Joukkohysteriasta jättipotti syrjäytyneiden aikamiespoikien kampanjoinnille

Tuntematon ja merkityksetön joukkio syrjäytyneitä aikamiespoikia lyöttäytyi yhteen ja halusi tavoitella julkisuutta fanaattisille yhteiskunnallisille mielipiteilleen, jotka eivät olisi tähän saakka suurta yleisöä voineet vähempää kiinnostaa. He julistivat epävirallisen rekisteröimättömän yhdistyksensä "liikkeeksi", jolle mahtipontisesti suunniteltiin heraldiset tunnukset, liput ja muu rekvisiitta, ja sen hengentuotteita koetettiin jakaa näkyvästi julkisilla paikoilla, mutta ne ovat tähän saakka jättäneet yleisön välinpitämättömäksi. 

Mitä todennäköisimmin tämä "kansanliike" olisi aikaa myöten kokenut saman kohtalon kuin taannoinen Pekka Siitoimen "Kansallis-Demokraattinen Puolue" hakaristirekvisiittoineen ja "paraateineen", jonka useimmat tasapainoiset ja arvostelukykyiset suomalaiset ymmärsivät tragikoomiseksi eikä varsinaisesti poliittiseksi ilmiöksi, samoin kuin sen ideologisesti vastakkaisen äärilaidan kiihkeät vastareaktiot. "Liike" vaipui sittemmin unohduksiin, jättäen jälkeensä vain dokumentaarisia nettisivuja jälkipolvien kummasteltaviksi. 

Syyskuussa 2016 sattui kuitenkin uudelle aikamiespoikien "liikkeelle" odottamaton dramaattinen tapahtumakulku, jota jotkut ovat povanneet yhteiskunnalliseksi käännekohdaksi. 

Ohikulkijan halveksiva ele lippujensa alla lehdyköitään jakaneille propagandisteille sai erään heistä menettämään malttinsa ja kimpaantumaan niin suunniltaan, että hän potkaisi elehtijää vaarallisesti ja tämä joutui kaaduttuaan sittemmin sairaalaseurantaan. Aktiivisen hoidon tarvetta ei todettu, vaan hänet kotiutettiin muutamien vuorokausien jälkeen. Myöhemmin potkaistu hakeutui uudelleen sairaalaan ja kuoli syystä, jonka virallinen selvittäminen on tätä kirjoitettaessa kesken. 

Medialle aukeni tapauksesta sensaatioiden kultakaivos, sen setviessä perin pohjin kaikkien osapuolten taustoja ja tekemisiä  — niin valtamedioille kuin sosiaalisellekin medialle. Voimakkaasti tunnelatautuneet kysymykset kietoutuvat siinä sekavaksi vyyhdeksi: maahanmuutto, turvapaikanhaku, kansallissosialistit eli natsit, surkeassa tilassa oleva valtiontalous, rasismi, syrjintä eri etnisiä ja sosiaalisia ryhmiä kohtaan, hallitus ja sen politiikka, oppositio ja sen turhautuminen asemaansa jne. Opportunistiset poliitikot ja muut julkisuudenkipeät valtakunnan linssiluteet eivät tietenkään voi jättää hyödyntämättä tarjoutuvaa poikkeuksellista näkyvyyttä, joka tulee kuin tarjottimella kaikille aiheesta kameroiden edessä suunsa avaaville. 

Löylyn lisäämiseksi tapauksesta päätettiin järjestää Helsinkiin viisi samanaikaista mielen- ja vastamielen osoitusta, jokaisen niistä tietenkin pyrkiessä maksimoimaan sanomansa näkyvyyttä. 

Suurinkaan liikeyritys tai tunnetuinkaan kansainvälinen supertähti ei voi Suomessa edes unelmoida saavansa sellaista megaluokan julkisuutta, jota nyt marssitaan, toitotetaan ja levitetään kaikilta tiedotuskanavilta mediasirkuksessa näiden alkujaan tuntemattomien aikamiespoikien ja heidän todellisten tai kuviteltujen tekemistensä johdosta. 

Entä mitä tapahtuu kaiken hälyn ja pölyn laskeuduttua? Suomalainen yhteiskunta ja siinä harjoitettu politiikka tuskin siitä muuttuvat miksikään, mutta muutamalle aiemmin tuntemattomalle syrjäytyneelle aukenee nyt odottamaton tilaisuus pysyvään julkisuuteen. 

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu