Euroopan järjestelmät pettävät

Arabikevät (الثورات العربية‎‎, al-Thawrāt al-ʻArabiyyah) on mielenosoitusten, kansannousujen ja väkivaltaisuuksien aalto, joka alkoi Tunisian vallankumouksesta vuodenvaihteessa 2010–2011. Sen edettyä Libyan sisällissodaksi helmikuusta lokakuulle 2011 maata vuodesta 1969 hallinnut diktaattori Muammar Gaddafi syrjäytettiin ja hänen hallintonsa luhistuttua valta Libyassa siirtyi kilpaileville aseellisille ryhmille, joista yksikään ei ole ottanut valtioaluetta kunnolla hallintaansa läpikulkijoiden kontrolloimiseksi eikä Libyan aluevesiä nykyään valvota täysivaltaiselle valtiolle kuuluvalla tavalla. 

Italia sai Gaddafin valtakaudella olla rauhassa laittomalta muutolta eteläisimmälle saarelleen Lampedusalle, josta on neljän vuoden kuluessa tullut kiihtyvän kansainvaelluksen läpikulkureitti. Häikäilemättömät rikolliset rahastavat ihmisrahtiaan hengenvaarallisesta 130 km merimatkasta, joka on pituudeltaan noin kaksinkertainen verrattuna Helsinki—Tallinna -reittiin.

Italialle ei ole luotu toimivaa merirajan valvontaa, sen sijaan sen viranomaiset ovat saaneet tehdä kaikkensa nyt härskisti väärinkäytetyn meripelastuksen eteen; siitä huolimatta tuhansia riskin ottaneita on hukkunut ja hukkuu edelleen Välimereen, mikä ei näytä hillitsevän uusia yrittäjiä. Sen sijaan, että he jakaisivat turvattomille veneisiin pakatuille pelastusliivit, juomavettä ja ruokaa ja sitten hinaisivat heidät takaisin lähtösatamiin, Italian viranomaiset urakalla ”pelastavat” ehdoin tahdoin itsensä vaaraan asettaneita Italiaan, kunnes maan eteläosat tulvivat pelastettuja.

Laiton maahanmuutto EU-maihin on löytänyt vaihtoehtoiset reittinsä lisäksi Espanjan ja Kreikan kautta.

Etelä-Euroopan poliitikot ovat käyneet neuvottomiksi, ja paremman puutteessa he vaativat ”taakanjakoa” Italian, Kreikan ja Espanjan laiminlyödessä EU:n eteläisen rajavalvonnan ja kärsiessä jo entuudestaan omista talousvaikeuksistaan (joihin ne samoin halusivat maksajia niistä maista, jotka jo olivat kukin omat taakkansa kantaneet). EU on nykyään tehokkaasta Frontexin merivalvonnasta huolimatta tehoton konkreettisiin toimenpiteisiin kansainvaelluksen tyrehdyttämiseksi eikä EU ole luonut tehokasta palautusjärjestelmää laitonta reittiä tulleille.

Välimeren maista laittomat siirtolaiset pyrkivät jatkamaan Britanniaan, jossa ei olla avokätisiä sosiaaliturvan suhteen mutta siellä ei tarkisteta henkilöllisyyttä kuten useimmissa muissa maissa tehdään; tällä näyttää olevan Calais’in rannikolle leiriytyville afrikkalaisille erityisen tärkeä merkitys.

Saksalla on Euroopan vahvin talous ja entuudestaan suuri siirtolaisväestö, ja Ruotsi on maailmankuulu avokätisen anteliaasta kansankodistaan, johon tulvii nyt muuttajia ennätyksellisesti. Ruotsikin alkaa ilmeisesti täyttyä, joten Suomeen odotetaan ennätyksellistä 15 000 uutta tulokasta tälle vuodelle. 

Nimellinen syy kaikille tulokkaille on turvapaikan haku, olipa siihen sitten todellista aihetta tai ei. Vuonna 2014 yli puolella Suomeen pyrkineistä ei tutkitusti ollut perusteita oleskeluluvalle turvapaikan vuoksi. Poliittinen propaganda pyrkii silti käyttämään kaikista laittomista maahantulijoista harhaanjohtavasti pakolaisen nimitystä.

YK:n pakolaisleireillä vuosia vuoroaan odottaneet ovat vaarassa joutua nyt yhä pahemmin sivuraiteelle, koska nyt Eurooppa pelaa avuttomana röyhkeimpien jonon ohittajien laatimilla säännöillä.

 

Miten järjestelmä korjataan?

Koska EU:n kallispalkkaiset korkeat vallanpitäjät epäonnistuvat tehtävissään niin surkeasti, annan nyt rivikansalaisena aivan ilmaiseksi eräitä kiireellisiä toimenpide-ehdotuksia.

1. Välimeren laiton ylitys on lopetettava tehokkaasti. EU:n poliisi- ja tiedusteluviranomaisten on korkea aika jo alkaa soveltaa keräämäänsä tietoa, pysäyttää alkuunsa lentotiedustelun havaitsemat meriturvallisuuden vastaiset ihmiskuljetukset käännyttämällä ne lähtösatamiinsa (ks. edellä), vangita salakuljettajat ja viedä heidät oikeuteen sekä tuhota rikosvälineinä käytetyt alukset. Eurooppaan edelleen haluavia matkustajia on Afrikan mantereella opastettava laillisten kanavien käyttöön oleskeluluvan hakemisessa.

2. Laittomasti EU:hun muuttaneet ilman tarvetta suojeluun on pikaisesti palautettava, joko omaan kotimaahansa tai YK:n pakolaisleireille turvallisiin oloihin, joissa turvapaikan tarve voidaan selvittää ajan kanssa perusteellisemmin.

3. Kiintiöpakolaisten määrää on olennaisesti lisättävä ja vaadittava kaikki EU:n jäsenmaat ottamaan heitä, jotta jo vuosia odottaneet naiset ja lapset pääsevät eteenpäin ja voivat tehdä tilaa uusille tulokkaille, parikymppisille EU:sta siirrettäville miehille, joiden turvapaikan tarve selvitetään lähimmällä YK:n leirillä Eurooppaa paremmalla paikallisella asiantuntemuksella sekä turvallisissa oloissa. Periaatteen on oltava "first come, first served" eikä "röyhkeimmät ensin". 

4. YK:n pakolaisleirien olosuhteita on parannettava kauttaaltaan ja järjestettävä niihin mm. tasokkaat koulutuspalvelut. Aikanaan kiintiöpakolaisiksi siirtyvillä on näin paremmat valmiudet kotoutua tulevien kotimaidensa työelämään.

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu