Maksaako toimitusministeristön toimettomuus ukrainalaisten henkiä?

Petteri Orpo käy hallitusneuvotteluja, joiden kestosta ei voi kukaan tässä vaiheessa tietää. Uuden hallituksen nimittämiseen saakka eronpyyntönsä jättänyt Sanna Marinin hallitus jatkaa toimitusministeristönä, jolla ei ole varmaa kansanedustuslaitoksen parlamentaarista luottamusta ja jonka ei odoteta tekevän uusia poliittisia toimia.

Toimitusministeristön asemasta ei kuitenkaan ole nimenomaisia säännöksiä, etenkään poikkeusoloja koskevia. Tärkeän päätöksenteon halvaantuminen Suomessa voi kuitenkin osaltaan maksaa ihmishenkiä 1500 km etelämpänä ja pahimmillaan kostautua Euroopan turvallisuuden epävakautena vuosikausiksi.

Ukrainan odotetaan lähiaikoina käynnistävän vastahyökkäyksen laittomasti maahan tunkeutuneiden Venäjän joukkojen torjumiseksi ja aikanaan häätämiseksi pois Ukrainan valtioalueelta. Suomi on auttanut Ukrainan puolustustaistelua pian miljardilla eurolla, ja muut Naton jäsenmaat panostavat moninkertaisia summia sen varmistamiseksi, että Venäjä ei hyödy julmasta hyökkäyksestään ja Ukraina pääsee aikanaan sekä rauhaan että vielä halutessaan itse puolustusliitto Naton jäseneksi.

Ukrainan puolustustaistelun pullonkaulana on pitkään ollut sen pula tykistön ammuksista, joita taas hyökkääjällä on riittänyt moninkertaisesti käytettäväksi paitsi Ukrainan taisteluasemia vastaan, myös asuinkorttelien ja muiden siviilikohteiden raunioittamiseksi sen sotarikoksia kaihtamattoman taistelutavan mukaisesti. Ukrainaa tukevat valtiot tietävät asian ja pyrkivät tahoillaan käynnistämään omaa alan teollisuuttaan voidakseen toimittaa apua. Pullonkaulana on kuitenkin poliittinen päätöksenteko, ennen kuin on saatu aikaan valtioiden tilauksia teollisuuden toimitettaviksi.

Suomessa puolustusteollisuus antaa ymmärtää kapasiteettia kyllä löytyvän, sen sijaan joudutaan toistaiseksi vain pyörittelemään peukaloita kunnes vihdoin maahan saadaan hallitus, jolla on valtuudet jättää tilauksia.

Meillä on kuitenkin Marinin toimitusministeristö, jonka ministereille maksamme ministerin palkkaa edelleen jokaiselta päivältä, etenevätpä hallitusneuvottelut tai sitten eivät. Sen puolustusministerinä jatkaa Antti Kaikkonen – olisiko kohtuullista, että hän tekisi toimenkuvansa mukaisia töitä edelleen juoksevan palkkansa eteen, ja allekirjoittaisi virkamiesten valmistelemat tilaukset historiallisesti poikkeuksellisessa ja kriittisessä tilanteessa, jotta turhat viiveet lyhenisivät, niitä kun tulee vääjäämättä joka tapauksessa. Kyse ei olisi politiikan linjan muutoksesta vaan Marinin hallituksen Ukrainan politiikan jatkamisesta, jolle on edelleen suomalaisten enemmistön vahva tuki.

Vai onko järjen käyttö Suomessa suorastaan kielletty, ja juristeria pakottaa estämään mielekkään toiminnan, olipa asia mikä hyvänsä? Pitääkö vasta valitun eduskunnan päättää asiasta, jos toimitusministeristö kokee muuten olevansa liian hampaaton?

Ukrainalaiset tarvitsevat sivistysmaiden apua joka hetki, ja paradoksi on siinä, että otsikkokuvan tappava tuote yllä on näinä aikoina luonteeltaan humanitäärisintä ja konkreettisinta auttamista, jolla heidän henkeään ja terveyttään voidaan tehokkaasti suojella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu