Kenraali Wesley Clark: Venäjä valmistelee keväthyökkäystä Ukrainaan

Aiempi Naton Euroopan joukkojen ylipäällikkö, Yhdysvaltojen kenraali evp Wesley Clark arvioi Venäjän valmistelevan Ukrainaan kevätoffensiivia, joka voisi toteutua ortodoksisen pääsiäisen jälkeen 12. huhtikuuta lähtien, ja ”mitä todennäköisimmin” ennen II maailmansodan Euroopan voitonpäivää 8. toukokuuta.

Kenraali Clarkin mielestä Yhdysvaltain tulisi Obaman hallinnon linjausten hengessä 1) jakaa tiedustelutietoa Ukrainalle, jotta se saa ennakkovaroituksen uudesta Venäjän hyökkäyksestä 2) valmistella myös tappavaa aseistusta sisältävä avustuslähetys, sijoittaa se ennakkovarastoon, varata sille strateginen lentokuljetus sekä varoittaa presidentti Vladimir Putinia ennakkoon siitä, että ensimmäisten merkkien tullessa uudesta hyökkäyksestä USA lähettää Ukrainalle apua, mukaan lukien tappavaa aseistusta.

Nämä toimet noudattaisivat presidentti Obaman politiikan rajoituksia olla lähettämättä tappavaa voimaa, mutta apua voitaisiin ennakkoon julkistaa ja käyttää pelotteena Venäjää vastaan. Clark uskoo tiedon USA:n avusta vaikuttavan Ukrainan asevoimiin kautta linjan adrenaliinipistoksen tavoin.

Kenraali teki maaliskuun puolivälissä Ukrainan matkan yhdessä kahden muun evp-kenraalin kanssa, kenraaliluutnantti Patrick M. Hughes’in (aiempi Defense Intelligence Agency’n johtaja) ja kenraaliluutnantti John S. Caldwell’in (aiempi Yhdysvaltain armeijan tutkimus- kehittämis- ja hankintapäällikkö).  

Tutkimustensa ja kontaktiensa pohjalta he päätyivät johtopäätöksiin, että Ukraina tarvitsee välitöntä sotilasapua seitsemällä avainalueella:

  • strateginen kuvaustiedustelu ja elektroninen/viestitiedustelu, joka on riittävän tarkkaa ja ajanmukaista antaakseen varoituksen alkavasta hyökkäyksestä
  • pitkän kantaman liikkuvat panssarintorjuntajärjestelmät sekä lyhyen matkan Javelin-järjestelmä, kummatkin lämpökuvantamisella varustettuna
  • suojatut taktiset viestiyhteydet ajoneuvotasolle
  • nykyaikaiset paikannustutkat pitkän kantaman raketinheitinten tuliasemien havaitsemiseksi
  • lämpö- tai valonvahvistintähtäimillä varustettuja tarkkuuskivääreitä tarkka-ampujien torjuntaan
  • nykyaikaisia tiedonkeruu- ja elektronisen sodankäynnin järjestelmiä, jotka ovat tehokkaita Venäjän digitaalisia viestiyhteyksiä vastaan
  • lennokkien torjuntajärjestelmiä, joita on toimitettavissa lähitulevaisuudessa kevätoffensiivin torjumiseksi

Clark totesi Ukrainan joukkojen taistelleen Venäjän ensi linjan joukkoja ja separatisteja sekä näiden korkeateknologisia  aseita ja lennokkeja vastaan, joita USA:n joukot eivät ole joutuneet kohtaamaan.

Minskin toinen tulitauko on voimassa helmikuusta lähtien joten kuten, ja separatistit ovat vetäneet osan tykistöään taaksepäin sopimuksen mukaan, osan ollessa kätkettyinä etulinjan asemiin. Sotatarvikkeita tuodaan täydennyksenä Ukrainaan avoimen rajan kautta Venäjältä. ETYJ:n tarkkailijoiden on määrä todeta raskaiden aseiden vetäminen aselepolinjalta. Kuitenkin ETYJ:llä on vain muutamia tarkkailuasemia ja yli puolet sen tarkkailuhenkilöstöstä on Venäjän sotilaita, joilla on vapaa pääsy tarkistamaan Ukrainan asemia.  ”ETYJ ei ole toimintakykyinen” Clarkin mukaan, joka aikoinaan johti rauhanturvaoperaatiota Kosovon sodassa ollessaan NATO:n Euroopan joukkojen ylipäällikkö 1997—2000.

Moskovan päämäärä Ukrainassa on Clarkin mukaan palauttaa se Venäjän vaikutuspiiriin. Venäjän sotasuunnitelmassa on neljä vaihetta: terrorismi, epätyypillliset joukot, Venäjän rauhanturvaajat sekä vetäytymisvaihe.

Spetsnaz –erikoisjoukot valtasivat rakennukset operaatioissa Donetskissa ja Luhanskissa Itä-Ukrainassa.

Putin itse toimi välillä sotilaskomentajan roolissa, mutta hänen tavoitteensa on paljon laajempi kuin Ukraina. Se on horjuttaa Itä-Euroopan kansojen tunnetta hyvinvoinnista ja luottamuksesta Natoon, ihannetapauksessa ajaa pysyvä kiila USA:n ja sen eurooppalaisten liittolaisten väliin, sekä läntisten liittoutuneiden ja Itä-Euroopan väliin.

Kenraali Clarkin mukaan tarvitaan tasapainoista lähestymistapaa. Sanktioiden vaikutuksella on rajansa. Niitä tarvitaan, mutta tarvitaan myös Ukrainan kykyä puolustautua, jota on vahvistettava kysymysten saamiseksi takaisin diplomaattisten kanavien piiriin ja pitämiseksi siellä.

Kenraali evp Wesley Clarkin mielenkiintoinen esitys ja sen jälkeinen keskustelu on nähtävissä webcastina internetissä osoitteesta http://www.atlanticcouncil.org/events/webcasts/general-wesley-clark-excl…

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu