaisiin ettei kukaan vastusta, eihän sinne Venäjän kannattaisi mitään keväthyökkäystä edes suunnitella, eihän Jukka?
Ilmoita asiaton viesti
Voin varmaan kertoa ihan luottamuksella ettei Venäjä ole ukrainaan suunnittelemassa keväthyökkäystä, ei kesä- syksy- tai edes talvihyökkäystä. Koko juttu on ihan puhdasta lennokasta satua alusta loppuun
Ilmoita asiaton viesti
Perusteluja, kiitos. Miksi Yhdysvallat haluaisi sodan Ukrainassa kiihtyvän? Tai ketkä sitä siellä haluavat?
Mielestäni Yhdysvaltain etu Ukrainassa ei suinkaan ole sodan kiihdyttäminen, vaan Ukrainan nykyisen hallituksen tukeminen. Sen tavoitteena taas on rauhoittaa tilanne ja saada Ukrainan alue hallintaansa.
Kuten blogikirjoituskin osoittaa, Yhdysvalloissa on erilaisia näkemyksiä siitä, miten sen tulisi Ukrainan kriisiin suhtautua. Obama on osoittautunut ulkopoliittiseksi heikoksi johtajaksi. Tämähän ei kaikkia miellytä. En pitäisi ihmeellisenä, vaikka innokkaimmat näistä toisinajattelijoista toimisivat ”yksityisesti” Ukrainassa tavoitteidensa edistämiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kysytäämpä näin.. mitä täytyy tapahtua,että voit todeta esim. tämän kenraalin olevan väärässä arvioidensa kanssa? Riittääkö siihen,että Venäjä ei hyökkääkään vai jääkö tähän sellainen mahdoton tilanne,että kenraali on joka tapauksessa oikeassa arvioineen,koska Venäjä on paha joka tapauksessa?
Ilmoita asiaton viesti
Vastaan kirjoittajan puolesta:
Venäjä pyytää anteeksi Ukrainaan hyökkäystä, palauttaa Krimin, korvaa lentokoneen alasampumisen, korvaa tuhoamansa kylät ja omaisuuden, palauttaa varastamansa hiilen ja muun omaisuuden, maksaa omaisille kaikista tappamistaan ihmisistä ja vetää joukkonsa takaisin Venäjälle sekä lupaa jatkossa pysyä omien valtiorajojen sisällä.
Jos Venäjä toteuttaa kaikki, jenkkikenraali on väärässä ja minä lupaan kirjoittaa lopun ikääni Venäjästä kauniita asioita.
Koska olen realisti, uskon Venäjän hyökkäävän, koska se ei ole saavuttanut tavoitteitaan Ukrainassa.
Ilmoita asiaton viesti
En kaipaa vastauksiasi,koska ne jo tiedetään.
Kaipaan jotakin enemmän asioita pohdiskelevaa enkä tuota sinun tarjoamaasi rasittavaa tuuttausta.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan sama. Kaltaisesi toverit täällä boostaavat Venäjää niin suurella pieteetillä, että se olisi enemmänkin huvittavaa jos se ei säälittäisi.
Jos aloitetaan ajasta ennen Krimille hyökkäystä, miten olet osannut ennustaa Venäjän käyttäytymistä? Veikkaan, että et mitenkään. Tovereille Venäjä on pyhä eikä koskaan syyllisty mihinkään.
Ilmoita asiaton viesti
En ole vielä koskaan sanonut Venäjästä mitään positiivista joten… se siitä uskottavuudestasi ja sama tuuttaus jatkuu.
Ilmoita asiaton viesti
Myös Ukrainan Puolan suurlähettiläs Andrii Deshitsia odottaa Venäjän uutta suurhyökkäystä Ukrainassa ja mahdollisesti Baltian maissa. Deshitsia on entinen Ukrainan ulkoministeri ja sitä ennen suurlähettiläs Suomessa.
http://regnum.ru/news/polit/1912025.html
Ilmoita asiaton viesti
Työjärjestysasiana: tässä vaiheessa, keskustelun päästyä jo varsin kiinnostavaan vaiheeseen, joudun valitettavasti vetäytymään siitä välillä lastenlasten vierailun ajaksi.
Suosittelen vastausten hakemista mm. yllä blogin lopussa linkitetyn webcastin katsomisella – se kestää toki yli tunnin, mutta kertoo todella paljon ja on sen väärti. Palaan kyllä tänään asiaan paremmalla ajalla.
Ilmoita asiaton viesti
Wesley Clark on sanonut muutakin tästä jo vuosia sitten alkaneesta geopoltiikasta, joka nyt on ehtinyt Ukrainaan ja kolkuttelee myös Skandinavian ovia.
Iso kuva jää hyvin vajaaksi, jos katsotaan siitä pientä palaa. Kuten yhtä haastattelua.
Linkki: https://www.youtube.com/watch?v=r8YtF76s-yM
Ilmoita asiaton viesti
Jarille kiitokset yllä olevasta linkistä videoon, joka paljastaa kenraali Wesley Clarkista keskeisen luonteenpiirteen: hän on säälimättömän rehellinen mies.
Clark puhuu suoraan ja suunsa puhtaaksi Yhdysvaltojen politiikalle erittäin noloista asioista, kuinka kyseenalaisin perustein USA lähti Irakin sotaan jne. Hänen kommenttinsa on osuva: ”ellei Lähi-Idässä olisi öljyä, siihen suhtauduttaisiin kuin Afrikkaan”.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin länsikenraaleilla on se etu, että he yleensä ovat hyvin koulutettuja, heillä on kokemusta, hyvä palkka ja he ovat uransa huipulla. Kun listaan lisätään se, että yleensä he ovat ongelmien ratkaisijoita, eivät ongelmien tekijöitä, kenraalit yleensä uskaltavat sanoa. Uran huipulla oleva, kovissa liemissä keitetty kaveri on yleensä se, jolla ei ole auktoriteettiongelmaa. He sanovat asiat niin kuin ne ovat, ei niin kuin niiden halutaan olevan. Ei ole sattumaa, että monissa maissa kenraalit nauttivat suurta arvostusta ja luottamusta, ja heistä on tullut jopa valtioidensa päämiehiä.
Jokainen voi vain kuvitella, mitä tällainen kenraali miettii tavatessaan velton, tahdottoman ja monta mieltä olevan poliitikon, joka on poliittisen broilerihautomon tuote. Ei välttämättä ihan yleviä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on yksi esimerkki lisää.
Saksalainen Naton kenraali Harald Kujat.
Taustalla näkee, miten poliitikot ovat vaivautuneita virallisen totuuden vastaisesta tiedosta. Tämä kenraali ei anna sen velttoilun häiritä.
https://www.youtube.com/watch?v=oOKCoZqaLxk
Juuri virallisen tiedon kanssa olevat ristiriidat, kuten Kujat, tuo esiin, tai Hägglund tai kuka tahansa, jos arvoasemiin luottaa, tuo tarpeen kyseenalaistaa virallinen tiedotus.
Tästä kapeasta viitekehyksestä katsottuna esimerkiksi Clark (Monosen kirjoitus) ei valehtele. On totta että täysimittaiseen sotaan Ukraina tarvitsee aseistusta ja tietoja.
Ne on aivan omat ja toiset syyt, miksi koko konflikti on alkanut (etenkin suomalaisessa lehdistössä)?
Clarkin tapainen on hyvä aloitaa. Syvemmälle mennessä Kujat tai Hägglund, sitten mennään perustuksiin asti kerros kerrokselta, jotta voimme tehdä tarpeellisia ratkaisuja koko kuvan perusteella.
Homma pysähtyy, jos omassa kapasitettissa on jo vastaus koko tiedotukselle: Olipa se liittyminen tai ei-liittyminen natoon. Tietty optio säilyttää jokaiseen ilmansuuntaan.
Kaiketi yksi piirre, miksi kaukopartiomiehemme menstyivät.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Hän tuo videoissa esiin, että ei oma hallinto ole tietoinen miksi niitä tehtäisiin. Niitä vain nyt tehdään. Tulee tuntuma että samasta asiasta syytetään venäläisiä. Järjettöminä juttuina. Ikään kuin tapahtumista puuttuisi järki kokonaan. Myös Usa:n hyökkäilyistä.
Suurvaltojen järki -luonnonvarat-bisnes-valta- löytyy myös Ukrainasta, mutta Nato-asian vuoksi se jää täällä kertomatta. Myös Clarkilta.
Onko Clark eläkkeellä vai onko mukana miljardiluokan bisneksessä, kannattaa selvittää itse. Jos haluaa syventää motiiveja hänen puheilleen?
Toisten kertomana asia ei vakuuta. ”Sen lauluja jne….”
Onhan meilläkin valmiuslaissa ensisijaisesti määrätty maanpuolustukseen pankki- ja vakuutustoiminta -bisnes-. Loogista että suuromistajien etuja puolustetaan. Tavallista maailman menoa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Ukrainassa jotain tapahtuu niin länsimediassa ja tietyntyyppisten henkilöiden mielestä se on aina Venäjä joka hyökkää. Jos Venäjä hyökkäisi Ukrainassa, ei Ukrainan armeijalla eikä oligarkkien yksityisarmeijoilla olisi vastaanpanemista. ”Terrorismin” vastaiset rankaisuoperaatiot itä-Ukrainassa ovat jo osoittaneet Ukrainan armeijan haluttomuuden ja natsien kyvyttömyyden sotaan.
Ennustus: Poroshenko yrittää säilyttää suosionsa ja aloittaa keväällä jälleen kerran sotatoimet itä-Ukrainassa. Rahaa ja aseita uuteen offensiiviin on hänelle jo toimitettu. Lännessä ja erityisesti Suomessa ja Usa:ssa mediat vauhkoavat kuinka Putin jälleen hyökkää ja rikkoo LÄNNEN aikaansaaman Minskin tulitaukosopimuksen. Etutikki on puolivoittoa mutta tälläkin kertaa Poroshenko saa turpaan ja menetää nyt Mariupolin. Ranska ja Saksa ovat jälleen vaikeassa asemassa kun lisäpakotteita huudetaan Venäjää vastaan. Venäjän poissulkemista SWIFT-järjestelmästa puhutaan tosissaan vaikka Putin on todennut sen vastaavan sodanjulistusta.
”Kaksi turistia ajoi kolarin Ranskassa. Toinen oli humalassa ja toinen puhui kännykkään. Turistit olivat Amerikkalainen ja Venäläinen. Kumpi oli humalassa?”
Ilmoita asiaton viesti
Ipulaiset ainakin näyttävät olevan kohmelossa.
Ilmoita asiaton viesti
Ovatko todella kovassa sodassa tai valmistautumassa siihen, kuten herra Clark sanoo?
Juuri tekivät massiivisen kaasutoimitussopimuksen.
http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2015/04/04/ukr…
Oliskohan siellä jotakin muuta meneillään, joka uutisoidaan meillä ihan muista syistä? Näitä kysymyksiä vain heräilee. On se jännä juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Koko ajanhan siellä on taisteltu. Meidän ei tarvitse kauan arvailla, kohtahan me saamme sen tietää, mikä on meininki. Reilu vuosi sitten ennustin paikallisessa lehdessä julkisesti, että Venäjä hyökkäisi maayhteyden luomiseksi jo ennen talvea, mutta näköjään erehdyin. Taisi tulla ongelmia rahoituksessa. Jos ennustus meni pieleen puolella vuodella, voin kyllä elää sen kanssa.
Debaltseven ja Donetskin lentokentän valtaukset ovat olleet strategisesti tärkeitä, joten on turha luulla, että niistä taisteltiin huvikseen. Venäjän sotaharjoitukset, joukkojen ja kaluston keskitykset Krimille ja Itä-Ukrainaan merkitsevät suurhyökkäystä, jolla tavoitellaan maayhteyttä Krimille. Pitää vain toivoa, että Ukraina pystyy vastaamaan, kun operaatio alkaa.
Hyvä veikkaus on, että homma alkaa yhtä aikaa Mariupolin pohjois- ja itäpuolelta, ja kun homma alkaa olla paketissa, myös Krimin suunnasta lännestä. Mariupol on siitä ikävä, että se on iso eikä sitä oikein voi kiertää, eli kaupunkia kiertävät kehätiet puuttuvat. On siis saatava koko kaupunki. Onneksi se voi koitua Venäjälle liian kovaksi palaksi, ja Ukrainan ainoa tehtävä onkin saada aikaa valtavia tappioita venäläisille. Jos Mariupol pystyy pitämään pintansa edes vuoden, ollaan Venäjän suhteen voiton puolella. Tuossa vaiheessa Venäjä on taloudellisesti raunioina ja konttaa kunnolla. Voi olla, että isänmaan itsenäisyyspoikia itkettää, mutta näin se vain menee.
Ilmoita asiaton viesti
Olikohan niin, että Venäjän piti myydä kaasua alehintaan kun Ukraina kertoi lopettavansa kaasun oston Venäjältä. Ei niin alhaiseen hintaan kannattanut myydä kuin kolme kuukautta. Armeijan varustaminen vaatii paljon rahaa joten kaasua on myytävä vaikka vähän huonompaankin hintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ainoa fakta, jos pitää median tieto paikkansa, on tuo. Jatko menee helposti mielikuvituksen tai spekulaation raiteelle, riippuen onko henkilö natolle myönteinen vai kielteinen?
Ilmoita asiaton viesti
Siis se, että armeijan varustaminen vaatii suhteettoman paljon rahaa Venäjällä ei ole mielikuvituksen tuotetta. Vuonna 2015 Venäjän puolustusbudjetti on noin 73 miljardia euroa. Se on aika paljon kun kassassa on 350 miljardia euroa.
Mikä olisi siis sopiva puolustusbudetti. Jos on tavallisille venäläisille myönteinen, summa liian suuri, kun ottaa huomioon, että valtiolla on muitakin menoeriä kuin armeija.
Jos taas on natomyönteinen, summa on liian pieni, 350 miljardia olisi sopiva summa.
Ilmoita asiaton viesti
Olet varmasti oikeilla jäljillä ja Usa:ssa se vaatii siihenkin monikertaisen summan, sielläkin on muita menoja mihin rahaa ei riitä. Ei eroja.
Mutta mitä sitten? He tekevät niin kuin parhaakseen näkevät. Se kumpi niistä käyttää enemmän, moninkertaisesti, haluaa vielä myös meidät tuekseen.
Ymmärrän, suora ottelu kokoistaan vastaan, ensimmäistä kertaa historiassa on pelottava kokemus. Siinä voi käydä miten tahansa. Kaikki tuki kelpaa.
Seuraamme mitä tapahtuu kaasun lisäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Heheh, vai tasavertainen! Budjettivertailussa ei läheskään (usa 550 mrd, rus 75 mrd), mutta kiinnostaisi nähdä mitä tavallinen iivana tekee kun eläkkeiden ja palkkojen maksaminen ja sotu loppuu. Pysyykö kannatus 80 presentissa?
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti et lue kaikkea tietoa.
Juuri tuli silmiini Aasian kehityspankista, miten Venäjä liittyi siihen. Kiina ilmaisi tyytyväisyytensä päätökseen. Liittymässä useita euroopan maita mm. Ranska, Britit. Forbes uutisoi kahden tutkimuslaitokset gallubit, saksalainen ja amerikkalainen, miten Krimiläiset ovat tyytyväisiä Venäjään liittymiseen. Bloombergin ilmoituksen mukaan rupla vahvassa kunnossa.
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-04-05/…
En ota näihin sinällään kantaa, katson vain mitä tämän maan media näistä ja näiden rinnalla julkaisee. Huonolla tolalla on mediamme, noin yleisesti.
Otan mieluummin kantaa oman maan eläkeläisiin, joista on tullut leipäjonojen lisäksi karua luettavaa. Sinulla saattaa olla se puoli hanskassa ja energia riittää arpomaan naapurin asioita.
Ilmoita asiaton viesti
”Otan mieluummin kantaa oman maan eläkeläisiin, joista on tullut leipäjonojen lisäksi karua luettavaa”.
Olen kyllä huomannut tuon huolestumisesi meidän leipäjonoistamme. Onneksi Venäjän taloutta on hoidettu hyvin ja krimiläiset ovat tyytyväisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tuon huolestumisen näet, niin näet kyllä tarkasti.
Mutta silloin ymmärrät myös miten EU ja €uro ovat vieneet valtion talouden (sis. yksityiset + leipäjonot+armeija) katastroofiin ja huononevaan jamaan. Ja nyt sitä linjaa halutaan jatkaa ja vielä seuraavaan, Natoon.
Kappas vain eikä korjata ensin entisiä. Kukapa niitä kun on mukavia ulkomaisia aikaa tappavia viihteitä.
Mutta kuten sanoin jo kerran, sillä tasolla mennään missä kesksutelijoilla on samat kyvyt. Jos painoja nostetaan tai lenkkiä juostaan yhdessä, niin se tehdään heikomman tasolla. Sama laki.
Ilmoita asiaton viesti
Nosta vaan tasoa rauhassa, ei tarvitse odotella meitä heikompia.
Ilmoita asiaton viesti
Hyökkäyssotastrategian kannalta kevät on taktisesti hyvä ajankohta käynnistää suuri mittainen hyökkäysoperaatio. Näin aikanaan myös puna-armeija toimi jatkosodassa Suomea vastaan mm. kevään -42 kelirikkohyökkäysten aikaan pyrkien saamaan ratkaisevan läpimurron aikaan kelirikon vaivaamien huoltoyhteyksien vaivatessa suomalaisten joukkojen huoltoyhteyksiä ja saavuttamaan hyvät lähtöasemat kesän jatkohyökkäykselle. Samoin eräs Operaatio Barbarossan epäonnistumisen syitä oli se, että operaation aloitus viivästyi Saksan jouduttua sitomaan joukkojaan tarpeettomasti Balkanilla Italian aloittamaan taisteluihin vastoin Saksan omia suunnitelmia. Tämä johti puolestaan siihen, että syksyn -41 kelirikko ja talvi tulivat liian nopeasti vastaan ja Saksalta jäi Moskova valloittamatta. Näitä historian oppeja Venäjä tulee nyt häikäilemättä hyödyntämään tämän loppukevään aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Majuri sanoo asiaa, että koko ajan on taisteltu. Se että ketkä siellä ovat koko ajan taistelleet, niin täytyy laskeutua satelliitti korkeuksista alemmas nähdäkseen se.
Venäjän armeijaa ei kannata tähän kohtaa tyrkyttää. Näin maallikollekin on selvää, että jos heidän 7. armeija olisi lähtenyt liikkeelle, niin maassa olisi rauha, ok kuoleman rauha, mutta rauha kuitenkin ja Porotshenko kumppaneineen muualla.
Myös median on ollut avattava Oligarkkien yksityiset palkkajoukot. Aikaa siihen meni mutta kuitenkin. Separatistit ovat seuraava, jotka ihme väännöllä saadaan melkein venäläisiksi joukoiksi. Ja myös Kiovan hallinnon joukkoja, joissa on reiluhko annos ulkolaisia. Kappas vain ja läytyy amerikkalaisiakin US-Armystä venäläisten vapaaehtoisten lisäksi.
Asetoimituksiin en ota kantaa. Viittaan vain Ari Rusilan blogiin, joka on varteenotettava mahdollisuus.
Sopan ainekset ovat hyvin kasassa lämmittämistä varten. Mitä siinä on mausteita? Nyt täytyy kiittää sekä blogistia, että muutamaa muuta kommentoijaa, kun viittasivat Verkkomediaan. Ei sieltä mutta sitä kautta löytyi Usa:n nykyisen ja ex-hallintojen jäsenten suuryrityksiä, jotka ovat hyötyneet sodista. Mm Cheney, heidän ex-varapresidenttinsä on tiennannut Halliburton yhtiöllään 39-miljardia Irakin sodalla. Nykyisen poika on nimitetty Ukrainan isoimman energiayhtiön hallitukseen. Puhumattakaan muusta mitä tuli vastaan.
Putinista ja hänen ”piiristään” on puhuttu suuryhtiöiden ja valtavan omaisuuden haltijana. Nyt alkaa olemaan katetta näille puheille hieman enemmän, riippumatta mikä totuus on, mutta läpi maailman.
(jos jollain on linkkejä aiheen tutkimiseen, niin kiitos niistä?)
Tiivistettynä geopolitiikka vaikuttaa olevan suuromistajien välistä kädenvääntöä, jossa kansalliset armeijat ovat heidän nyrkkinsä. -Suurvaltojen ulko- tai geopolitiikkaa-. Sitähän Hägglund kirjassaan sanoi. Antoi ikään kuin avaimen, jolla jokainen halukas pääsee sisään. Itse vain täytyy tehdä työ.
Tähän viitekehykseen voi laittaa eri seknaarioina, niin Venäjän- tai Naton hyökkäykset, Clarkin puheet jne.. Riippuen asiantuntijan puolen valinnasta.
Tapahtumat myöhemmin näyttävät mitä ja miksi tapahtui?
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Kohta näemme mitä tapahtuu.
Siinä vaiheessa kun Pravda alkaa kirjoittelemaan tulevasta interventiosta, kestää noin pari viikkoa, kun alkaa tapahtua. Näin tapahtui Krimin osalta ja kesähyökkäyksen kanssa. Tsekatkaapa, löytyykö sotaa ennustavia artikkeleja Georgian ja Tsetsenian osalta ja ilmoitelkaa, jos löytyy. Georgian osalta havaitsin RTS-indeksin romahduksen ennen hyökkäystä,joten ennakkomerkkejä voi löytää myös sieltä. Valtaeliitti tulee saamaan tiedon ennakkoon, joten jos tulee yllättäviä romahduksia ruplan arvossa tai pörssissä, se voi ennakoida myös hyökkäystä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kun kirjoittamaasi yhdistetään jäjempänä olevaan Rauno Lintusen tekstiin, niin silloin kuva alkaa hahmottumaan paremmin ja kokonaisena ympyränä.
Aina on joku syy johonkin reaktioon, myös Georgiaan. Vaikka se ei näy meille mistään julkisuudessa tai näytetään toinen syy.
Jos asia on siihen suuntaan, mitä Lintunen kirjoittaa niin venäläisten tiedustelu on ollut niistä selvillä paljon aikaisemmin mitä HS, YLE, Newsweek jne.. Ne eivät tiedä. Puhumattakaan miten asian uutisoivat. Venäläiset tai Ukrainan tapauksessa separatistit reakoivat venäläisten tiedustelun tietojen perusteella.
Mediahan on uutisoinut, että kyse on milloin ”aspergerista” tai jostain muusta, mihin ei ole mitään järjellistä syytä. No se nyt on sen toimintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Joukko USA:n eläkkeellä olevia kenraaleita valmistelee uutta Kiovan vallankaappausta. Oligarkki Ihor Kolomoiskyillä on Ukrainan suurin yksityisarmeija.
USA tarvitsee Kolomoiskyin armeijaa vallankaappauksen tukemiseksi ja nostaa sitten Kolomoiskyin Ukrainan johtoon.
Venäjän Ääni tänään: ”Ukrainan parlamentin jäsen Sergei Lestshenko kertoi oligarkin ja Dnepropetrovskin alueen entisen kuvernöörin Ihor Kolomoiskyin olevan Yhdysvalloissa. Lestshenkon mukaan Kolomoiskyi sai kertaviisumin lyhyttä oleskelua varten. Aiemmin kerrottiin, että Kolomoiskyi ei saa matkustaa Yhdysvaltoihin.
Kolomoiskyilla on Ukrainan, Israelin ja Kyproksen kansalaisuus. Sitä, missä passissa on Yhdysvaltain viisumi, ei täsmennetä.
Kolomoiskyin ja Ukrainan hallinnon väliset suhteet huononivat sen jälkeen kun parlamentti hyväksyi 19. maaliskuuta muutokset osakeyhtiölakiin, joiden takia oligarkki menetti Ukrnafta-yhtiön hallinnan. Kolomoiskyi erosi lisäksi Dnepropetrovskin alueen kuvernöörin virasta.
Kolomoiskyä pidetään Kiovan hallinnon kilpailijana. Näin Deutsche Wirtschafts Nachrichten uskoo, että Dnepropetrovskin alueen entinen kuvernööri voisi julistautua itsenäiseksi Kiovasta yksityisarmeijansa avulla. Se pitää lisäksi mahdollisena, että Kolomoiskyi tulee joskus presidentiksi Poroshenkon sijaan, mistä hyötyvät Venäjän vastaisen linjan kannattajat Yhdysvalloissa.”
Ilmoita asiaton viesti
Ok. Jos asia on tuossa suunnassa, niin sitten löytyy järki Clarkin nykyisille puheille. Huomioiden aiemmin nauhoitetut haastattelut / youtube.
Hannu Monosen kirjoittama lause on oikeassa ”Kaikki ei ole siltä miltä näyttää!”
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen varmaan ymmärtää miten sodat alkavat. Yleensä ei voi olla sotaa ilman liikekannallepanoa, reserviläisten treenauttamista, sotakassan budjetoimista, duuman äänestystä, ultimaatumien julistelua, sotatuotannon tehostamista, lentokenttien ja varikkojen rakentelua sekä tietenkin mittavia joukkojenkeskityksiä.
Niin kauan kun mistään näistä ei näy jälkeäkään, on syytä huomauttaa että tämä kenraali Clark nyt vaan vetelee nenästä itse kutakin.
Ilmoita asiaton viesti
Herra Nieminen;kuvaamas tapahtumat ovat hyökkääjän(venäjä) toimenpiteitä,,ei sen maan johon hyökätään! (Suomi,ukraina,viro,latvia,liettua,georgia etc)
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Hyökkääjä joutuu aina ryhmittämään joukkonsa ennen offensiivia. Suorittamaan massiivisia keskitysmarsseja ja luomaan logistisen ketjun hyökkäysuralleen, mutta jostain syystä tästä ei ole jälkeäkään.
Sen sijaan on nähtävissä että Kiovan armeija on keskittänyt kyllä joukkojaan itä-ukrainan suuntaan – amerikkalaisten tuella tai vaateesta – joten episodin juoni valkenee hyvinkin pian: syytä vastapuolta siitä mitä olet juuri itse tekemässä. eli tää Clarkin lausunto on tälläinen ”mainilan laukaus” ja erikoisintahan siinä on, ettei venäjä edes ole osallinen koko sisällisodassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä varten on luotu järjestelmä, jolla voidaan höynäyttää mikä tahansa hyväuskoinen hölmö. Sitä sanotaan sotaharjoitukseksi.
Pohjoisessa Venäjä testasi, miten nopeasti se saa lähes 100 000 miestä hyökkäämään kesken harjoitusrupeaman. Pidän voimannäyttöä pelottavana osoituksena siitä, miten pieneen hyväuskoiseen valtioon voidaan hyökätä tunneissa.
Kannattaa muistaa, että Venäjä on toiminut näin ennenkin, viimeksi Ukrainassa. Nyt se harjoittelee Suomen rajalla. Miksi muuten luulet, että Venäjä on viime aikoina satsannut huomattavia summia kultaan ja se laittaa kaikki liikenevät varat armeijaan, vaikka valtion kassan kirstunpohja häämöttää?
Ilmoita asiaton viesti
”Yleensä ei voi olla sotaa ilman liikekannallepanoa, reserviläisten treenauttamista, sotakassan budjetoimista, duuman äänestystä, ultimaatumien julistelua, sotatuotannon tehostamista, lentokenttien ja varikkojen rakentelua sekä tietenkin mittavia joukkojenkeskityksiä.”
Missä oli Neuvostoliiton liikekannallepano, reserviläisten treenauttaminen, sotakassan budjetointi, duuman äänestys sekä lentokenttien ja varikkojen rakentelu talvisodan alla ennen Neuvostoliiton hyökkäystä Suomeen? Eihän Neuvostoliitto edes julistanut sotaa Suomelle – ainoastaan solmi YYA-sopimuksen 1.12.1939 Otto-Ville Kuusisen johtaman Suomen kansantasavallan kanssa Sosialististen neuvostotasavaltojen liiton sekä Suomen kansantasavallan välille.
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon on helppo vastaus.
Suomea vastaan soti alkuun pelkkä Leningradin (nyk. Pietari) sotilaspiiri.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai myös talvisodassa venäläiset suorittivat em toimenpiteitä. Ei voi olla sotaa olemassakaan jos niitä ei suorita – tietenkin sen ajan taktisella mittapuulla. Onko joku koskaan edes kuullut sodasta jonka alussa ei suoritettaisi mobiilisaatiota?
Ilmoita asiaton viesti
Talvisodan alla Neuvostoliitto suoritti toki joukkojen siirtoja sekä Mainilan provokaation myötä irtisanoi hyökkäämättömyyssopimuksen. Sen sijaan kaikki muut esittämäsi toimenpiteet kuten duuman päätös tms. sodanjulistuksesta puhumattakaan jäi kyllä tekemättä.
Ilmoita asiaton viesti
”Sen sijaan kaikki muut esittämäsi toimenpiteet kuten duuman päätös tms. sodanjulistuksesta puhumattakaan jäi kyllä tekemättä”
Tämä on aivan totta. Lähinnä jo siksikin ettei duumaa ollut silloin olemassakaan ja valtiomuoto nimeä myöten oli ihan toinen.
Ilmoita asiaton viesti
Tänään ovat kapinalliset tappaneet 6 Ukrainan armeijan sotilasta
vaikka piti olla aselepo.
Alkusoittoa Clarkin näkemälle kehitykselle?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kommentti Jukka.
Näissä kommenteissa Venäjä on lähes aina yhtä kuin Neuvostoliitto. Viedään ajatus hieman pitemmälle eli Ukraina ja USA ovat vuoden 1941 Saksa.
Julistiko Saksa sodan Neuvostoliittoa vastaan 20.6 1941 ?
Lisäksi haluan tuoda esille sen seikan että ”motti” Matti Aarnion mukaan Puolan itäiset osat 1939 vallanneet neuvostoarmeijan osastot ryhmitettiin Leningrarin sotilaspiirin alueelle valmiuteen Suomea vastaan käytävään pikaiseen max. parin viikon offensiiviin. Aarnio perusteli tietoa rautatieverkon kuljetuskyvyn mukaan ja tiedämme että kiistattomien tiedustelutietojen mukaan Puolan itäosien valtaamisessa käytettyjä Ukrainalaisjoukkoja käytettiin talvisodassa Suomea vastaan.
Jos nykyään minkään maan armeija valmistelisi massiivisia operaatioita maa -tai ilmavoimien liikekannallepanossa, tiedustelusatelliitit + vakoilijat olisivat aikeet ja joukkojen keskitykset paljastaneet jo aikoja sitten. Miten kukaan täysijärkinen voi kuvitella että satoja panssareita ja tuhansia sotilaita voi siirtyä Venäjältä itä-Ukrainaan ilman että niistä olisi mitään tiedusteluaineistoa ? Joo, nyt en tarkoita Sevastopolin laivastotukikohtaa Krimillä jossa varmaan oli venäläisiä joukkoja.
Itsesuojeluvaisto. Pyytäisin valistuneita arvauksia arvon lukijoilta kuinka kauan Putin olisi ollut vallassa / hengissä jos hän olisi luovuttanut Krimin, Sevastopolin ja näin myöten Mustanmeren alueen natolle.
Ilmoita asiaton viesti
Kenraali Clark on tehnyt Ukrainaan seitsemän matkaa maaliskuusta 2014 lähtien. Hänellä on taustanaan Pentagonissa ja NATO:n johdossa saatu tietämys Itä-Euroopasta, mukaan lukien rauhankumppanuuden ja NATO:n itään laajentumisen suunnittelu sekä YK:n Kosovon operaation aika, jolloin hänellä oli komennossaan venäläisjoukkojakin. Hän kertoo oppineensa tuolloin lukuisissa neuvotteluissa paljon yksityiskohtia eri kansojen toisistaan poikkeavista näkökulmista turvallisuuskysymyksiin.
Clark kertoo 1990-luvusta, jolloin USA:ssa kylmän sodan ja sitä ylläpitäneiden syiden uskottiin poistuneen ja kaiken olevan mahdollista. Kesällä 1994 Clark johti Yhdysvaltain puolella neuvotteluja Moskovassa USA:n ja Venäjän yleisesikuntien välillä. Tuolloin hän kiinnitti huomiota venäläisten edelleen jatkuvaan etupiiriajatteluun. Noiden neuvottelujen aikaan Pentagon itse asiassa vastusti Naton itälaajentumista, mutta presidentti Clinton päätti ajaa tuolloin Unkarin, Tshekin ja Puolan liittämistä Natoon poliittisen vakauden luomiseksi alueelle – ei niinkään puolustuksen tarpeista. Niiden liittymisprosessi oli meneillään Clarkin tullessa ylipäällikön virkaansa.
Bulgaria ja Romania halusivat myös innokkaasti liittyä Natoon, oman historiansa muistaen.
Kesällä 1998 Clark neuvotteli Moskovassa Venäjän asevoimien komentajan kanssa, joka tuolloin syytti amerikkalaisia asiakkaiden viemiseltä heidän asekaupaltaan sekä Venäjän mineraalien viemisestä köyhdyttämisen tarkoituksessa. Tammikuussa 2000 tuolloinen Romanian puolustusvoimien komentaja kertoi Venäjän pyrkivän estämään heidän liittymisensä Natoon, sellaisilla perusteluilla, joista Clark kehotti häntä olemaan puhumatta eurooppalaisille (webcastissa kohta 12:02—), mutta romanialainen toimi vastoin neuvoa, eikä tullut ymmärretyksi Brysselissä.
Clarkin mukaan tänään näemme geostrategista ajattelutapaa, jolla on pitkät juuret. Tavoitteena on saada Ukraina takaisin Venäjän vaikutuspiiriin, joko suoraan tai epäsuorasti.
Maaliskuun 2014 lopussa Clark oli käymässä Ukrainassa, jolloin Venäjä oli juuri siepannut Krimin, ja keskusteli Ukrainan puolustusministerin kanssa. Tämä sanoi tehneensä kaiken mitä piti, jotta venäläiset vain säästäisivät ukrainalaisia. Ukrainan kansallinen turvallisuusneuvonantaja kertoi ukrainalaisten pidättäneen 12 spetsnaz-ryhmää Krimin ulkopuolella Ukrainassa, ja uskoi pahimman olevan jo ohi. ”Laskimme heidät pois, sillä emme halunneet provosoida”. Tämän jälkeen konflikti on laajentunut painajaismaisesti.
Kaavan mukaan valtaus menee neljässä vaiheessa. Haltuunoton tekee spetsnaz. Toisessa vaiheessa separatistit ottavat vallan Venäjän sotilastiedustelun, GRU:n johdolla. Siihen palkataan rahalla sekä paikallista väkeä että enimmäkseen rekrytoidaan Venäjältä. Separatistiorganisaatioiden jäsenistä nykyään 70-85 % on venäläisiä: palkkasotilaita, vankilasta vapautuneita, asevoimien lomalaisia. Kun Ukrainan hallituksen joukot alkoivat menestyä separatisteja vastaan, alkoi elokuussa 2014 kolmas vaihe: Venäjän suora väliintulo, ”rauhanturvaaminen”. Venäjän tykistö tulitti rajan takaa Ukrainan joukkoja, jotka eivät voineet vastata tuleen ja kärsivät tappioita aerosoli- ja kuorma-ammuksista. Seurasi ensimmäinen Minskin tulitaukosopimus syyskuussa.
Seuranneen loppuvuoden 2014 aikana Venäjä veti joukkonsa pois, huolsi ja täydensi ne sekä ryhmitti ne uudelleen, kunnes alkoi tammikuun puolivälin 2015 hyökkäysvaihe. Tuolloin Venäjän joukot saivat tavoitteekseen – ilmeisesti Putinilta – vallata Donetsk ja Luhansk ympäröivine alueineen oblastin rajoja myöten 30 päivässä. Venäläiset hyökkäsivät Donetskin lentokentälle, sitten Debaltsevaan, mutta eivät koskaan saavuttaneet oblastin rajoja, vaan kärsivät raskaita tappioita. Seurasi toinen Minskin aseleposopimus, rintamalinjan ollessa 400 km pitkä ja saman verran Ukrainan alueella, jossa ne olivat kolmen evp-amerikkalaiskenraalin viimeksi käydessä paikalla. Ukrainan joukkojen hallussa alueella on kolme tärkeää voimalaitosta, joiden energialla toimii Donbassin teollisuus, joka tuotti aiemmin 35 % Ukrainan BKT:sta.
Venäjällä on nyt Krimillä joukkoja 50 000, jotka eivät ole maayhteydessä Donbassiin tai Venäjään. Separatistit ovat osin vetäneet tykistöään taakse, osan ollessa kätkettyinä etulinjassa. ETYJ on toimintakyvytön. (Vrt. edellä. )
Ukrainalaiset ovat epäedullisessa asemassa, ja sotatoimien uudelleen puhjetessa joutuisivat aluksi palauttamaan etulinjaan raskaan aseistuksensa. Separatistien puolella raja on auki Venäjälle, josta toimitetaan materiaalitäydennyksiä ja yksiköiden täydennyksiä. Clarkin ollessa paikalla, T-90 –panssarivaunujoukkue tuli 2500 m päähän Ukrainan joukoista tulittamaan niitä Donetskin lentokentän lähellä. (webcast, kohdassa 21:50). Vaunuissa on Venäjän miehistöt, nämä ensi linjan vaunut on valmistettu Venäjällä eikä myytille ”vallatusta kalustosta” ole perusteita.
Clarkin mukaan valmisteilla on uusi offensiivi (webcast kohdasta 22:30– lähtien). Kaikkien lähteiden mukaan rintamalinjalla tehdään jatkuvia tunnustelu- ja häirintähyökkäyksiä. Spetsnazit pyrkivät läpäisemään ukrainalaisten linjat ja ottamaan haltuun tärkeitä kohteita, kuten siltoja ja tienristeyksiä Ukrainan joukkojen selustasta. Hyökkäyksiä on torjuttu mahdollisuuksien mukaan.
Ukrainalaisten mielestä sekä Putinin että separatistien lausunnot, maantieteelliset olosuhteet Donbassin ollessa ilman sähkövoimaa, sekä maayhteyksien puuttuessa Krimille, ottaen huomioon operaatioiden aiemman kaavan, voidaan ennustaa venäläisten seuraavaa hyökkäystä. Ajoitus on todennäköisesti ortodoksisen pääsiäisen ja toukokuun 9. (Euroopan voitonpäivä II maailmansodassa) välillä. Operaation tavoitteita ja toteutustapaa ei voida ennustaa, mutta erään ukrainalaisupseerin mukaan venäläiset ovat osoittautuneet hyvin sopeutumiskykyisiksi taktiikaltaan, he kierrättävät päällystöään ja ottavat opikseen, nähden tilanteen myös koulutuksellisena ja toimien innovatiivisesti.
Ukrainalaisia vastassa on mm. Venäjän lennokkeja kolmessa kerroksessa, joten taistelukenttä on Venäjälle läpinäkyvä, lentotiedustelun mahdollisuuksien puuttuessa Ukrainan joukoilta.
Clarkin mielestä Ukrainan sotilasjohto on hyvin uskottava arvioissaan ja menestynyt huolimatta teknologisesta alivoimastaan.
Ilmoita asiaton viesti
No jos mennään tässä asiassa spekulointien ja subjektiivisten arvioiden sijasta tekojen mukaan, niin tilanne näyttää hyvin hyvin toisenlaiselta. Me tiedämme kriisin eri vaiheista että Venäjä on esimerkiksi peruuttanut alussa olleen duuman myöntämän hyökkäyslupansa (Kriminkriisin aikaisen) ja keskittynyt lähinnä saamaan sisällisodan – ja heidän tukijansa – saman neuvottelupöydän ääreen. Kaikki nämä rauhanaloitteet, tulitauot – onnistuneet tai ei – ja rauhansopimukset ovat käytännössä Venäjän ulkoministeri Lavrovin käsialaa – ja johon länsimaat tarttuivat alussa hyvin penseästi. Venäjä on myös moneen kertaan ilmaissut, huomatkaa tämä, että se ei aio liittää itä-Ukrainaa itseensä. Välttääkseen jännitteitä ja väärinkäsityksiä se valvoo Ukrainan rajaa jopa suhteellisen etäältä, eikä sillä ole rajanpinnassa muita kuin rajajoukkoja. Se on yli vuoden vakuuttanut ettei sillä ole joukkoja itä-ukrainassa, ja vuoden ajalta kerätyt todisteet tukevat väitettä – Venäjä ei sodi ukrainassa. On myös nähtävissä että Venäjä on moneen otteeseen pyrkinyt luomaan suhteet Kiovan hallintoon, siitäkin huolimatta että Kiova suhtautuu Venäjään avoimen vihamielisesti. Jokainen tässä esitetty asia on todistettavissa.
ja sitten tulee kenraali Clark joka sanoo että Venäjä hyökkää Ukrainaan.
Väite on kertakaikkiaan niin ristiriidassa kaiken mahdollisen, sotilaallisen, diplomaattisen ym totuuden kanssa, että se ei voi olla mitään muuta kuin retorinen heitto jolle ei löydy minkäänlaista todistetta. Sitä mihin Clark väitteensä perustaa en tiedä, mutta melkein sanoisin ettei mihinkään. Äijä puhuu silkkaa puppua. Nuo spetnaz –heitot eivät voi perustua mihinkään muuhun kuin villiin mielikuvitukseen ja arvoitukselliseen intuitioon jonka syistä meillä muilla ei voi olla mitään käsitystä.
Lausunto on tarkoitettu ukrainalaisille. Koska maan amerikkalaisvetoinen hallinto on ajanut maan käytännössä sotaan, tuhoon ja hulluuteen pitää hallinnon perustella olemassaoloaan kuvitteellisella sodalla venäjää vastaan. Muuten ne kai nousisi jo huomenna kapinaan. Niinpä tälläiset Clarkin lausunnot on polttoainetta Kiovan hallinnon propagandaosastolle, mutta näin slaavilainen totuudenvääristely ei oikein osu ja uppoa länsimaiseen ihmiseen, poislukien ne jotka käyttävät näitä omien ennakkoluulojensa vahvistamiseen – arvon läsnäolevia lukuunottamatta tietty,
Ilmoita asiaton viesti
Keskusteluosuudessa (webcast n. kohdasta 30:00 ) Clark sanoo Ukrainan joukkojen olevan hyvin koulutettuja, mutta puutteellisesti varustettuja. Hänen mielestään samanlainen aseavun ”paketti” auttaisi Ukrainaa kuin aikoinaan Israelia Jom Kippur-sodassa: vaikutus ei ole yksin taktinen, vaan myös strateginen ja poliittinen.
(31:40-) Putinilla on kolme tietä lyödä Ukraina ja vallata se: poliittinen, taloudellinen ja sotilaallinen. Jos Putin voi eristää presidentti Poroshenkon, hajottaa hänen hallituksensa, saada aikaan eripuran pääministeri Jatshenjukin kanssa, vakuuttaa Ukrainalaisille, ettei näillä ole tulevaisuutta muuten kuin Venäjän yhteydessä ja saada heidät luovuttamaan, saada sotilaat luovuttamaan aseensa ja paikallishallinnon lakkaamaan tunnustamasta Kiovan hallituksen laillisuuden, uskottelemalla taistelun jo hävityksi Putin voittaa – pelkällä epäuskon levittämisellä. Tässä on tausta propagandalle Kiovan hallituksen korruptoituneisuudesta ja kyvyttömyydestä.
Jos Putin voi saada Ukrainan valuutan arvon ja kansalaisten ostovoiman romahtamaan, hän voittaa. Sotilaallisesti lyömällä Ukrainan asevoimat, uskottelemalla että sotilaat taistelevat väärällä puolella ja lopputuloksena on romahdus, saamalla ukrainalaiset luopumaan taistelusta Putin voi voittaa.
Lupaamalla konkreettisen aseellisen tukipaketin kenraali Clarkin mielestä USA voi antaa presidentti Poroshenkolle poliittista tukea ja auttaa ukrainalaisia puolustamaan läntisiä arvoja, joita nämä ovat itse sisäistäneet puolustavansa.
Ilmoita asiaton viesti
Hannulle tietenkin kiitokset että hän kääntää Clarkin puhetta suomeksi. Laiskimmat kun tapaavat vain siteerata englanninkielisiä tekstimassoja sellaisinaan, ja joita valtaosa ei viitsi – minen ainakaan – viitsi tankata.
Nuo Putinin kolme kohtaa vain vahvistavat epäilyksiä että Clarkin puhe on tosiaan tarkoitettu kiovalaiseen sisäpolitiikkaan. Sillä kyseiset skenaariot toteutuvat yhtä kaikki. Hallinto on tosiaan eripurainen ja tasapainoilee eri ääriliikkeiden jännitteissä, talous on lähellä konkurssia ja sotilaiden moraali on pitkään ollut miinuksella. Tämä on sitä tuttua sisäpoliittista sekasortoa joka siellä on jatkunut alusta saakka, ja joka nyt tavalla tai toisella täytyisi asettaa venäläisten syyksi sekin peiliin katsomisen sijasta. On hyvin tyypillistä syytellä naapurimaata omista kommelluksista mutta jos saa ulkomaisen auktoriteetin vielä vahvistamaan omia syyttelyitään, sen parempi. Sen sijaan aivan eri juttu uskovatko kansan syvät rivit enää mitään mitä heille yritetään syöttää kun omin silmin näkevät ja kokevat maan olevan tämän hallinnon ansiosta menossa vessasta alas.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän suuri valhe on, että se ei ole osallinen Ukrainan sotaan. Samoin kriisin alussa oli toinen suuri valhe, että se ollut osallinen Krimin valtaukseen.
Nämä kellokkaat toistelevat valhetta riippumatta todisteluista. Eivätkä uskoneet Krimin pieniä vihreitä miehiä venäjän erikoisjoukoiksi vielä silloinkaan kun Putin itse kertoi niistä. Joten todisteluista ei keskustelussa ole mitään hyötyä.
Yksitäisiä todisteita on helppo poimia. Kalustosta löytyy helposti tunnistettavia yksityiskohtia. Ainakin mitä itse olen nähnyt tv pätkissä ja netissä. t-72bm/t-90 taisteluvaunuista helposti erotettavissa muutamista yksityiskohdista. Muutamia komento ajoneuvoja on myös erottunut kuvista. Pantsir s-1 on myös löydetty sieltä. Kaikki kalutstoa mitä Ukrainalle ei ole koskaan toimitettu. No sitä selitellään, että mustanpörssin kauppana ensin ukrainalle ja sen jälkeen sotasaaliina.
Vakuuttavin todiste on mielestäni kuitenkin. Miten pyssymiesjoukkio pystyy muutamassa kuukaudessa muodostamaan sellaisen armeijan, joka pystyy tällaisia järjetelmiä käyttämään ja huoltamaan. Muodostaa sellaisen tehokkaan taisteluvoiman, joka todella pystyy keskittämään tulivoimaa, johtamaan sitä. Pitämään nämä systeemit käytössä. Samaan tonneittain ammuksia ja huoltoon tarvittavaa tavaraa. Mitä pieniä ammusmääriä nämä eivät ole olleet. Tällaisten järjestelmien käyttöön ottoon ja koulutukseen menee vuosia tavallisissakin oloisssa. Suomalaiset ohjusmiehetkin oli alkujaan koulutettavina Petshoraan ja Bukiin venäjällä. Samoin muissakin järjestelmissä. Toisissa taas länsimaissa. Sen jälkeen alkoi käyttöönotto Suomessa sekä koulustus. Nämä olivat ammattisotilaita.
Miksi Ukrainan ilmavoimat eivät enää lennä taistelulentoja? Kesällä vielä lensivät. Alkoi tulla tappioita. Homma huipentui tähän mh17 alasampumiseen. On eri asia käyttää muutamia vanhoja it-tykkejä, olkapääohjuksia jne.. Mutta tehokkaan it järjestelmän luominen valvonta ja tulenjohtojärjestelmineen. ?
Vertailuksi voi katsella vuosia sotineita kapinallisarmeijoita. Mikään ei ole pystynyt ulkomaisesta tuesta huolimatta tällaiseen. Vietnam pystyi. Mutta sekin vain vakinaisen armeijan osalta Pohjois-Vietnamin alueella. Mutta tätä väittelyä ei voiteta ennenkuin on taas se Putinin kunniamerkkien jako.
Wesley Clark erosi usan asevoimien palvelukseta voidakseen tehdä mitä tekee. Useampi Venäjän armeija kenraali on tehnyt samoin. Ilmeisesti paljon on vapaaehtoisia. Mutta rivimiehiä on hiukan vaikeampi saada tappattamaan itsensä vapaaehtoisesti, joten komennettu on.
Ei Usa puhdas pulmunen maailmassa ole. Usa puuttuu kriiseihin, jotka merkitsevät sille jotain. Antaa se apua muuhunkin. Kuten muutkin euroopan maat. Mutta melkoisella viiveellä. Esim ebola. Ruandan kansanmurha taisi mennä koko kansainvälisen yhteisön ohi. Tämän sodan seppä löytyy itärajan takaa.
Kiina ja Venäjäkin antavat apua. Kuka millekin. Syyrialle, Iranille ohjusten ja aseiden kehittelyyn. Joku se on Pohjois-Koreankin auttanut apuun ohjuskehittelyssä. Ajatuksena, että se uhkaa Usaa, Koreaa ja Japania. On tainnut vaan hevoset karata tallista. Niistä ei uutispätkiä tehdä tai ihmiset eivät niistä juuri kirjoja kirjoita. Siihenkin on syynsä.
Ilmoita asiaton viesti
Jp Lehdolle sen verran että näin kellokkaan näkökulmasta. Tapahtumat Krimillä on voitu pitkään rekunstroida ja vihreiden miesten rooli, toimet, ym tunnetaan oikein hyvin eikä mikään puhu vieläkään invaasiomaisen miehityksen puolesta. Jos haluat, voimme yhdessä läpikäydä Krimin tapahtumat niin perusteellisesti kuin se on mahdollista täältä suomesta käsin.
Loput menevät sitten niin, että siellä suunnassa on tosiaan yksi maailman mittavimpia asekauppiaiden mustaapörsssiä, mutta jopa se on epäselvää – nuo tankkikuvat kun ovat olleet luonteeltaan hyvin hämäriä.
Sitten on hyvä tietää, että itä-ukrainassa sijaitsee maailman suurin ja kattavin asevarasto, valtaosa maan asetehtaista sijaitsee itä-ukrainan puolella ja maan luonnonvarat sijaitsevat itäpuolella joka takaa että on myös varaa ostaa aseita ulkopuolelta. Varallisuus takaa ettei tartte sotia kun jossain afrikassa jossa pitää ensin myydä pari lehmää että saa kalasnikovin.
Itä-ukrainan joukoilla ei ole tiettävästi kehittynyttä it-järjestelmää – ei edes näitä paljon puhuttuja buk-ohjuksia – vaan he käyttävät olalta laukaistavia it-ohjuksia.
Jos venäläiset tosiaan sotisivat itä-ukrainassa, tietäisimme siitä kaikki. ja on hyvä tietää että niin valkoinen talo, ukrainan pääesikunta kuin lukuisat eurooppalaiset tarkkailijat vahvistavat tämän, mutta kotimaisessa mediassa sitä ei vain ole uutisoitu.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tuosta pitkää aikaa ole kun olit kinaamassa elon blogissa vihreistä miehistäkin. Kaikki uutiset Putinin kertomasta krimin miehityksestä olivat valtamedian löperöä uutisointia.
Ilmoita asiaton viesti
”Kaikki uutiset Putinin kertomasta krimin miehityksestä olivat valtamedian löperöä uutisointia.”
Sitähän ne nimenomaan ovat. Aiheesta kun ei koskaan ilmaantunut mitään muuta todistetta kuin USAn John Kerryn väite Krimin miehityksestä, jonka tämä sanoi voivansa toteennäyttää satelliittikuvien avulla joissa kuulemma näkyi mittavia joukkojenkeskityksiä. Näitä kuvia ei Kerry vain katsonut koskaan aiheelliseksi julkistaa – vaikka näin lupasi – ja myytti vihreistä miehistä oli syntynyt. Maanpinnalta katsoen ainoat konkreettiset todisteet olivat lentoasemalle ilmaantuneet 200 sotilasta jotka 16 000 hengen sotilastukikohdassa vastaavat sitä normaalia rutiininomaista lomalaisten määrää. Siinä on nyt sitten se massiivinen invaasio kaikessa kauheudessaan.
Kysyä tietenkin sopii, miksi amerikkalaiset alkujaankin valehtelivat? Syynä oli Krimin laivastotukikohta josta piti amerikkalaisvetoinen sillä Kiovan hallinnon piti irtisanoa sen vuokrasopimus venäläisten kanssa ja uusia se amerikkalaisten hyväksi. Sitten vain tapahtumat Krimillä alkoivat kulkemaan omia polkujaan, ja amerikkalaiset tekivät kaikkensa diplomaattisen väännön saralla, jotta laivastotukikohta tulisi heille. Syyttelyt miehityksestä, ja niistä poikineet talouspakotteet olivat ja ovat osa tätä diplomaattista kädenvääntöä mutta tätä nykyä jenkeille on jo selvää, että he ovat sen menettäneet.
Ollaan siirtymässä kakkosvaihtoehtoon eli sodan masinoisimiseen Ukrainan ja Venäjän välille. Venäjän sitominen sotaan saattaa avata uudet neuvottelumahdollisuudet. Amerikkalaisten epäonneksi piskuinen Donbass separatisteineen on tämän kakkosskenaarion välissä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei maksa vaivaa sun kanssa kinata. Katso nyt kerran ne putinin omat puheet ja aiheesta tehty dokumentti, jossa hän kertoo hiukan kyllä valheellisesti miten asiat menivät.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vinkistä mutta olen tutkinut kolme tai neljä eri Putinin lausuntoa ja huomannut että ne länsimaissa yleensä käännetty tai tulkittu väärin. Silloin ihan ekalla kerrallahan Putin onnitteli Krimillä olevia venäläisjoukkoja maltista kriisin aikana ja se tulkittiin länsimaissa – lööppien perusteella – että Putin tunnusti Krimin miehityksen. Eivätkä nämä seuraavat käännökset sen viisaampia ole olleet.
mutta noin laajassa perspektiivissä on yks ja hailee mitä joku ex-neuvonantaja, tutkija, politiikon ketku tai valtiomies sanoo tai on sanomatta, koska ne varsinaiset todisteet on kuitenkin konkreettisempaa laatua. Sitä joko on satelliittikuvia miehityksestä tai sitten ei ole, ja niin kauan kun konkreettisia todisteita ei esitetä, ne ovat pelkkiä väittämiä ilman todellisuuspohjaa.
Ilmoita asiaton viesti
En voi sanoa muuta kuin; Poistakaa nato-optio tai mahdollisuus vastauksena. Ja katsokaa sitten asiaa. Optioihin voi aina palata.
Katsokaa lähtökohtana ensin todelliset tapahtumat, ei omat käsitykset.
Homma ei toimi, jos todellisuutta yrittää saada sopimaan omiin käsityksiin.
Esimerkki: Krim.
Oma käsitys: Venäjän ei olisi saanut tehdä sitä.
Todellisuus: Se teki sen.
Lähtökohta: Miksi?
Oma käsitys: Ne on hulluja ja haluavat Pietari Suuren rajat Suomea myöten.
Todellisuus: Esti Usa / Natoa saamasta sitä tukikohdakseen.
Oma käsitys: Venäjän on alistuttava läntisiin arvoihin. Koska minäkin..
Todellisuus: Ajattelevat omat arvonsa itse.
Ilmoita asiaton viesti
Nato-optio on harha, joten se tulee joka tapauksessa poistaa kuvioista.
Kannattaa tarkastella Putinin hallitseman Venäjän tekoja vähän laajemmin:
Tsetsenia II, Venäjä hyökkäsi ja piti Tsetsenian, syy, Yhtenäisen Venäjän/Euraasian luominen, toissijaisesti kunnianpalautus Tsetsenia I nöyryyttävän sodan jälkeen, esimerkki muille Kaukasian valtioille. Onnistuminen? Epävarmalla pohjalla.
Georgian miehitys ja sota, syy, yritys pitää Georgia otteessaan, syy, Yhtenäisen Venäjän/Euraasian luominen, toisijaisesti Nato-jäsenyyden estäminen. Onnistuminen? Epäonnistunut, itse sota fiasko, länsivaltojen reaktio yllätti, maailmanmarkkinat romahtivat, Venäjän talouden alamäki alkoi.
Ukrainan miehitys, syy, Yhtenäisen Venäjän/Euraasian luominen, toissijaisesti Nato-jäsenyyden estäminen. Onnistuminen? Täysin auki, todennäköisesti epäonnistuu surkeimmalla mahdollisella tavalla, Venäjän valtio romahtaa.
Mielestäni on jopa Putinin itsensä useista puheista tullut selväksi, mitä hän haluaa Venäjältä ja miksi hän toimii niin kuin toimii. Kuvaan sopii hyvin, miksi hän vastustaa erityisesti Suomen Nato-jäsenyyttä. Niin kauan kuin Suomi katsotaan kuuluvaksi Venäjän etupiiriin, hyvä, mutta jos Suomi alkaa hangoitella vastaan, paha.
Kannattaa muistaa, että Putinin Venäjä ei tule alistumaan, vaan kuolinkamppailussaan voi tehdä aivan mitä tahansa. Se, että Venäjä on alkanut viime aikoina sijoittamaan suuria summia kultaan ja aseisiin, ei tiedä hyvää. Näyttää siltä, että Venäjä varautuu johonkin suureen mullistukseen, joka tulee romahduttamaan kansainväliset valuuttamarkkinat. Tuossa vaiheessa on yleensä hyvä olla kultavarantoja.
Ilmoita asiaton viesti
Kuvaat ihan hyvin asiaa yhdestä suunnasta. Sopii tälle tiedon tasolle missä myös minä liikun.
Erityisesti, ottamatta kantaa, puhuttelee varoitus suurvallalta ”kauka-aasian” muille maille. Siitä tulee mieleen Irakin ja Libyan pyrkimys vaihtaa petrodollari maksuvälineenä pois -eivät vaihtaneet-. Eivätkä muutkaan, ennenkuin nyt mm. Venäjä ja Iran. Oliko Kiinakin?
Avaavat kysymykset puuttuvaan puoleen: Ketä, miksi ja mitä Venäjä vastustaa jää helposti pois. Clark ei avannut sitä millään tavalla. Tai ne on hienovaraisesti kerrottu mutkan kautta mediassa monien suulla mm. Ahtisaari, miten Venäjän integroituminen lännen (”edistykselliseen”) demokratiaan ei kelpaa sille. Vaikuttaa että soraääniä sille tulee Euroopastakin. Poisjäävä on venäläisille selvempi, kuin meille läntistä mediaa lukeneille.
Venäjän ja venäläisten ongelma ja etu tähän hetkeen on 1990-luku. Heillä on kokemus siitä, mitä maalle tapahtuu, kun he johtajineen luottavat amerikkalaistahoihin yksityistämisessä ja valtion rakenteiden muuttamisessa ym. Maa joutui sekasortoon.
Asiaa en tiedä tulevaan, sanot hyvin, että Venäjä ei tule alistumaan. Tuleeko Usa:n taustavoimat alistumaan siihen, että eteneminen pysähtyi. Kannattaa muistaa että päätös EU:n synnyttämisestä tehtiin 40-luvun lopulla ja Usa.ssa (Yle). Nyt kuvio pysähtyi Ukrainassa, mikä neuvoksi?
Ja vielä. Kiinaan en ole ehtinyt tutustua (BRIC): Olen nähnyt vain länsimediasta että öykkäröi. Ai jaa ketä ja mitä vastaan, ei kai taas Usa?
Ilmoita asiaton viesti
Kenraali Clark jatkaa kysymysosuudessa ( 35:40-) vastauksena ”suohon juuttumisen” argumenttiin, jospa Venäjä ja separatistit kuitenkin voittavat sotilaallisesti kaikesta avusta huolimatta, jolloin USA joutuisi harkitsemaan apunsa eskaloimista.
Clark: Itä-Euroopan kansat ovat huolissaan Ukrainan tilanteesta ja hybridisodankäynnin mallista, jonka ne kokevat itseään vastaan suunnatuksi. Jos Ukraina kaatuu, joudutaan syvään kuoppaan.
Todellinen avain Naton strategialle kylmän sodan aikana oli sen pelotteen laskemattomuus. Meillä oli kyky vastata Neuvostoliiton eskalaatioon kaikilla tasoilla ja viivyttää heitä taistelukentällä, ja he ymmärsivät, että eskalaatio saattoi viedä strategiseen ydinsotaan nopeasti. Pelotteen logiikka, laskemattomuus ja sen takana ollut politiikka ovat nyt noin 20 vuodessa vesittyneet Naton kollektiivisesta muistista ja johtajuudesta. Pelote on saatava takaisin paikalleen.
Tällä hetkellä meillä ei ole edes symmetristä vastinetta Putin ydinaseiden suorituskyvylle. Hän leuhkii, että hänellä on 5000 lyhyen kantaman ydinasetta, eikä meillä ole enempää kuin satakunta ilmasta laukaistavaa asetta Euroopassa, jossa vastassa on eräs historian tiheimpiä ilmapuolustusjärjestelmiä. Pelote ei ole tasapainossa. Meidän olisi pantava se kiireellä käyttöön välittömän uhan alla, jos Ukraina luhistuu, mikä ei olisi helppoa.
Saattaisi ajatella, että taloudelliset pakotteet riittävät pelotteeksi. Taloudellisten pakotteiden todellinen arvo on ollut siinä, että ne pakottavat Lännen kansakunnat olemaan samaa mieltä siitä, että niiden on toimittava omia etujaan vastaan rangaistakseen Venäjää. Puhuessani läntisen Euroopan liikemiesten kanssa, nämä sanovat, etteivät he voi kestää pakotteiden jatkamista – ”nehän iskevät meihin!”. Siten on rajansa sillä, kuinka pitkälle voidaan mennä pakotteissa. Niistä huolimatta Venäjä on pärjännyt. Putin on saanut lisää valtaa tarjotessaan apua venäläisille liikemiehille.
Tarvitaan tasapainoinen yhdistelmä pakotteita ja Ukrainan parempaa vastustuskykyä viemään ongelmat takaisin diplomatiaan ja niiden pitämiseksi siellä.
[Huom: Clark ei kannata Ukrainan kriisin sotilaallista ratkaisuyritystä.]
(39:20-) Puheenjohtaja kommentoi: tehdessämme karkeita laskelmia, ilman hienostuneita malleja, näytti siltä, että yksinkertaisesti Javelin -ohjus voisi pysäyttää merkittävän osan Venäjän etenevistä panssarivoimista, joita ei nyt voida torjua kuin hyvin lähietäisyydeltä. Pst-ohjukset yksinään voisivat nostaa hyökkäämisen hintaa tarpeeksi. Epäsymmetrisesti Ukrainan asevoimilla on varustuksessaan selviä puutteita, jotka olisivat korvattavissa kohtuullisin kustannuksin, n. miljardilla dollarilla vuodessa, mikä ei ole asejärjestelmän hintana kallis. Se lopettaisi Venäjän kyvyn jyrätä, kuten he ovat tehneet tähän saakka.
Clark (41:03-): Venäläiset ovat sopeutuneet tähän. Heidän aloittaessaan oli separatisteja GRU:n johtamina, useina riippumattomina järjestöinä. Hitler-tyylisesti joitakin separatistijohtajista likvidoitiin, minulle on kerrottu. Nyt venäläiset siirtyvät separatistijärjestöihin huipulta pohjalle johtoasemiin. Siten he tehostavat separatistien operaatiokykyä. Tämän offensiivin jokainen versio on ollut hiukan erilainen.
Kannatan vahvasti Javelin –ohjusten ja muun avustuspaketin lähettämistä raporttimme mukaisesti, pitkän matkan tiedustelu- ja kuvauskykyä, suojattua viestitoimintaa, lennokintorjuntakykyä, yönäkölaitteita… Venäjän suorituskyvyn kasvaessa Itä-Ukrainassa, myös puolustuksen monipuolisuuden pitää kasvaa. Olen huolissani esimerkiksi lennokintorjunnasta. Harjoituksissamme Natossa 30 vuotta sitten tiesimme, että tulee olemaan venäläisten läpimurtoja, mutta ei ollut koskaan 10 minuutin sykliä lennokin ylilennosta siihen, kun tykistön tulta tulee asemiimme – tätä ukrainalaiset raportoivat saavansa tänään. Jos aiot vastahyökkäystä, jos Sinulla on vaikka kolme Javelinia asemissa tehokkaina psv-muodostelmaa vastaan, Sinulla on kymmenkunta minuuttia, ennen kuin Venäjän tykistötulta alkaa tulla. He ovat nopeita vastaamaan. He ovat oppineet läksyt Donetskin lentokentältä ja Debaltsevasta ja panneet paremmaksi. Siten, mitä kattavamman apupaketin voimme toimittaa, sen parempi.
Keskustelimme taktiikasta ukrainalaisten kanssa. Huomasin heidän senioripäällystönsä tiedot hyviksi, mutta nykyaikaisen suorituskyvyn puutteelliseksi. He tietävät mitä venäläiset tekevät, he tietävät Venäjällä olevan valtaisat ilmavoimat alueella, eikä niitä vielä ole käytetty. He tietävät venäläisten kykenevän tarvittaessa perustamaan voimaryhmän, joka voisi tehdä läpimurron Donetskista etelään ja luoda yhteyden Krimillä oleviin voimiinsa. He tietävät venäläisten voivan käynnistää massiivisen määrän solutushyökkäyksiä. Ei ole hetkellä yhtään asejärjestelmää torjumassa tätä.
Kannatan Javelinia, mutta he tarvitsevat lisäksi pitemmän kantaman järjestelmää. Nuo T-90:t seisoivat 2500 metrin päässä. Tarvitaan pitkän kantaman TOW-järjestelmää, joka yltää 10 000 metriin. Ukrainalaiset kertoivat joitakin panssaritaisteluja käydyn 7 000 metristä. Kun kävimme katsomassa maastoa, näkemäni ei ollut sellaista lakeutta kuin Coloradossa, mutta on kohtia, joissa harjanteelta toiselle on 5-7 km ja joilla voisi tulla taistelukosketuksia. Tarvitsemme huolella kokoonpantuja tukipaketteja paikkaamaan aukkoja varustuksessa. Viime kesänä he pyysivät paikannustutkia. Kyllä he niitäkin tarvitsevat, mutta ei ole yksittäistä korjausta. He tarvitsevat lisäksi myös Yhdysvaltain koulutusta ja avustusta kaikilla tasoilla, kyetäkseen torjumaan voimakkaamman hyökkäyksen. Jos toimitamme apua nyt, sillä on paljon vahvempi vaikutus kuin jos se jää odottamaan, mutta sekin on taas parempaa kuin pelkkä retoriikka.
Ilmoita asiaton viesti
Tekstissä oli kappale, jossa Clark mainitsi sodan sijaan rauhan.
Enemmän viestiä tuli, miten sodassa pärjätään ja myös Usa:n osallistumista vahvahkolla panoksella. Teksti on epäilemättä totta siitä, miten aseet ja asejärjestelmä toimivat, sekä mitä tarvittaisiin.
Se kuvaa myös erilaisia skenaarioita. Voi tapahtua tai sitten ei. Sopii valtamedian uutislinjaan.
Nyt se mitä valtamedia ei uutisoi on asetetava ylläolevan eteen. Jos halutaan täydellisempi tausta?
Eli mm Exxon ja Shell (+4-muuta) olivat ennen Maidania ja EU-assosiaatiosopimuksen purkua tulossa Ukrainan alueelle suunnitelmiensa mukaan. Nato saamassa sotilatukikohdan Krimiltä. Monsanto ottamassa Ukrainan, ehkä maailman parhaat, viljelysmaat haltuunsa. Onko tuo edes kaikki? Joka tapauksessa edellinen laillinen presidentti pysäytti sen suunnitelman kehityksen.
Alkoi sisällissota ja sen seuraukset. Jossa, valtamedian mukaan Venäjä on kaikkeen syyllinen ja Suomen pitäisi liittyä Natoon.
Jälkimmäinen senkö vuoksi että maanpuolustus vaatii vai sen vuoksi, että tuemme geopoliittisessa bisneksessä yhtä toista vastaan, luonnollisesti omalla riskillä?
Voimme hoitaa puolustuksemme itse, vaikka ”venäläisten” propaganda on lyönyt 25-30% kansasta polvilleen puolustuskyvyttömäksi sen edessä.
Ilmoita asiaton viesti
#83
”Exxon ja Shell olivat tulossa Ukrainan alueelle”. Miten öljykentille tullaan sopimatta. Miten se käytännössä tapahtuu? Lahjomalla Janukovitsia?
”Nato saamassa sotilastukikohdan Krimiltä”. Oliko Nato tehnyt vuokra-alueesta paremman tarjouksen kuin Venäjä, joka sitten lopuksi teki sellaisen tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä?
”Monsanto ottamassa Ukrainan, ehkä maailman parhaat, viljelysmaat haltuunsa”
Oliko haltuunotto tarkoitus tehdä kaupallisin keinoin?
”Joka tapauksessa edellinen laillinen presidentti pysäytti sen suunnitelman kehityksen.”
Kaikki nuo ei-toivotut, ikävät asiat tapahtuivat tietojesi mukaan Janukovitsin aikana ”ennen Maidania ja EU-assosiaatiosopimuksen purkua”. (Huom, EU-assosiaatiosopimusta ei oltu vielä tehty, kyse oli aikeesta)
Ilmoita asiaton viesti
Sinähän olet kartalla, piru vieköön.
Hyvä korjaus -aikeesta-. Aie oli sinettiä vaille valmis. Eli sillä että Janukovits perui aikeensa tarkoitin purku sanalla.
Monsanton tarkoitus, joka tosin on saattanut jo toteutua, on nimenomaan kaupallinen.
Samaan tapaan, miten Nestle voi ostaa Suomen pohjavedet. Laki siihen tuli 2011 eduskunnasta. Sen jälkeen vesi ei ole kansallisomaisuutta, vaan ylikansallisen yhtiön, joka myy tai käyttää sitä kuten haluaa. Vapaakauppasopimus tähtää tähän yleisellä tasolla. Tätä vastustetaan laajasti läpi euroopan, mutta riittää kun muutamat ministerit ovat myötmielisiä hallituksineen. Kuten Ukrainassa.
Yksi tieto on, että Monsanto maksoi nyt 17-miljardia maaoikeuksista. Tarkoittaa myös sitä, että pienviljelijöillä ei ole enää asiaa alueille, mistä sopimus on tehty.
Ei öljykentille tulla sopimatta tai sotimatta. Jälkimmäinen mm. Irak Libya.
Hyvä korjauksesi aie-sopimukset: Tietojen mukaan Ukrainaan oli menossa kuusi läntistä öljy-yhtiötä. Mikä nyt on tilanne, niin ei tietoa?
Mutta alue on erittäin merkittävä energiansiirtojen reitteinä. Kuka hallitsee mm. Mustaa Merta?
Jos asia kiinnostaa, niin kannattaa tutustu siihen assosiaatisopimukseen. Janukovits olisi saanut rahaa siinä 600-miljoonaa ja nyt uusitussa sopimuksessa Poroshenko sai 11-miljardia. Eli Janukovitsilla oli syy luopua siitä Venäjän paremman tarjouksen vuoksi. Pahat kielet väittää että EU teki tarkoituksella huonon tarjouksen, jotta konflikti saadaan aikaiseksi??
Krimiin kannattaa käyttää omaa päätä. Venäjällä oli Ukrainan kanssa vuokrasopimus v 2042 asti. Sopimukseen sisältyi mahdollisuus pitää alueella 25-tuhatta sotilasta. Krimillä oli koko aikaisesti töissä 16-tuhatta vallankaappauksen, itsenäisyysjulistuksen tai mikä kenellekin kelpaa aikana.
Mutta tukikohta asia: Poroshenko on toiminut myös CIA:lle (Wikileaks) eli oli ja on hyvin Usa myönteinen. Toki Kolmoisky on nyt suuremmassa suosiossa ja voi olla että Usa vaihtaa sinne presidentin. Hän on juuri nyt Usa:ssa. Mutta se on toinen tarina.
Niin olisko Poroshenko purkanut vai jatkanut Krimin vuokrasopimusta?
Voimme toki vain kysyä, että mistä Venäjän tiedustelu oli selvillä?
Voimme myös ottaa esimerkin Suomesta. Meillä on myös sopimus Venäjän kanssa, mutta teimme tuosta noin vain uuden Usa / Naton kanssa, joka on ristiridassa edellisen kanssa.
Jostain syystä sopimukset, joissa Usa on mukana, niin ne saattaa tuosta vain purkaa edelliset. Ilmeisesti venäläiset ovat tietoisia siitä menosta.
Tuo lahjonta kuvio, niin se menee enemmän arveluksi. Olen lukenut pinnallisesti Ukrainan laajasta korruptiosta. Helpompi uskoa, että Janukovits oli koruptoitunut eli lahjottu. Jos näin, niin miten Öljy-yhtiöiden taholta, ja miten venäjän??
Nyt kannattaa uhrata 40-min ja katsoa paremmin tietävän haastattelu, joka kertoo yleisesti aiheesta.
https://www.youtube.com/watch?v=VD_3sUVU3FQ
Ilmoita asiaton viesti
#97
”Samaan tapaan, miten Nestle voi ostaa Suomen pohjavedet. Laki siihen tuli 2011 eduskunnasta. Sen jälkeen vesi ei ole kansallisomaisuutta, vaan ylikansallisen yhtiön, joka myy tai käyttää sitä kuten haluaa.”
Jos nyt valittava uusi eduskunta ei ymmärrä tätä, pitää pyytää Putinia apuun niin kuin Ukrainassa, missä parlamentti tekee koko ajan vääriä päätöksiä.