Äärinationalistinen venäläisjärjestö Suomessa olisi huono uutinen

Tiistaina 9.5.2017 Suomessa marssittiin ensimmäistä kertaa koskaan sen vuosipäivälle, että 72 vuotta aiemmin klo 01 Keski-Euroopan aikaa Berliinissä oli pidetty muuan seremonia.

 

Siinä sotamarsalkka Wilhelm Keitel Saksan asevoimien yleisesikunnan (OKW) päällikkönä ja armeijan (Heer) puolesta, kenraaliamiraali Hans-Georg von Friedeburg laivaston (Kriegsmarine) komentajana ja kenraalieversti Hans-Jürgen Stumpff ilmavoimien (Luftwaffe) edustajana allekirjoittivat asiakirjan Saksan antautumisesta. Sen otti vastaan marsalkka Georgi Zhukov Puna-armeijan ylimmän johdon puolesta ja ilmamarsalkka Sir Arthur William Tedder Liittoutuneiden Siirtoarmeijan ylipäällikön apulaisena. Yhdysvaltojen kenraali Carl Spaatz, Yhdysvaltojen Strategisten Ilmavoimien komentajana ja Ranskan edustajana Ensimmäisen Ranskan Armeijan komentaja kenraali Jean de Lattre de Tassigny olivat paikalla todistajina.

Edellispäivänä 8.5. Saksa oli jo antautunut länsiliittoutuneille, mitä Lännessä juhlitaan Euroopan voitonpäivänä (Victory in Europe Day, VE-Day). Protokollasyistä pidettiin tärkeänä Saksan antautumista myös Neuvostoliitolle.

Ja mitähän tekemistä noiden ulkomaalaisten marsalkoiden ja kenraalien tilaisuudella Berliinissä on Helsingin Töölön kanssa?

Eipä juuri niin mitään, ei ainakaan edeltäneisiin 71 vuoteen. Viimeiset saksalaisjoukothan oli ajettu Suomen kamaralta jo 27.4.1945 Kilpisjärvellä, ja tätä Lapin sodan päättymispäivää vietämme Suomessa kansallisena veteraanipäivänä.

Nyt 72 vuotta alkuperäisen seremonian jälkeen tapahtuikin yhtäkkiä asiassa muutos, josta on käyty vilkasta keskustelua täällä Puheenvuorossakin:

http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236376-huligaanimarssi-idasta

http://polinakopylova.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236669-onko-pronssiyo-mahdollinen-suomessa

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236765-eurooppa-paiva-ja-toisen-maailmansodan-voitonpaiva-sopii-kehnosti-yhteen

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/220176-venajan-voitonpaivan-helsinki-ma…

Käy ilmi, että järjestetyn mielenilmauksen tausta on sekavahko: ovatko asialla pelkästään yksityishenkilöt, vai juontavatko juuret Venäjän valtioon?

Toistaiseksi ainoana tiedottajana ”Kuolemattoman rykmentin” tapahtumalle on esiintynyt Daria Skippari-Smirnov, RUFI ry:n puheenjohtaja, tulkki ja kääntäjä, joka on asunut Suomessa 27 vuotta.

Hän antaa ymmärtää, että ” me (RUFI) olemme olemassa- taistellaksemme vihaa, pelkoa ja agressiota – l. rusofobiaa vastaan, mistä yksin Suomessa kärsii yli 70 tuhatta venäläistä / venäjänkielistä.” TV-uutisten reportaasissa hän opetti suomalaisia, että me olimme käyneet jatkosotamme ”väärällä puolella” – ilmeisesti kaikkien suomalaisten olisikin pitänyt sotia suomalaisia vastaan Puna-armeijan riveissä?

Tiettävästi Venäjän tiedotusvälineet ovat jo antaneet huomiota tapahtumalle Helsingissä, valmistautuen etukäteen ”provokaatioihin” sen tiimoilta.

Tämä ensimmäinen yleisötapahtuma lajissaan tuli ja meni poliisin saattaessa parin sadan osallistujan kulkuetta sinisine vilkkuineen. Valtiovalta Suomessa on kyvytön suhtautumaan sirppiä ja vasaraa kantavaan kulkueeseen kuten suhtauduttaisiin kotkan ja vinon hakaristin kantajiin – voitollinen diktatuuri on meillä salonkikelpoinen.

Entäpä jatkossa – mihin kaikkeen uudenlaista sotamuistojen inspiroimaa aktiviteettia suunnataan?

Presidentti Vladimir Putin on ilmoittanut Venäjän asevoimien suojelevan ulkomailla asuvia venäläisiä näiden asuinmaissa, mikä rikkoo räikeästi valtioiden täysivaltaisuutta ja kansainvälistä oikeutta.  Jos Suomessa RUFI:n puheenjohtajan mukaan kärsivät yli 70 tuhatta (!) venäläistä / venäjänkielistä ahdingossaan pyytäisivät apua, jokohan tuo kärsimyksen määrä riittäisi kutsumaan apuun pieniä vihreitä miehiä?

Kaksoiskansalaisuudesta käydyssä keskustelussa kävi ilmi, että Venäjän voimassa oleva laki ei tunnusta Venäjän kansalaisille mitään muita samanaikaisia kansalaisuuksia, vaan se velvoittaa Venäjän kansalaiset kaikkialla noudattamaan Venäjän lain määräyksiä. Näihin kuuluu mm. yhteistyö Venäjän turvallisuusviranomaisten kanssa. Verkostot RUFI-järjestön ja suomalaisen viidennen kolonnan kesken avaavat uudenlaisia mahdollisuuksia manipuloida Suomen julkista keskustelua ja ajaa Venäjän intressejä täällä epätavanomaisin keinoin, jos niin halutaan.

Eurooppalainen hybridiuhkien osaamiskeskus eli the European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats ei tule Helsinkiin hetkeäkään liian aikaisin. 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu