– Hurraa!
Suomi on viimeinkin pääsemässä siihen ystäviemme joukkoon, johon se kuuluu.
Tämä historiallinen kokemus on lajissaan ainutlaatuinen, ja siitä olen Suomen tämän päivän valtionjohdolle syvästi kiitollinen. Taitava ja kärsivällinen diplomatia on lopultakin palkittu parhaalla mahdollisella tuloksella. Seuraavat suomalaisten sukupolvet saavat tulevaisuudessa elää astetta vapaampana kuin minkä kanssa meidän suurten ikäluokkien on ollut tähän saakka elettävä. Juhlan paikka, jos mikä!
Turvallinen ja jatkossakin itsenäinen maa, jonka suunnasta me saamme päättää itse.
https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/2022/6/pdf/220628-trilat-memo.pdf
Suomesta tulee vihdoin tylsä eurooppalainen maa. Ei tarvitse enää harjoittaa sankarillista ulkopolitiikkaa, pelätä kun neuvottelijat lähtevät Moskovaan. Puolustuksesta tulee pitää huoli jatkossakin mutta nyt pidäke ei ole enää suhteellinen – tehdä hyökkäyksestä liian kallis – vaan absoluuttinen – hyökkääjä ei pysty onnistumaan. Muistetaan samalla kantaa vastuumme – NATO-maiden turvallisuus on meidän asiamme aivan kuin meidän turvallisuutemme on muiden NATO-maiden.
Ilmoita asiaton viesti
Täsmälleen näin – ja voimme osoittaa myös, että meille riittää kun saamme elää rauhassa jatkossakin, huolehtien vastuullisesti omasta ”tontistamme” joka suhteessa. Emme ole riitaa haastamassa, eikä meidän turvallisuutemme ole keneltäkään poissa, kuten tasavallan presidentti osuvasti sanoo.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän tämä on myönteinen kehityssuunta mutta Turkin Erdogan ja Unkarin Orban ovat sellaisia venkuloita, että mikään ei ole varmaa ennen kuin kaikki Naton jäsenvaltiot ovat ratifioineet Suomen jäsenyyden Natossa.
Ilmoita asiaton viesti
Kieltämättä aika venkuloitakin joukkoon kuuluu, mutta enää en näe syitä pessimismille. Tasavallan presidentti tiivistää asian mainiosti:
”Yhteisymmärrysasiakirjamme korostaa, että Suomi, Ruotsi ja Turkki sitoutuvat antamaan toinen toisilleen täyden tuen kunkin maan turvallisuutta koskevia uhkia vastaan. Kun meistä tulee Nato-liittolaisia, tämä sitoumus vahvistuu entisestään.”
Kukapa meistä tykkäisi terroristeista.
https://www.presidentti.fi/tiedote/tasavallan-presidentti-sauli-niiniston-lausunto-28-6-2022/
Ilmoita asiaton viesti
Tällä Turkin venkoilulla oli tällä kertaa perustelunaan huoli siitä, että Suomi ja Ruotsi muka tukisivat terrorismia. Kun näin keksityllä syyllä Turkki lähti liikenteeseen niin aivan yhtä päättömiä väitteitä voi tulla jatkossakin.
Ilmoita asiaton viesti
No, Suomi vastaa siitä, että se toimii kuten blogin loppuun linkitetty Trilateral Memorandum velvoittaa, mutta omien lakiensa mukaan. ”Finland and
Sweden will not provide support to YPG/PYD, and the organisation described as FETO in Turkiye.” – Jos pidättäytyy tukemasta, se ei sentään tarkoita kenenkään vainoamista.
Ilmoita asiaton viesti
On paljonkin mahdollista, että ennen Turkin parlamentin ratifiointia Erdogan yrittää vielä jotain temppua. Tuolle eivät lupaukset eivätkä edes kirjalliset sopimukset merkitse mitään. Orbankin saattaa vielä venkuloida. Mutta kyllä niistäkin aikanaan selvitään. Yhdysvallat haluaa Suomen ja Ruotsin Natoon ja se riittää jäseneksi pääsyyn.
Ilmoita asiaton viesti
Marmariksen matkalla on Suomen Ja Ruotsin ja Turkin on lippukolmiossa reppuun kiinnitettynä.
Ruotsi/Suomen ei tarvitse selitellä olotilaansa kummankin maan hallitukset tekivät sen mitä kukaan ei olisi uskonut.
Toivottavasti naapurimaamme Venäjä vetäytyy Ukrainasta ja palaa hyvien naapurisuhteiden tielle.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä tammikuussa presidentti Niinistö kielsi NATO:n.
Nyt sinne rynnätään niin että nuppi tutisee.
Ilmoita asiaton viesti
Harmittaako?
Ilmoita asiaton viesti
Onko Rääviltä unohtunut Venäjän hyökkäys sittemmin Ukrainaan, jolloin valtiojohdon ja kansalaisten mielipiteet muuttuvat kertaheitolla?
Ja nyt NATO:oon mennään sitkeiden neuvotteluiden ja loistavan diplomatian avulla. Ainoat keiden nuppi tutisee nyt, ovat NATO:n vastustajat.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä helmikuussa sekä Lavrov että Putin vakuuttivat maailmalle, ettei Venäjällä ole minkäänlaista aikomusta ryhtyä sotilaallisiin toimiin Ukrainaa vastaan. 20.2. ilmoittivat harjoitusten päättyneen Ukrainan läheisyydessä ja joukkojen palaavan takaisin kotiin.
Ilmoita asiaton viesti
Muunmuassa syyskuussa minä kirjoitin, että Suomen olisi syytä liittyä Natoon. Olisi ollut paljon turvallisempi ja vakaampi aika tehdä tuo ratkaisu. Niinistö heräsi varsin myöhään.
Tammikuussa kirjoitin olevani pettynyt Niinistön kommentteihin. Marinkin tuolloin antoi lausuntoja, että pitää epätodennäköisenä maamme liittymistä Natoon tämän hallituskauden aikana.
Maaliskuussa tuuli kääntyi, vihdoinkin. Hyvä niin!
Ilmoita asiaton viesti
”Turvallinen ja jatkossakin itsenäinen maa, jonka suunnasta me saamme päättää itse.”
Ja sitten Hannu heräsi ja huomasi, että unessa nähty valtiollinen itsemääräämisoikeus olikin vain ihanaa unta menneeltä ajalta.
Ilmoita asiaton viesti
Täh?
Ei suinkaan, vaan oli todella mukava herätä virkistävän unen jälkeen itsepintaisen painajaisen vihdoin päätyttyä.
Enkä ollut väärässä silloin, kun huomasin tuon pirullisen painajaisen alkaneen. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannumononen/provokaatio-molotovin-ribbentropin-hengessa/
Ilmoita asiaton viesti
Ja sitten Juha-Pekka heräsi ja huomasi, että Turkkikin oli hänet pettänyt. Mihin tässä maailmassa voi enää luottaa … eikä Putinkaan saa mitään aikaan, uhkailee vaan.
Ilmoita asiaton viesti
Englantia osaaville:
Tässä linkissä sekä siitä haarautuvissa täydennyksissä on vallan erinomaista analyysiä sekä tapahtuneesta että luvassa olevasta.
https://www.atlanticcouncil.org/content-series/fastthinking/fast-thinking-why-finland-and-sweden-are-feeling-secure-about-nato-membership/
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen valmis juhlimaan NATO-jäsenyyttä vasta sitten kun kaikki NATO-maat ovat ratifioineet sopimuksen.
Ilmoita asiaton viesti
Isien perintöä. Kuinkahan monta sananlaskua onkaan tukenasi?
”Suomalainen ei usko ennen kuin näkee”.ja ”Ei sitä koskaan tiedä, missä puussa piru istuu”
Ilmoita asiaton viesti
Taitavasta ja kärsivällisestä diplomatiasta en tiedä, sillä joku ”huippuasiantuntijoistamme” löytää varmasti asioita Bidenin roolista tässä asiassa.mutta Nato-optio on vihdoin kuollut.
Niinistön johdolla Natoon mentiin. Se pysyy historiassa. Se oli hän, joka kävi neuvotteluja. Suomi tuntuu nyt vihdoinkin vapautuneen Moskovan ikeestä.
PS! Kai Magdalenankin jotakin teki.
Ilmoita asiaton viesti
Pelkäänpä pahoin, että Monosen hurraa on ennenaikainen. Nyt, kun Turkille annettiin siimaa, sen nälkä voi vielä kasvaa. Ruotsissahan on jo ääniä, joiden mukaan kurdien ihmisoikeudet ovat tärkeämpiä kuin Nato.
Toivoa kuitenkin sopii, että kun Suomi ja Ruotsi kulkevat tässä tasatahtia, järki säilyy myös Ruotsilla ja sen monituhatpäisellä kurdivähemmistöllä.
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai sen tiedän, että täysjäsenyyteen on vielä matkaa, ja että Turkki voi heittäytyä hankalaksi vieläkin viimeistään jäsenyyssopimuksen ratifiointivaiheessa.
Sen verran olen kuitenkin optimisti, että pidän juhlinnan arvoisena jo nähdyn ala-arvoisen oikuttelun loppumista tältä erää. Mitään Suomen lain vastaista ei sovittu; Turkki olisi päässyt samaan neuvottelutulokseen jo aiemmin keväällä paljon paremmin tyylipistein puhumalla suoraan ongelmiksi kokemistaan asioista sen sijaan, että ensin teeskenteli tukevansa Suomea ja sitten puukotti selkään viime hetkellä.
Ilmoita asiaton viesti