Australia isäntänä omassa talossaan, osa 2

Juuri kun ajattelin edellisen blogini Australian Operation Sovereign Borders -merivalvontaoperaatiosta tulleen jo loppuun kalutuksi yleisen tason taustoineen laittomalle siirtolaisuudelle mm. Afrikasta EU:hun, uutiset kertovat ensimmäisestä Australiaan saapuneesta laittomien siirtolaisten aluksesta neljään vuoteen.

http://www.abc.net.au/news/topic/daintree-4873

Eilen, sunnuntaina 26.8., 17 vietnamilaiseksi uskottua henkilöä saapui laittomasti Pohjois-Queenslandin Daintreen jokisuistoalueelle kalastusaluksella, jonka he hylkäsivät. Kiinni otetuista puuttuu vielä kaksi, mukaan lukien aluksen kapteeni. Tapaus ei toistaiseksi ole ylittänyt Suomen tiedotusvälineiden uutiskynnystä. 

Australian sisäministeri Peter Dutton pitää veneen saapumista valvonnan pettämisenä. 

"Haluan vahvistaa tänään, että Australiaan on uskoaksemme tullut ensimmäinen ihmissalakuljetusta yrittävä alus 1400 päivään", Dutton sanoi. "On selvästi epäonnistuttu, valvonta ei ole toiminut kuten pitäisi tämän veneen tunnistamisessa tai salliessaan sen lähestyä rannikkoa kuten tapahtui. Se muistuttaa, että ihmissalakuljettajat eivät ole lopettaneet bisnestään". 

ABC-uutiskanava vahvistaa kalastajien ottaneen sunnuntaina kyytiinsä kaksi turvapaikanhakijaa krokotiileja kuhisevassa vesistössä. Käytyään ensin yhdessä kokemassa pyydyksensä kalastajat näyttivät tulijoille ohimennen jokirannalta n. 4-metrisen krokotiilin ja jättivät lopuksi tulijat poliisin haltuun. 

Viranomaiset paikansivat laittoman kalastusaluksen hylättynä karilla Port Douglasista pohjoiseen. 

Ministeri Dutton totesi, että epäillyt turvapaikanhakijat poistetaan maasta. 

"Ihmissalakuljettajien uhka ei ole poistunut ja tämän veneen saapumisen pitäisi olla selvä ja ajankohtainen merkki siitä, ihmissalakuljettajat panevat ihmisiä veneisiin, rahastaakseen syyttömiä miehiä, naisia ja lapsia", hän sanoi. 

"Olemme ilmoittaneet selvästi, ettemme päästä laittomasti maahamme saapuneita ihmisiä asettumaan tähän maahan. Henkilöt poistetaan maastamme ensimmäisen tilaisuuden tullen."

———

Tapauksen uutisoinnissa on sama päättäväinen sävy kuin edelliseen blogiin linkittämässäni kenraali Campbellin ennakolta varoittavassa videossa vuodelta 2013. Nähtäväksi jää, kertovatko joukkotiedotusvälineemme suomalaisille lainkaan tapauksesta, johon suhtautuminen on Australiassa sävyltään kauttaaltaan toisenlaista kuin esimerkiksi laittomiin Välimeren ylittäjiin EU:ssa. 

Päivitys 27.8. klo 22.30: Tapausta ei näköjään pidetä kansainvälisessä mediassa siinä määrin merkittävänä, että se ylittäisi uutiskynnystä monessakaan tiedotusvälineessä. 

BBC kyllä julkaisee asiasta: https://www.bbc.com/news/world-australia-45318018

Samoin CNN: https://edition.cnn.com/2018/08/26/australia/australia-asylum-seekers-intl/index.htm

(sisältää kriittisen näkökulman Australian turvapaikkapolitiikkaan)

sekä italialainen ANSA: http://www.ansa.it/sito/notizie/mondo/oceania/2018/08/27/australia-primo-barcone-in-4-anni-migranti-arrestati_8f2914f9-d8ba-469b-b94a-035a6f3e242f.html

 

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu