Pääsihteeri Jens Stoltenbergin puhe Yhdysvaltain kongressille 3.4.2019, osa 2/3

(Epävirallinen ja vapaamuotoinen käännös, jatkoa osalle 1/3)

Rouva Puhemies,

Herra Varapresidentti,

 

Myös taistelu terrorismia vastaan vaatii yhteiset ponnistelumme. Syyskuun 11. päivän hyökkäykset tekivät tämän selväksi.

NATO:n vaste noihin hyökkäyksiin oli nopea. 24 tunnin sisällä ja ensimmäisen ja ainoan kerran historiassamme,  käytimme Washingtonin sopimuksen 5. Artiklaa. Yhteisen puolustuksen artiklaa, jonka mukaan… ”aseellinen hyökkäys yhtä vastaan… katsotaan hyökkäykseksi kaikkia vastaan”.

Siten syyskuun 11. ei ollut vain hyökkäys Yhdysvaltoja vastaan, vaan kaikkia NATO:n liittolaisia vastaan. Päivien kuluessa NATO:n lentokoneet partioivat Amerikan taivaalla. Ja syyskuun 11:n vanavedessä NATO:n sotilaat lähtivät taisteluun rinta rinnan Afganistanissa. Estääkseen tuota maata tulemasta enää koskaan turvasatamaksi terroristeille, jotka voivat hyökätä meitä vastaan täällä kotonamme.

Vuosien mittaan satoja tuhansia sotilaita Euroopasta ja Kanadasta on palvellut Afganistanissa. Yli tuhat on maksanut siitä korkeimman hinnan. Ja monet muut ovat haavoittuneet vakavasti. Kunnioitamme heidän palvelustaan ja heidän uhriaan.

NATO pysyy Afganistanissa tänä päivänä. Taistellakseen terrorismia vastaan ja kouluttaakseen Afganistanin joukkoja. Päämäärämme ei ole pysyä siellä ikuisesti. Meidän ei tule jäädä sinne yhtään pitemmäksi aikaa kuin on välttämätöntä.

Me menimme sinne yhdessä. Päätämme tulevasta läsnäolostamme yhdessä. Ja kun se aika koittaa, lähdemme yhdessä.

NATO tukee täysin rauhanprosessia. Sen on raivattava tie Afganistanin sovinnolle. Rauha voi olla vain jos Afganistan pysyy vapaana kansainvälisistä terroristeista. Ja jotta rauha olisi kestävä, sen on rakennuttava saavutuksillemme. NATO on luonut olosuhteet sosiaaliselle ja taloudelliselle edistykselle. Koulutuksen ja ihmisoikeuksien tuomiselle naisille ja tytöille. Heidän oikeutensa on turvattava.

NATO ei taistele terrorismia vastaan vain Afganistanissa. Olemme myös osa globaalia koalitiota ISIS-järjestön voittamiseksi. Koalitio on saavuttanut merkittävää edistystä.

Kerran, ISIS:n valvoma alue oli noin Virginian kokoinen. Se pakotti vääristynyttä ideologiaansa miljoonille. He katkoivat ihmisiltä päitä. Polttivat ihmisiä elävältä. Ja kävivät kauppaa naisilla seksiorjina.

Meidän ei tule koskaan unohtaa heidän raakuuttaan. Ja kiitos Amerikan johtajuuden ja yhteisten ponnistustemme, olemme lopettaneet tämän raakuuden, ja miljoonia ihmisiä on vapautettu.

Mutta työmme ei vielä ole tehty. Siksi NATO lisää koulutusta Irakin joukoille. Jotta he voivat paremmin puolustaa omaa maataan. Ja varmistaa, ettei ISIS voi palata koskaan. Siksi NATO myös tukee kumppaneitamme Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa. Auttaen heitä perustamaan tiedustelupalvelunsa, rajavalvontansa, kyberturvallisuutensa ja erikoisjoukkonsa.

Paikallisten joukkojen kouluttaminen ja paikallisen suorituskyvyn rakentaminen ovat parhaita aseitamme taistelussa terrorismia vastaan. Ennaltaehkäisy on parempi kuin väliintulo.

 

Rouva Puhemies, Herra Varapresidentti,

Jotkut teistä täällä tänään ovat suoraan kokeneet terrorismia. Olette voineet menettää ystäviänne ja rakkaitanne. Te tiedätte terrorismin todellisuuden. Samoin tiedän minäkin.

Olin Norjan pääministeri 22. heinäkuuta 2011. Päivänä, joka säilyy häpeällisenä maani historiassa. Sinä päivänä terroristi räjäytti pommin toimistoni ulkopuolella. Tappaen kahdeksan henkilöä ja haavoittaen monia muita.

Hän jatkoi sitten matkaa Utøyan saarelle, jossa nuoriso nautti kesäleiristä. Hän tappoi 69 ihmistä lisää. Useimmat heistä olivat teini-ikäisiä, joilla oli elämä edessään. Se oli synkin päivä Norjassa sitten toisen maailmansodan. Se oli minun elämäni synkin päivä.

Terrorismi on monimuotoista. Jotkut siihen syyllistyvät väärinkäyttävät uskontoa. Toiset väärinkäyttävät poliittista ideologiaa. He väittävät olevansa keskenään erilaisia, taistellen eri asioiden puolesta. Mutta he ovat kaikki samanlaisia. He uskovat vihaan, väkivaltaan, ja syyttömien miesten, naisten ja lasten tappamiseen. He eivät ole mitään muuta kuin pelkureita.

Terroristit hyökkäävät vapauttamme, arvojamme ja elämäntapaamme vastaan. Meidän vastauksemme on oltava enemmän avoimuutta ja enemmän demokratiaa. Meidän arvomme voittavat. Vapaus voittaa sorron. Suvaitsevaisuus voittaa suvaitsemattomuuden. Ja rakkaus voittaa aina vihan.

Näen tämän kukissa, jotka on laskettu moskeijoiden ulkopuolelle Christchurch’issä, Uudessa Seelannissa. Näen tämän nuorten Norjan hyökkäysten eloonjääneiden elämässä.

Ja näen sen New Yorkissa ja Washingtonissa. Kahdessa peräänantamattomassa kaupungissa. Kaupungeissa, joita ei voitu pelotella. Eikä voittaa. Vaan jotka nousivat vahvempina kuin koskaan tuon syyskuun aamun kauhusta.

 

 

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu