SAS antaa kylmää kyytiä terroristeille

The Sunday Times’in 6.11.2016 mukaan Britannian erikoisjoukoilla Irakissa on ”tapa tai vangitse”-lista, jossa on jopa 200 brittiläisen ISIS:n puolella taistelevan terroristin nimi.

Lehden mukaan tehtävässä käytetään tiedusteluorganisaatioiden MI6, MI5 ja GCHQ aineistoa. Vangitut luovutetaan Irakin viranomaisille, mahdollisesti teloitettaviksi jos sikäläinen oikeus toteaa heidät syyllisiksi.

Britannian turvallisuusviranomaiset pitävät näitä Britannian kansalaisia paluunsa jälkeen vakavana riskinä terroristisolujen perustamisessa saarivaltioon. Elossa palaajat ovat ”kovettuneita, ääriradikalisoituneita taistelijoita”, jotka ovat selvinneet kuukausien, jopa vuosien taisteluista, ja pystyvät helposti 2015 Pariisissa 130 kuolonuhria vaatineiden kaltaisiin iskuihin. Irakista ja Syyriasta palaavat ovat joidenkin korkea-arvoisten lähteiden mukaan kenties ”suurin koskaan kaupunkiterroristien uhka Yhdistyneille Kuningaskunnille”.

Irakissa ja Syyriassa uskotaan olevan n. 100 Britannian erikoisjoukkojen sotilasta. Monet heistä toimivat liikkuvina yksiköinä koordinoiden yhteistoimintaa Irakin erikoisjoukkojen, tavanomaisten joukkojen ja kurdien peshmergojen kanssa. Heidän uskotaan olevan osa kansainvälistä iskuosastoa Yhdysvaltain Joint Special Operations Command’in alaisuudessa, käskettyinä jäljittämään sekä tappamaan tai vangitsemaan mahdollisimman monta ulkomaalaista terroristien taistelijaa. MI5 ei usko Mosulin valtauksen johtavan terroristiryhmän toiminnan päättymiseen, vaan ainoastaan uuteen lukuun siinä.

Korkea-arvoisen puolustuslähteen mukaan ”on tehty tappolista sadoista hyvin pahoista ihmisistä. Monet heistä tulevat UK:sta. Nyt jahdataan brittiläisiä islamisteja, jotka ovat karanneet hallinnasta. Tämä on monikansallinen erikoisjoukkojen operaatio. SAS:lla on oma osansa suunnitelmasta, ja he jäljittävät Britannian kansalaisia. Tämä on tappamis- ja vangitsemistehtävä, joka on jo alkanut. Meillä ei ole tarkkaa lukua UK:n kansalaisista Irakissa. Lehdistön julkaisemat luvut ovat vain arvioita. Tiedämme Irakissa olevan brittiläisiä, mutta tiedossamme ei ole heidän henkilöllisyyksiään. Tämä on meille haaste. On paljon kansainvälistä yhteistyötä, koska ongelmaa pidetään globaalisena.”

Puolustusministeriö ei kommentoi erikoisjoukkojen toimintaa, mutta lähteiden mukaan Irakissa olevien Irakin omien joukkojen koulutuksessa avustavien tavanomaisten brittijoukkojen sotilailla ei ole pidätysoikeutta, josta olisi sovittu Irakin hallituksen kanssa.

Erikoisjoukkojen osuus taistelussa ISIS:tä vastaan on kasvanut tasaisesti. 

http://www.thetimes.co.uk/edition/news/sas-in-iraq-gets-kill-list-of-bri…

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu