Miksi Sipilä ja Orpo eivät turvautuneet Dublinin sopimukseen Suomen eduksi?

Koska läntisissä oikeusvaltioissa ja sivistysmaissa tunnetaan käsite poliittinen vastuu, olisi veronmaksajille ja äänioikeutetuille juuri nyt oikea aika vaatia ratkaisuistaan 2015 tilille pääministeri Juha Sipilä ja tuolloinen sisäministeri Petteri Orpo.

He laskivat maahan 2015-16 yhteensä n. 32 000 turvapaikanhakijaa ja ottivat Suomen kannettavaksi vastuun kansainvälisen suojelun tarpeen selvittämisestä, joka voimassa olleen Dublinin sopimuksen mukaan olisi kuulunut niille EU-maille, joihin turvapaikanhakijat olivat tulleet ensimmäiseksi. Kukaan hakijoista ei tupsahtanut suoraan Tornioon tulematta ensin muualta EU:sta. 

Näistä 32 000 spontaanisti maahan tulleesta nuoresta miehestä on koitunut Suomelle mittavia taloudellisia menetyksiä, turvallisuusriskejä mm. henkirikoksina ja seksuaalirikoksina. Kaikki turvapaikan saaneet saavat sen sekä Suomen asumisperäisen sosiaaliturvan loppuiäkseen Suomen veronmaksajien kustannuksella, vaikka vastuu Dublinin sopimuksen mukaan kuuluisi EU:n vastuuvaltioille, joihin hakijat tulivat ensimmäiseksi. 

Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen tuhansia henkilöitä on jäänyt laittomasti maahan, minkä suhteen Suomen valtiovalta näyttäytyy avuttomana edelleenkin. Suojelupoliisin tarkkailua turvallisuusriskien osalta vaatii 400 henkilöä. Taloudelliset ja turvallisuusongelmat jatkuvat päivästä toiseen vielä vuosienkin jälkeen ja syövät yhteiskuntamme resursseja, joille olisi totisesti parempaakin käyttöä. 

Lainsäädäntömme näyttäytyy hampaattomana ratkaisemaan seurannaisongelmia, jotka tulevat tällaisen massiivisen poliittisen virhearvion jälkeen. 

Kaikissa paneelikeskusteluissa puheenjohtaja-toimittajat ovat päästäneet Sipilän ja Orpon kuin koirat veräjästä, näiden eksytettyä keskustelun aina sivuraiteelle argumentilla "eihän heitä olisi voitu Ruotsiin käännyttää". Dublinin sopimuksen mukaan Suomelle olisi riittänyt pelkkä vastuuvaltioiden selvittäminen ja tutkittavien passittaminen niihin, jolloin olisi selvitty murto-osalla kustannuksista ja kaikista haitoista. 

Miksi niin ei tehty? Ainoa julkisuudessa kuultu selitys on ollut Juha SIpilän heitto "…eihän tämä Dublin-järjestelmä ole toiminut pitkään aikaan käytännössä…"

Viittaan jo aiemmin asiasta käytyyn blogikeskusteluun ja sen jälkeiseen ajatusten vaihtoon. 

http://hannumononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267412-poliittinen-virhe-voi-olla-peruuttamaton

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu